Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries

Udka kacze w przepysznym sosie piwno-miodowym z wiśniami, doskonały pomysł na świąteczne danie obiadowe. Robi się praktycznie samo w piekarniku, a sos to kwestia chwili. Pycha!

Scroll down for recipe in English

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 kacze udka ze skórą
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • ½ szklanki piwa, najlepiej ciemnego
  • 1 ½ szklanki wiśni, świeżych lub mrożonych
  • ¼ łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natrzyj udka solą pieprzem.
  2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju i włóż udka kacze skórą do dołu. Smaż do ładnego zarumienienia, przez około 6 minut i odwróć udka na drugą stronę.
  3. Włóż patelnię z udkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 ½ godziny (Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przełóż udka do naczynia żaroodpornego). Jeżeli chcesz przywrócić chrupiącą skórkę (w trakcie pieczenia przestanie być chrupiąca) na kilka minut włącz funkcję grilla.
  4. W celu zrobienia sosu, na średnim ogniu umieść mały garnek z 2 łyżkami oleju i wrzuć cebulę. Smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut po czym dodaj czosnek. Po chwili wlej piwo, dodaj wiśnie, wędzoną paprykę, pieprz i miód. Gotuj często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje, przez około 8 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  5. Podawaj udka polane sosem piwno-miodowym z wiśniami.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version

Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 duck legs, skin on
  • salt and pepper
  • canola oil
  • 1 onion, chopped
  • 3 cloves garlic, sliced
  • ½ cup Książęce  honey beer
  • 1 ½ cup cherries, fresh or frozen
  • ¼ tsp smoked paprika
  • 1 tbs honey

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC. Sprinkle the duck legs with salt and pepper.
  2. Heat 2 tablespoons of oil in a large pan over medium high heat. Place the duck legs into the hot pan, skin side down, cook until skin has browned, about 6 minutes. Flip the duck legs on the other side.
  3. Place the pan in the oven for 1 ½ hours (If you don’t have a large ovenproof pan, just brown the duck legs and then transfer them, skin side up, to a baking dish). To crisp the skin back up, preheat the broiler and place the duck under the broiler for a few minutes
  4. For the cherry sauce in a pot over medium high heat add the 2 tablespoons of oil. Add the onion and cook until lightly browned, about 5 minutes. Stir in the garlic, add the beer, cherries, smoked paprika, black pepper and honey. Allow to boil, stirring frequently, until slightly thickened, about 8 minutes. Season with salt and pepper to taste.
  5. Spoon the sauce over the duck just prior to serving.

Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comments

  1. says

    Witam
    To co zostało przedstawione na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie, połączenie smaków jest zapewne też bardzo dobre. Miód nadaje słodkości natomiast wiśnie i piwo troszkę jej zabierają , więc wydaje mi się , że smakowo jest wyśmienite i będzie smakować każdemu, kto będzie to degustował. Pozdrawiam

  2. says

    Dzień dobry. W każdym przepisie dctoyzącym smażenie mięsa mf3wi się o tym, by odpoczęło . A jeśli ostygnie za bardzo? Czy są tutaj jakieś kucharskie reguły?Podoba mi się u Państwa. Dziękuję i pozdrawiam

    • Dzi says

      Generalnie każde mmięso powinno „odpocząć” po smażeniu, wtedy jeszcze „dojdzie” i pozostanie soczyste. Wystraczy odstawić chociaż na 5 minut, gwarantuję, ze nie wystygnie za bardzo:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>