Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar/Spinach, mushroom and cheddar pierogi

Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar/Spinach, mushroom and cheddar pierogi

Pierogi-nasz hit eksportowy, są uwielbiane na całym świecie. Stwierdziłam więc, że czas najwyższy nauczyć się je lepić, tym bardziej że święta za pasem :) Na moje pierwsze pierogi w życiu, wybrałam te z nadzieniem ze szpinaku, grzybów i sera cheddar (można oczywiście dodać inny ulubiony, oby o wyrazistym smaku).  Sam farsz i ciasto robi się bardzo sprawnie, jednak lepienie ich zajmuje dużo więcej czasu. Szczęśliwie pomogła mi moja połówka i wstyd się przyznać, był w tym dużo lepszy ode mnie:). Polecam!

Scroll down for recipe in English

Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar

(4-5 porcji)

Składniki na nadzienie:

  • 1/2 kg szpinaku, mrożonego lub świeżego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 kg pieczarek, posiekanych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g sera Cheddar lub innego żółtego o wyrazistym smaku, startego na tarce
  • 1/2 łyżki czosnku granulowanego
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • 2 średnie cebule ok. 250 g (pokrojone w drobną kostkę)

Składniki na ciasto:

  • 3 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki letniej wody

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania nadzienia, umieść mrożony szpinak wraz z wodą w rondlu i podgrzewaj pod przykryciem do jego rozmrożenia, po czym zdejmij pokrywkę i gotuj aż odparowania całej wilgoci, odstaw.
  2. Następnie podsmaż posiekane grzyby na oleju, do momentu odparowania ich soków, dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Wmieszaj szpinak, dopraw solą, czosnkiem i pieprzem i smaż jeszcze przez chwilę, do odparowania możliwie jak największej ilości  wilgoci. Zdejmij patelnię z ognia, wsyp ser, wymieszaj i odstaw.
  3. W celu przygotowania ciasta wymieszaj jajka z solą i śmietaną. Cały czas mieszając dodawaj mąkę i wodę, następnie zagniataj powstałą masę aż do utworzenia się jednolitego ciasta (bardzo pomocny w tym jest blender z nakładką do ciast).
  4. Podziel ciasto na porcje i rozwałkuj je na grubość ok. 3 mm. Wytnij np. szklanką lub wycinarką do ciastek kółka i delikatnie rozciągnij je palcami. Następnie wyłóż po małej łyżeczce nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później widelcem. Umieść na posypanej mąką powierzchni.
  5. Gotuj pierogi po klika równocześnie w osolonej wodzie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach).
  6.  Następnie umieść je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i podsmaż z każdej strony do zarumienienia. Podawaj ciepłe.
Smacznego!

English version

Spinach, mushroom and cheddar pierogi

(4-5 servings)

Ingredients for the filling:

  • 1/2 kg fresh or frosted spinach
  • 1/2 cup water
  • 1/2 kg white mushrooms (chopped)
  • 2 tbs canola oil
  • 100 g mature Cheddar (grated)
  • 1/2 tbs garlic granules
  • salt and ground black pepper to taste
  • 2 medium onions  250 g (chopped finely)

Ingredients for the dough:

  • 3 3/4 cups plain flour
  • 2 eggs
  • 1 tsp salt
  • 3 tbs soured cream
  • 1/3 cup lukewarm water

Preparation:

  1. To prepare filling place spinach with splash of water in a pot and cook covered until spinach is defrosted, remove cover and cook some more until there is no more water. Leave aside.
  2. Next cook chopped mushrooms on oil, until there is no more water, add chopped onions and fry some more, until onions are translucent. Stir in spinach, season with salt, garlic granules and black pepper and cook some more until mixture is as dry as possible. Remove from fire, stir in grated cheese and leave aside.
  3. To prepare dough combine eggs with salt and soured cream. Gradually add water and flour. Knead until smooth.
  4. Take portions of the dough and roll them out with rolling pin until about 3mm thick. Cut out circles with cutter or glass. Stretch each circle a little bit in your fingers. Place some of the filling in the middle of the dough circle, bend in half, seal the edges with your fingers and then with the fork. Place on floured tray until you are ready to boil them.
  5. Boil the pierogies a few at a time in a large pot of water. They are done when they float to the top (about 8-10 minutes).
  6.  Add  the pierogies in a large pan with a dash of oil and  fry until lightly crispy and serve.

Enjoy!

2 Comments

Ervisha

about 10 miesięcy ago

Super pomysł na pierogi :) Zastąpie cheddar mozzarellą i zrobię ;D

Odpowiedz

Dzi

about 10 miesięcy ago

Też będą pyszne. Polecam!:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers