Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem

Sposób przyrządzania ziemniaków w taki specyficzny sposób wywodzi się ze Szwecji,przeczytałam gdzieś,że oni uwielbiają je jeść ze śledziami…Ja jednak zdecydowanie wolę podawać je jako dodatek do mięs:). Standardowo zapieka się je po prostu z masłem, ja jednak odkąd zostałam obdarowana przez moich teściów  pięknym kawałkiem włoskiego  parmezanu (dziękuję:)), dodaję go do wszystkiego, tak też jest w tym przypadku. Ziemniaki wyszły pyszne! Polecam!

Przygotowanie: 15 min,Pieczenie: max. 1 godzina,Ilość porcji:2 

 

Ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,obrane i umyte (tej samej wielkości)
  • tyle cienkich plasterków masła i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
  • tyle cienkich plasterków parmezanu i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki śmietanki 18%
  • 1/4 szklanki startego sera cheddar (lub innego żółtego)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
  2. Umieść ziemniaka na łyżce i ostrym nożem ponacinaj go w ok. 3 mm plasterki. Łyżka zapobiegnie całkowitemu przecięciu ziemniaka, dzięki czemu otrzymamy piękny wachlarz. Powtórz czynność z resztą ziemniaków.
  3. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i w każde nacięcie we wszystkich ziemniakach włóż po plasterku parmezanu i masła.
  4. Następnie posyp je czosnkiem,solą i skrop oliwą z oliwek.
  5. Włóż do piekarnika i piecz 45 minut.
  6. Wyjmij naczynie z piekarnika i polej ziemniaki śmietanką i posyp cheddarem lub innym serem żółtym), włóż je ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 10-12 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni.
  7. Jak dla mnie najbardziej pasują do mięs.
Smacznego!

Comments

  1. behemotkot says

    Wyglądają bardzo smakowicie. Przepis prosty w wykonaniu, ale jakże inny od standardowego (obiadowego). Na pewno wypróbuję. :)

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge