Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce

Dziś po raz kolejny proponuję danie z wykorzystaniem dyni, której teraz wszędzie jest pełno i to w doskonałej cenie. Makaron z kurczakiem, grzybami i szpinakiem w przepysznym sosie dyniowym – taka kompozycja zawsze się sprawdza. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, miejcie tylko pewność, że zawsze macie po ręką puree dyniowe:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

pasta

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 250 g ulubionego makaronu
  • 1 pierś z kurczaka, usmażona lub upieczona, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka świeżego/mrożonego szpinaku
  • 1/2 szklanki pieczarek pokrojonych w plastry
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3/4 szklanki śmietanki 30 %
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki puree z dyni

Przygotowanie:

  1. W dużej ilości wrzącej i osolonej wody ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente. Kilka minut przed końcem dodaj zamrożony szpinak (jeżeli takiego używasz), po czym wszystko razem odcedź.
  2. W międzyczasie, w dużej patelni podgrzej masło i dodaj kurczaka, cebulę i pieczarki (i szpinak jeżeli używasz świeżego) i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Przełóż zawartość patelni do miski.
  3. Do patelnie dodaj teraz czosnek, smaż przez minutę po czym dodaj śmietankę z parmezanem. Gotuj sos aż ser się rozpuści i zgęstnieje i dodaj puree z dyni. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej śmietanki i dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem, kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami i podawaj.

Smacznego!

pasta

English version

Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 250 g uncooked pasta
  • 1 cooked chicken breast, cut into cubes
  • 1 cup fresh/frozen spinach
  • 1/2 cup sliced button mushrooms
  • 2 tablespoons butter
  • 1/2 onion, chopped
  • 2 cloves garlic, minced
  • 3/4 cup heavy cream
  • 3/4 cup grated Parmesan cheese
  • 1/2 cup pumkin puree

Preparation:

  1. Cook pasta as directed on the package until al dente. During the last few minutes of cooking, add the frozen spinach (if using) to the boiling water. Drain everything together in a colander.
  2. Meanwhile, in a large skillet, melt the butter. Add the chicken, onions and mushrooms (and fresh spinach if using) and cook 5 minutes or until the onion and mushrooms are soft. Transfer to a bowl.
  3. Add the garlic to the skillet and cook for 1 minute. Whisk in the cream and Parmesan cheese. Cook until the sauce thickens and add pumpkin puree. If the sauce is too thick, add some more cream to thin it and season with salt and pepper. Toss the sauce with the pasta, chicken,spinach, and mushrooms and serve.

Enjoy!

pasta

Comments

  1. says

    Będę mieć tylko problem z puree z dyni, bo nigdy nie robiłam. Nie boję się nowości, lubię eksperymenty w kuchni, ale zawsze towarzyszą mi pewne obawy. Danie z pewnością będzie mi smakować, ale o doznaniach smakowych jeszcze napiszę.

  2. says

    Bardzo podoba mi się to połączenie. Kurczak ze szpinakiem już jadłem. Makaron ze szpinakiem i czosnkiem też. No ale połączenia dynia-szpinak-makaron-czosnek-kurczak jeszcze nie, a wydaje się to w miarę proste w przygotowaniu. Na pewno sprawdzę w najbliższym czasie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>