Kurczak w glazurze miodowo-czosnkowej/Honey garlic chicken

Dziś przedstawiam prosty sposób na pysznego kurczaka, tym razem w glazurze miodowo-czosnkowej w stylu azjatyckim. Doskonały pomysł nawet na obiad w tygodniu. Podałam go z porami podsmażanymi z grzybami. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak w glazurze miodowo-czosnkowej

(4 porcje)

Składniki:

  • 8 części kurczaka (nadudzia, pałki lub skrzydełka) 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1  1/2 łyżki brązowego cukru 
  • 4 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku 
  • 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli 
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Szczodrze obsyp kurczaka solą i pieprzem i poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkę. Następnie włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut. W międzyczasie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki w dużej misce.
  2. Wyjmij podpieczonego kurczaka z piekarnika  i przełóż go do miski z glazurą. Zlej też trochę wytopionego tłuszczu (nie za dużo, sos musi być gęsty i lepki). Dokładnie obtocz kurczaka w glazurze. 
  3. Wyłóż kurczaka skórą do dołu znowu na blaszkę i włóż do piekarnika. Włącz funkcję grilla i podpiekaj przez 5 minut. Następnie wyjmij kurczaka z piekarnika, odwróć wszystkie kawałki skórą do góry i wysmaruj go pozostałą glazurą. Grilluj kolejne 5 minut, aż kurczak będzie ładnie zarumieniony i podawaj.
Smacznego!

English version

Honey garlic chicken

(4 servings)

Ingredients:

  • 8 pieces of chicken (thighs, wings or drumsticks)
  • 3 tbsp honey 
  • 1 1/2 tbsp brown sugar
  • 4 chopped cloves garlic 
  • 1 tsp chopped onion
  • 1 tsp sea salt
  • salt & pepper

Preparation:

  1. Preheat oven to 200 oC. Season chicken with salt and pepper and place on a rimmed baking sheet. Bake in the oven for 20 minutes. While the chicken is in the oven combine all other ingredients in a bowl and mix thoroughly.
  2. Remove chicken from the oven and place each piece in the bowl with the mixed sauce. Drain any fat that is on the baking sheet into the bowl with the sauce (not too much, sauce have to be sticky). Toss to coat thoroughly.
  3. Place chicken, skin side down, on the baking sheet and return to oven. Turn oven to broil and broil for 5 minutes. Remove chicken from the oven and turn to skin side up. Coat the chicken skin with any remaining sauce. Broil for another 5 minutes.
Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>