Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate

Wiem, że już dawno po świętach, jednak chciałam podzielić się przepisem na jeszcze jeden mazurek. Tym razem dla wielbicieli mniej słodkich wypieków, do których sama się zaliczam ;) Bardzo krucha, maślano-migdałowa podstawa, słodkie wiśnie i gorzka czekolada. Polecam nie tylko na święta!

Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia

mazurek

Scroll down for recipe in English

Mazurek z wiśniami i czekoladą

( blaszka 30×40 cm)

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki
  • 15o g mielonych migdałów
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka

Składniki na masę:

  • 150 g mielonych migdałów
  • 1 białko jajka
  • 2 szklanki wiśni bez pestek (z konfitury lub kompotu)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki masła
  • uprażone na suchej patelni migdały do posypania
  • kandyzowane wiśnie do podania

Przygotowanie:

  1. W misce miksera wymieszaj mąkę z migdałami, po czym wmieszaj masło. Następnie dodaj cukier i żółtka, mieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta.  Rozwałkuj je, wyłóż nim natłuszczoną formę do ciasta i włóż na godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie nakłuj je gęsto widelcem, wyłóż białko wymieszane z resztą migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz do zarumienienia, około 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia, po czym wyłóż na niego przygotowane wiśnie.
  3. Posiekaną czekoladę umieść  w małym rondelku, dodaj 5 łyżek wrzącej wody i rozpuść podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodaj śmietankę, masło i wymieszaj do połączenia się w jednolitą masę.
  4. Rozprowadź czekoladę na przygotowanym cieście, posyp migdałami i odstaw do wystudzenia. Podawaj z kandyzowanymi wisienkami.

Smacznego!

mazurek

English version

Easter shortbread with cherries and chocolate

(30×40 cm baking pan)

Ingredients for the dough:

  • 150 g of flour
  • 15o g ground almonds
  • 150 g unsalted butter
  • 4 tbsp icing sugar
  • 3 egg yolks

Ingredients for the filling and topping:

  • 150 g ground almonds
  • 1 egg white
  • 2 cups pitted cherries (from jam or compote)
  • 200 g of dark chocolate
  • 6 tablespoons of cream
  • 2 teaspoons unsalted butter
  • toasted almonds for sprinkling
  • candied cherries to serve

Preparation:

  1. Preheat your oven to 180 oC. In the bowl of a stand mixer with a dough hook attached, combine the flour with almonds, stir in the butter. Add the sugar and egg yolks, keep mixing it until it forms a dough. Use a rolling pin to roll it about 0,5 cm thick. Put into a greased baking pan and refrigerate for an hour.
  2. After this time, prick the dough with a fork and spread egg white mixed with almonds. Bake until golden brown, for about 20-25 minutes. Remove from oven, set aside to cool down, then add cherries .
  3. Place the chopped chocolate in a small saucepan, add 5 tablespoons of boiling water and dissolve by heating over low heat. Next add the cream and butter and mix to combine.
  4. Spread the chocolate onto the prepared crust with cherries, sprinkle with toasted almonds and set aside to cool. Serve with candied cherries.

Enjoy!

wiśnie

Comments

  1. says

    Proste a niezwykle efektowne. Jako ciekawostkę dodam, że można użyć mlecznej czekolady. To dla tych wszystkich, którzy nie lubią gorzkiej. Nie rozumiem jak można jej nie lubić, ale… :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>