Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą / Creamy chicken, spinach and Marsala pasta

Dziś przedstawiam przepis na kolejny przepyszny makaron. Tym razem w kremowym sosie ze słodkim winem Marsala, soczystymi kawałkami kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. Użyłam tutaj makaronu typu penne, jednak każdy inny także sprawdzi się doskonale. Polecam ten przepis na obiad w pracowitym tygodniu, kiedy ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę to stanie przy garach. Na pewno wszyscy z obiadu będą zadowoleni, a się nie napracujemy:) Użyte tutaj wino Marsala można zastąpić Porto, też wychodzi smacznie. Polecam!

penne

Scroll down for recipe in English

Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone na małe kawałki (wielkości kęsa)
  • 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 4 garście świeżego, umytego szpinaku
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3/4 szklanki wina Marsala
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietanki (30 %)
  • 400 makaronu (u mnie penne )
  • 1 szklanka parmezanu startego na tarce
  • 5 łyżek masła
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, a w dużej patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Włóż kurczaka i smaż do zarumienia, po czym przełóż go na talerz i odstaw.
  2. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  3. Na patelni po kurczaku rozpuść kolejną łyżkę masła, włóż czosnek, pieczarki i cebulę, smaż przez około 6 minut. Następnie włóż usmażonego kurczaka, wlej wino, bulion i śmietankę, po czym doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
  4. W międzyczasie odcedź makaron, pozostawiając sobie 1/2 szklanki wody z gotowania. Włóż makaron ponownie do garnka, wraz z pozostałymi 3 łyżkami masła, po czym wmieszaj sos z kurczakiem i pieczarkami, szpinak i połowę parmezanu, wymieszaj i gotuj przez ok minutę. Gdy makaron wchłonie zbyt dużo sosu, dodaj trochę odlanej wody z gotowania. Dopraw solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne.
  5. Wyłóż makaron na talerze, posyp parmezanem i natką pietruszki i podawaj.

Smacznego!

penne

English version

Creamy chicken, spinach and Marsala pasta

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 2 large boneless, skinless chicken breasts, cut into bite sized pieces
  • 300 g sliced mushrooms
  • 4 handfuls of fresh spinach
  • 1 small onion, diced
  • 3 cloves garlic, minced
  • 3/4 cup Marsala wine
  • 1/2 cup chicken stock
  • 1/2 cup heavy cream
  • 400 dry pasta  (I used penne)
  • 1 cup Parmesan cheese
  • 5 tablespoons butter
  • salt and pepper to taste
  • minced, chopped fresh parsley for garnish

Preparation:

  1. Season chicken with salt and pepper. Melt 1 tablespoon butter in a large skillet until foaming. Cook chicken until lightly browned. Transfer to plate when done.
  2. Boil water and cook pasta according to the directions.
  3. Melt additional 1 tablespoon of butter in skillet, add garlic, mushrooms and onion and cook for about 6 minutes. Add cooked chicken back into the skillet. Add the Marsala, chicken broth and cream and bring to a boil. Simmer until sauce is is slightly thickened.
  4. Drain pasta and reserve 1/2 cup cooking water. Return the pasta  to the pot with the remaining 3 tablespoons of butter. Add the mushrooms and chicken mixture , and spinach with 1/2 cup of Parmesan cheese and cook until the pasta has absorbed some of the sauce, about 1 minute, adding the reserved cooking water as needed.
  5. Season with salt and pepper and serve with additional Parmesan cheese and a garnish of chopped parsley.

Enjoy!

penne

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge