Pizza z wędzonym kurczakiem, szpinakiem i camembertem / Smoked chicken, spinach and camembert pizza

Dziś przedstawiam świetny przepis na pizzę, nieprzeładowaną składnikami i oczywiście łatwą w przygotowaniu. Upieczona z łatwym, własnoręcznie zrobionym sosem pomidorowym, wędzonym kurczakiem, camembertem, mozzarellą i parmezanem, a następnie podana ze świeżym szpinakiem. Kombinacja może niestandardowa, ale zapewniam, ze smaczna. Polecam!

Scroll down for recipe in English

pizza

Pizza z wędzonym kurczakiem, szpinakiem i camembertem

(1 duża)

Składniki:

  • 1 pierś wędzonego kurczaka, pokrojona w plasterki
  • 2 duże garście świeżych liści szpinaku
  • 150 g sera camembert, pokrojonego w plasterki
  • starta mozzarella (wg uznania)
  • starty parmezan (wg uznania)
  • mielony czarny pieprz
  • 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
  • przygotowane ciasto do pizzy z tego lub tego przepisu, lub gotowe ze sklepu

Składniki na sos:

  • 1 szklanka passaty z pomidorów
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos.
  2. Rozwałkowane ciasto na pizzę umieść na kamieniu lub blaszce do pieczenie i najlepiej pędzelkiem wysmaruj oliwą z oliwek.
  3. Następnie wyłóż równomierną warstwą sos, pozostawiając 1 cm brzegi, posyp cebulą, następnie wyłóż kurczaka i camemberta, dopraw pieprzem i posyp mozzarellą i parmezanem.
  4. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 25 minut, lub do zarumienienia.
  5. Wyjmij upieczoną pizzę z piekarnika, posyp świeżym szpinakiem i podawaj.

Smacznego!

pizza

English version

Smoked chicken, spinach and camembert pizza

(1 large pizza)

Ingredients:

  • 1 breast of smoked chicken, sliced
  • 2 handfuls fresh baby spinach leaves
  • 150 g camembert cheese, sliced
  • mozzarella, grated
  • parmesan, grated
  • ground black pepper
  • 1 onion, finely chopped
  • pizza dough from here or here or store bought

Ingredients for the sauce (1 cup):

  • 1 cup tomato puree
  • 4 cloves garlic, minced
  • 1/2 tsp dried oregano
  • 1 tbsp chopped basil
  • 2 tbsp olive oil

Preparation:

  1. Mix all pizza sauce ingredients together.
  2. Place lightly brush with olive oil rolled pizza dough on a pizza stone or baking pan.
  3. Place your toppings by applying pizza sauce initially, then add the onions, smoked chicken, freshly ground black pepper, camembert, mozzarella cheese and parmesan cheese.
  4. Place in a preheated over at 180C for 25 minutes or until base is golden brown.
  5. Remove from oven then top with fresh baby spinach leaves and serve.

Enjoy!

pizza

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>