Poważnie, można zrobić sobie pyszne ciastko czekoladowe w mikrofalówce w 30 sekund! Odkryłam je niedawno i to tylko dlatego,że MUSIAŁAM, ale to MUSIAŁAM zjeść coś słodkiego, a najlepiej czekoladowego. Chyba każdy ma czasami takie momenty:) Całkowity czas przygotowania tego cuda nie przekracza 5 minut, więc w sytuacji awaryjnej mamy idealne rozwiązanie Polecam!!!
30 sekundowe ciastko czekoladowe (1 sztuka)
Składniki:
- 2 łyżeczki kakao
- 5 łyżeczek mąki uniwersalnej
- 1/8 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub melasy (wydaje mi się,że płynny miód też powinien spełnić swoje zadanie)
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- W miseczce przystosowanej do podgrzewania w mikrofalówce ( u mnie zwykła kokilka o średnicy 9,5 cm), wymieszaj wszystkie składniki suche: kakao,mąkę i sodę. Następnie dodaj syrop klonowy (lub melasę,ewentualnie miód) i mleko, wymieszaj całość dokładnie widelcem. Dodaj czekoladę i ponownie zamieszaj.
- Włóż naczynko do mikrofalówki i podgrzewaj na najwyższej mocy ok. 30 sekund. Standardowo taki czas powinien wystarczyć w większości mikrofalówek, jeżeli jednak chcesz mieć pewność, ze ciastko na pewno jest gotowe, obserwuj je przez szybkę. Od momentu nagłego wyrośnięcia ciastka, podgrzewaj jeszcze przez 5 sekund i wyłącz mikrofalówkę.
- Zajadaj z czym tylko chcesz, ja akurat miałam truskawki i bitą śmietanę:)
Paula says
Rewelacja Droga Koleżanko! Jestem pod ogromnym wrażeniem tego, co tu zobaczyłam! Wbijam się do Ciebie na jakiś deserek :D:D
Dzi says
A zapraszam:)