Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa gołąbkowa / Cabbage roll soup

Zupa gołąbkowa / Cabbage roll soup

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Zupa gołąbkowa / Cabbage roll soup"

  • Facebook
  • X

Gdzieś kiedyś rzucił mi się w oczy przepis na zupę gołąbkową, jednak niestety nie zwróciłam wtedy na nią należytej uwagi. Ostatnio spoglądając na zawartość mojej lodówki i zastanawiając się co zrobić na obiad ze składników które w niej jeszcze się ostały, jakoś pomyślałam właśnie o niej. Okazało się, że mam wszystko co potrzeba na gołąbki, więc tym bardziej na zupę gołąbkową:). Podsmażyłam więc mięso mielone z kiełbaską i cebulką, dorzuciłam posiekaną kapuchę, bulion i pomidory i wyszła przepyszna! Taki smak gołąbków w zupie, aż nie mogłam się sobie nadziwić, że nie przymierzyłam się do czegoś takiego wcześniej. Zupa wychodzi gęsta, z ryżem, mięsem i kapustą, jeżeli lubisz bardziej płynne zupy, dodaj więcej bulionu. Teraz rozważam nad zupą hamburgerową, lazaniową i pizzową, coś czuję że też będą pyszne. Jeżeli lubisz takie gęste i sycące zupy, z czystym sumieniem mogę polecić zupę gulaszową z wołowiną, jest boska! Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zupa-golabkowa-Cabbage-roll-soup

Zupa gołąbkowa

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 150 g boczku lub kiełbasy, pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 główki średniej kapusty, posiekanej
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 marchewka, obrana na starta na tarce
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 2-3 suszonych liści laurowych
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Umieść większy rondel na dużym ogniu, włóż boczek lub kiełbasę wraz z wołowiną i smaż rozdrabniając ją drewnianą łyżką przez około 8 minut, do zarumienienia. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę.
  2. Dodaj kapustę, bulion, passatę, marchewkę, ryż, liście laurowe, brązowy cukier, oregano i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj aż ryż będzie ugotowany, przez około 25 minut.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj.

Smacznego!

Zupa-golabkowa-Cabbage-roll-soup

English version

Cabbage roll soup

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 450 g ground beef 
  • 150 g bacon or sausage, chopped
  • 1 onion, chopped
  • 4 garlic cloves, minced
  • 1/2 medium cabbage, chopped
  • 4 cups chicken stock
  • 3 cups tomato passata
  • 1 carrot, peeled and grated
  • 1/2 cup uncooked rice
  • 2-3 dried bay leaves
  • 3 tbsp brown sugar
  • 1/2 tsp dried oregano leaves
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Heat a large pot over high heat, add bacon or sausage and beef and cook breaking it apart with a wooden spoon for about 8 minutes until the beef is brown. Add onion and cook, stirring occasionally, until translucent. Next add garlic and cook 1 minute.
  2. Add the cabbage, stock, tomato passata, carrot, rice, bay leaves, brown sugar, oregano, and season with salt and pepper. Bring to a boil, reduce the heat to low and  simmercovered until rice is tender, for about 25 minutes.
  3. Season to taste with salt and pepper and serve!

Enjoy!

Zupa-golabkowa-Cabbage-roll-soup

Share the post "Zupa gołąbkowa / Cabbage roll soup"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Przystawki, Zupy Tagged With: boczek, kapusta, mięso, obiad, pomidor, przystawka, ryż, wołowina, zupa

« Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage
Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem / Potato, cheese and mushroom gratin »

Comments

  1. Ewa says

    28 marca 2017 at 11:50

    Jestem wielbicielką Pani przepisów i jako że jestem trochę konserwatywna, zmartwiło mnie, że znikła możliwość ich wydrukowania…..

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 marca 2017 at 12:03

      Już powinno działać:)

      Odpowiedz
      • Ewa says

        28 marca 2017 at 12:08

        Bardzo, bardzo dziękuję!

        Odpowiedz
        • Dzi says

          28 marca 2017 at 13:55

          🙂

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pieczone-letnie-warzywa-w-pomidorach-Roasted-summer-vegetables-with-tomato-sauce

Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup

Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów

Golonka w piwie z miodem i puree dyniowym / Pork shank in beer & honey with pumpkin puree

Salatka-jajeczna-z-boczkiem-i-sosem-miodowo-musztardowym-Egg-salad-with-bacon-and-creamy-honey-mustard-dressing

Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym / Egg salad with bacon and creamy honey mustard dressing

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress