Maślane ślimaczki cynamonowe z cytrynowym lukrem z serka śmietankowego

Pyszne drożdżowe ślimaczki z cukrem,cynamonem,orzechami pekan i lukrem z serka śmietankowego i soku z cytryny. Można użyć innych orzechów jednak w związku z moją alergią wolałam nie ryzykować. Przygotowanie ich jest dosyć czasochłonne ze względu na czas leżakowania ciasta drożdżowego, jednak zapewniam,że warto:) Niestety są dosyć kaloryczne, jednak od czasu do czasu można sobie sprawić taką przyjemność. Polecam!

Przygotowanie: 3 godziny,Czas pieczenia max. 20 minut

[col2 formatter=’1′]

Maślane ślimaczki cynamonowe (ok. 25 ślimaczków)

Składniki na ślimaczki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżki soli
  • dodatkowe 1/2 szklanki mąki
  • 220 g masła (roztopionego)
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • mielony cynamon
  • 1 1/2 szklanki orzechów pekan (lub innych)
Składniki na lukier:
  • 120 g serka śmietankowego
  • 100 g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • sok z 1 cytryny

[/col2]

[col2_last formatter=’1′]

 

Przygotowanie ślimaczków:

  1. W rondelku wymieszaj mleko,olej i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu mieszając,aż do momentu rozpuszczenia się cukru (nie doprowadź do wrzenia). Odstaw do ostygnięcia.
  2. Posyp przygotowane wcześniej mleko drożdżami instant i zamieszaj. Pozostaw na kilka minut, aby drożdże zaczęły „pracować”.
  3. Następnie przelej mleko do miski robota kuchennego i miksując wsypuj powoli mąkę. Gdy całość będzie tworzyła jednolitą masę, przykryj miskę ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. Po tym czasie wsyp do miski proszek do pieczenia,sól i kolejne 1/2 szklanki mąki. Miksuj na bardzo wolnych obrotach do połączenia składników.Ponownie przykryj miskę ręcznikiem i wstaw do lodówki na kolejną godzinę.
  5. Następnie wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości 5-7 mm. Wylej na nie i dokładnie rozsmaruj połowę roztopionego masła, następnie posyp je równomiernie 1 szklanką cukru,mielonym cynamonem (ja lubię duużo cynamonu:)) i na koniec większą częścią posiekanych orzechów.
  6. Zacznij zwijać ciasto w rulon, zaczynając od szerszego brzegu. Staraj się zwijać w miarę ciasno, ułatwi nam to krojenie w późniejszej fazie. Po zwinięciu ułóż rulon spojeniem do dołu.
  7. Natłuść częścią roztopionego masła 2-3 żaroodporne naczynia (ja miałam 3 okrągłe o śr. 28 cm) i zacznij kroić rulon ostrym nożem na ok. 1 1/2 – 2 cm plastry. Układaj każdy plaster po odkrojeniu w naczyniu żaroodpornym (nie więcej niż 7-8 w jednym).
  8. Wysmaruj plastry resztą roztopionego masła,posyp resztą cukru i cynamonem. Przykryj naczynia ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 20 minut.
  9. Po tym czasie włóż ślimaczki do piekarnika i piecz 15-18 minut,lub do zbrązowienia. Nie piecz 2 partii równocześnie.
  10. Po wyjęciu ślimaczków z piekarnika polej je od razu lukrem i posyp resztą orzechów.
Przygotowanie lukru:
  1. Umieść serek i masło w temp. pokojowej w misce miksera i ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.
  2. Następnie miksując wsypuj powoli cukier puder i wlewaj sok z cytryny,aż do otrzymania jednolitego lukru.
Smacznego!

[/col2_last]

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>