Dziś przedstawiam świetny pomysł na świąteczne śniadanie. Pyszna sałatka jajeczna z tuńczykiem i sosem majonezowym z ketchupem podana z chrupiącym pieczywem zachwyci wszystkich. Ponadto, jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, czego chcieć więcej w świąteczne dni! Użyłam tutaj ketchupu marki Develey Ketchup Premium Classic, ponieważ ma on idealną równowagę między słodkością a kwasowością, gdyż powstaje aż z 232g pomidorów na 100g produktu, a słodycz pochodzi z brązowego cukru i dzięki temu cudownie podbija smak tej sałatki. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Sałatka jajeczna z tuńczykiem
(4 porcje)
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupek, pokrojone w kostkę
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 150 g), odcedzonego z zalewy
- 5 rzodkiewek, pokrojonych w kostkę
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu Premium Classic develey
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wymieszaj w średniej misce wszystkie składniki sałatki i dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.
- Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
English version
Tuna egg salad
(4 servings)
Ingredients:
- 4 hard boiled eggs, peeled and finely diced
- 1 can of tuna in brine (about 150 g), drained
- 5 radishes, diced
- 3 tablespoons of mayonnaise
- 2 tablespoons ketchup
- 2 teaspoons dijon mustard
- 2 tablespoons chopped parsley
- salt, pepper
Preparation:
- In the medium bowl mix all ingredients of the salad and season with salt and pepper to taste if necessary.
- Serve with crunchy bread.
Enjoy!
Bea says
Pysznie się prezentuje 🙂
Laura says
Ciekawa propozycja