Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup

Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, jest szaro, buro i zimno. Dlatego proponuję dziś sycącą i rozgrzewającą zupę z kurczakiem, dynią i zdrowym jarmużem. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu i na pewno wszystkim zasmakuje. Lubię gęstsze zupy, jeśli lubisz rzadsze – dodaj więcej bulionu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

zupa

Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka, ugotowane lub usmażone  i pokrojone w grubą kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku,drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 szklanki pokrojonej w  2 cm kostkę dyni
  • 3 duże garści posiekanego jarmużu (bez łodyżek)
  • 1 szklanka śmietanki  30%
  • 1 x 400 g puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • starty parmezan do podania

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez 4 -5 minut, do zeszklenia.
  2. Dodaj bulion i dynię, zmniejsz ogień i gotuj delikatnie pod przykryciem przez 15-20 minut, aż dynia zmięknie.
  3. Dodaj kurczaka i jarmuż i dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 5 – 7 minut, aż jarmuż zmięknie. Następnie dodaj śmietankę, gałkę muszkatołową i wymieszaj. Gotuj 2-3 minuty i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  4. Rozlej zupę do miseczek i podawaj posypaną parmezanem.

Smacznego!

zupa

English version

Chicken, pumkin and kale soup
(6-8 servings)

Ingredients:

  • 2 chicken breasts, cooked and cubed
  • 2 tablespoons extra virgin olive oil or canola oil
  • 1 medium onion, chopped
  • 3 cloves garlic, minced
  • 2 l vegetable or chicken stock
  • 3 cups cubed pumkin  (1 inch dice)
  • 3 handfuls roughly chopped kale, stemmed
  • 1 cup heavy cream
  • 400 g can diced tomatoes
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon pepper
  • grated Parmesan cheese for serving

Preparation:

  1. Heat the oil in a medium pot, add onions and garlic and saute for 4 to 5 minutes until onions are becoming translucent.
  2. Add stock and pumpkin, reduce to simmer, cover and cook for 15-20 minutes or until pumkin is soft.
  3. Add chicken, kale, and season with salt and pepper. Simmer for 5 to 7 minutes until kale is tender. Add cream, nutmeg, and pepper and stir to combine. Simmer for 2 to 3 minutes. Adjust salt and pepper to taste.
  4. Remove from heat and ladle into bowls. Garnish with with Parmesan cheese and serve immediately.

Enjoy!

zupa

zupa

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>