Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Przedstawiam dzisiaj przepyszne i szybkie danie z sezonowymi letnimi składnikami. Ulubiony makaron z pieczonym kurczakiem, kawałkami chrupiącej cukinii i szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem parmezanu. Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny, nawet po zabieganym dniu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę
  • garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
  • 1 duża garść świeżego szpinaku
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 30-36%
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/8 łyżeczki płatków chilli
  • 300 g upieczonego kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 220 g ulubionego makaronu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.
  2. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę, marchewkę i czosnek i smaż przez 10 do 15 minut, do zeszklenia cebuli.
  3. W międzyczasie przygotuj sos. W małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu masło, po czym wmieszaj śmietankę, mleko i parmezan. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na bardzo małym ogniu aż lekko zgęstnieje.
  4. Do smażących się warzyw dodaj pietruszkę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i smaż do miękkości, przez około 5 minut. Zmniejsz ogień do małego, dodaj pomidory, kurczaka i szpinak. Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż przez kolejne 5 minut.
  5. Wlej sos do patelni, wymieszaj i podawaj z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

English version

Chicken, zucchini and spinach pasta

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp of vegetable oil
  • 1 medium onion, diced
  • 1 carrot, peeled and diced
  • 1 clove garlic, minced
  • 2 tbsp fresh parsley, chopped
  • 1 medium zucchini, coarsely chopped
  • handful grape tomatoes, halved
  • 1 cup fresh spinach
  • salt and pepper
  • 2-3 tbsp butter
  • 1/2 cup heavy cream
  • 1 cup milk
  • 1/4 cup grated Parmesan cheese
  • 1/8 tsp crushed red pepper flakes
  • 300 g cooked chicken, cubed
  • 220 g pasta

Preparation:

  1. Cook the pasta according to package directions, drain and set aside.
  2. Heat oil in a large skillet over medium heat. Add the onions, carrots and garlic and cook for 10 to 15 minutes, or until just tender.
  3. Meanwhile, make the sauce. In a small saucepan, heat the butter over medium heat, next stir in the cream, milk and Parmesan. Season with salt and pepper and allow the sauce to simmer on low heat until reduced.
  4. While the sauce is simmering, stir the parsley and zucchini into the onion and carrot mixture. Season with salt and pepper and cook until tender, about 5 minutes. Turn the heat down to low. Add the tomatoes, chicken and spinach. Season with salt, pepper and red pepper flakes, for 5 minutes.
  5. Pour the sauce over the vegetable mixture, stir to combine, stir in the cooked pasta and serve.

Enjoy!

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>