Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem

Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem

Sposób przyrządzania ziemniaków w taki specyficzny sposób wywodzi się ze Szwecji,przeczytałam gdzieś,że oni uwielbiają je jeść ze śledziami…Ja jednak zdecydowanie wolę podawać je jako dodatek do mięs:). Standardowo zapieka się je po prostu z masłem, ja jednak odkąd zostałam obdarowana przez moich teściów  pięknym kawałkiem włoskiego  parmezanu (dziękuję:)), dodaję go do wszystkiego, tak też jest w tym przypadku. Ziemniaki wyszły pyszne! Polecam!

Przygotowanie: 15 min,Pieczenie: max. 1 godzina,Ilość porcji:2 

 

Ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,obrane i umyte (tej samej wielkości)
  • tyle cienkich plasterków masła i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
  • tyle cienkich plasterków parmezanu i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki śmietanki 18%
  • 1/4 szklanki startego sera cheddar (lub innego żółtego)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
  2. Umieść ziemniaka na łyżce i ostrym nożem ponacinaj go w ok. 3 mm plasterki. Łyżka zapobiegnie całkowitemu przecięciu ziemniaka, dzięki czemu otrzymamy piękny wachlarz. Powtórz czynność z resztą ziemniaków.
  3. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i w każde nacięcie we wszystkich ziemniakach włóż po plasterku parmezanu i masła.
  4. Następnie posyp je czosnkiem,solą i skrop oliwą z oliwek.
  5. Włóż do piekarnika i piecz 45 minut.
  6. Wyjmij naczynie z piekarnika i polej ziemniaki śmietanką i posyp cheddarem lub innym serem żółtym), włóż je ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 10-12 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni.
  7. Jak dla mnie najbardziej pasują do mięs.
Smacznego!

13 Comments

Eliza

about 2 lata ago

Lubię ziemniaczki o takim wyrazistym smaku, a jeszcze jak tak apetycznie wyglądają to już w ogóle och i ach :)

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

Faktycznie,oprócz walorów smakowych, pięknie też prezentują się na talerzu. Przykład podania zaprezentuję jutro:)

Odpowiedz

Meg

about 2 lata ago

Wyglądają obłędnie, uwielbiam czosnek i ser - obowiązkowo wypróbuję !!!

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

Z czystym sumieniem polecam!:)

Odpowiedz

karmel-itka

about 2 lata ago

zawsze mnie takie ziemniaczki kusiły :]

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

Wiewióra

about 2 lata ago

mój Małżon by się w nich zakochał bez pamięci :)

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

Mój też uwielbia wszystko co ziemniaczane i w pobliżu:P

Odpowiedz

Nashelly

about 2 lata ago

Omg, wyglądają bosko *_* Już dawno miałam pokusić się o klasyczne Hasselbacki - może lepiej od razu przygotować taką pyszną wersję? :D

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

Koniecznie!;)

Odpowiedz

behemotkot

about 1 rok ago

Wyglądają bardzo smakowicie. Przepis prosty w wykonaniu, ale jakże inny od standardowego (obiadowego). Na pewno wypróbuję. :)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers