Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Mięsa / Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup

Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup"

  • Facebook
  • Twitter

Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, jest szaro, buro i zimno. Dlatego proponuję dziś sycącą i rozgrzewającą zupę z kurczakiem, dynią i zdrowym jarmużem. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu i na pewno wszystkim zasmakuje. Lubię gęstsze zupy, jeśli lubisz rzadsze – dodaj więcej bulionu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

zupa

Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka, ugotowane lub usmażone  i pokrojone w grubą kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku,drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 szklanki pokrojonej w  2 cm kostkę dyni
  • 3 duże garści posiekanego jarmużu (bez łodyżek)
  • 1 szklanka śmietanki  30%
  • 1 x 400 g puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • starty parmezan do podania

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez 4 -5 minut, do zeszklenia.
  2. Dodaj bulion, pomidory i dynię, zmniejsz ogień i gotuj delikatnie pod przykryciem przez 15-20 minut, aż dynia zmięknie.
  3. Dodaj kurczaka i jarmuż i dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 5 – 7 minut, aż jarmuż zmięknie. Następnie dodaj śmietankę, gałkę muszkatołową i wymieszaj. Gotuj 2-3 minuty i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  4. Rozlej zupę do miseczek i podawaj posypaną parmezanem.

Smacznego!

zupa

English version

Chicken, pumkin and kale soup
(6-8 servings)

Ingredients:

  • 2 chicken breasts, cooked and cubed
  • 2 tablespoons extra virgin olive oil or canola oil
  • 1 medium onion, chopped
  • 3 cloves garlic, minced
  • 2 l vegetable or chicken stock
  • 3 cups cubed pumkin  (1 inch dice)
  • 3 handfuls roughly chopped kale, stemmed
  • 1 cup heavy cream
  • 400 g can diced tomatoes
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon pepper
  • grated Parmesan cheese for serving

Preparation:

  1. Heat the oil in a medium pot, add onions and garlic and saute for 4 to 5 minutes until onions are becoming translucent.
  2. Add stock, tomatoes and pumpkin, reduce to simmer, cover and cook for 15-20 minutes or until pumpkin is soft.
  3. Add chicken, kale, and season with salt and pepper. Simmer for 5 to 7 minutes until kale is tender. Add cream, nutmeg, and pepper and stir to combine. Simmer for 2 to 3 minutes. Adjust salt and pepper to taste.
  4. Remove from heat and ladle into bowls. Garnish with with Parmesan cheese and serve immediately.

Enjoy!

zupa

zupa

 

Share the post "Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Mięsa, Przystawki, Zupy Tagged With: dynia, jarmuż, kurczak, mięso, przystawka, zupa

« Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru / Pork chops with caramelized pears and cider sauce
Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes »

Comments

  1. tomtom says

    13 listopada 2014 at 14:10

    ojaaa, wygląda pysznie, robię w sobotę!:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 listopada 2014 at 15:02

      Polecam!

      Odpowiedz
  2. ?? says

    22 lutego 2017 at 18:15

    When do you add the diced tomatos?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 lutego 2017 at 18:51

      Step 2, thank You 😉

      Odpowiedz
  3. Es says

    23 lutego 2017 at 02:28

    Thankyou.

    This soup is soooo good. I used kabocha winter squash once and also pumpkin and so easy to make.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lutego 2017 at 08:56

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty z Frosta – relacja

Chłodziarki Gorenje z kolekcji Retro

Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup

Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup

Puszysty-omlet-miodowy-z-malinami-Fluffy-honey-pancake-with-raspberries

Puszysty omlet miodowy z malinami / Fluffy honey pancake with raspberries

Mrożona Inka z kardamonem / Iced chicory coffee with cardamom

Mrożona Inka z kardamonem / Iced chicory coffee with cardamom

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress