Share the post "Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup"
Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, jest szaro, buro i zimno. Dlatego proponuję dziś sycącą i rozgrzewającą zupę z kurczakiem, dynią i zdrowym jarmużem. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu i na pewno wszystkim zasmakuje. Lubię gęstsze zupy, jeśli lubisz rzadsze – dodaj więcej bulionu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem
(6-8 porcji)
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka, ugotowane lub usmażone i pokrojone w grubą kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku,drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 szklanki pokrojonej w 2 cm kostkę dyni
- 3 duże garści posiekanego jarmużu (bez łodyżek)
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 x 400 g puszka krojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- starty parmezan do podania
Przygotowanie:
- W średnim garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez 4 -5 minut, do zeszklenia.
- Dodaj bulion, pomidory i dynię, zmniejsz ogień i gotuj delikatnie pod przykryciem przez 15-20 minut, aż dynia zmięknie.
- Dodaj kurczaka i jarmuż i dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 5 – 7 minut, aż jarmuż zmięknie. Następnie dodaj śmietankę, gałkę muszkatołową i wymieszaj. Gotuj 2-3 minuty i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
- Rozlej zupę do miseczek i podawaj posypaną parmezanem.
Smacznego!
English version
Chicken, pumkin and kale soup
(6-8 servings)
Ingredients:
- 2 chicken breasts, cooked and cubed
- 2 tablespoons extra virgin olive oil or canola oil
- 1 medium onion, chopped
- 3 cloves garlic, minced
- 2 l vegetable or chicken stock
- 3 cups cubed pumkin (1 inch dice)
- 3 handfuls roughly chopped kale, stemmed
- 1 cup heavy cream
- 400 g can diced tomatoes
- 1/2 teaspoon ground nutmeg
- 1/2 teaspoon pepper
- grated Parmesan cheese for serving
Preparation:
- Heat the oil in a medium pot, add onions and garlic and saute for 4 to 5 minutes until onions are becoming translucent.
- Add stock, tomatoes and pumpkin, reduce to simmer, cover and cook for 15-20 minutes or until pumpkin is soft.
- Add chicken, kale, and season with salt and pepper. Simmer for 5 to 7 minutes until kale is tender. Add cream, nutmeg, and pepper and stir to combine. Simmer for 2 to 3 minutes. Adjust salt and pepper to taste.
- Remove from heat and ladle into bowls. Garnish with with Parmesan cheese and serve immediately.
Enjoy!
tomtom says
ojaaa, wygląda pysznie, robię w sobotę!:)
Dzi says
Polecam!
?? says
When do you add the diced tomatos?
Dzi says
Step 2, thank You 😉
Es says
Thankyou.
This soup is soooo good. I used kabocha winter squash once and also pumpkin and so easy to make.
Dzi says
🙂