„Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka

Uwielbiam wszystkie szynki dojrzewające, jednak gdy zobaczyłam przepis na soloną suszoną kaczkę w nr. 3 magazynu „Kuchnia”, miałam mieszane uczucia. Podchodząc mocno sceptycznie postanowiłam go jednak wypróbować. Po kilku dniach leżakowania, gdy nadszedł czas wypróbowania mięsa, przyznam się, pierwszy plasterek dostał mój wybredny kot:P Gdy złapał go w powietrzu i zjadł bez zastanowienia, już wiedziałam,że to jest to:) I faktycznie kaczka wyszła pyszna, delikatnie słonawa i przesiąknięta aromatem przypraw. Genialna z chrupiącą bagietką.Polecam!!!

„Prosciutto” z kaczki ( 6 szt.)

Składniki:

  • 6 piersi kaczki ze skórą
  • 9 ząbków czosnku
  • 12 jagód jałowca
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 4 goździki
  • 3 liście laurowe
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 kg grubej soli morskiej
  • 1 kg brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami.
  2. W blenderze zmiksuj wszystkie pozostałe składniki. Ja zmiksowałam same przyprawy i następnie wymieszałam je z solą i cukrem.
  3. Piersi kaczki ułóż skórą do dołu w płytkim ceramicznym naczyniu, zasyp dokładnie mieszanką solno-cukrową (uważając, by nie wystawał nawet kawałek piersi).Całość przykryj folią i wstaw do lodówki na 3 dni.
  4. Następnie wyjmij piersi z mieszanki, dokładnie je umyj i osusz ręcznikami.
  5. Obwiąż każdą pierś szpagatem, z jednej strony pozostawiając długi kawałek sznurka.
  6. Powieś na na 5-7 dni w suchym i chłodnym pomieszczeniu, luźno okryte kawałkami gazy.
  7. Przed podaniem pokrój kaczkę na cieniutkie plasterki. Przechowuj w lodówce.

Comments

  1. Abia says

    Hej, co to jest szpagat, o którym mowa w opisie czynności ?

    Nie masz wrażenia, ze kiedyś Kuchnia była bardziej inspirująca? Ten przepis naprawdę ciekawy

    • Dzi says

      Szpagat to taka nitka kuchenna:) A co do kuchni to często sięgam do książek kucharskich mojej mamy i zawsze jestem zdziwiona, jakie wyszukane potrawy kiedyś przygotowywali!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>