Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables

Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables

by Dzi 1 Comment

Share the post "Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables"

  • Facebook
  • Twitter

Uczciwie przyznam, ze mam ogromną słabość do mięs w sosach, szczególnie tych z dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole, gdyż było przepyszne! Kurczak z pieczoną papryką, marchewką i cebulą w gęstym sosie na bazie pomidorów z dodatkiem cukinii, pieczarek i ziemniaków doskonale sprawdzi się w roli rodzinnego obiadu. Pięknych i soczystych warzyw mamy teraz wszędzie w bród, korzystajmy więc! Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables

Kurczak z pieczonymi warzywami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 kawałki kurczaka, piersi lub udek
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w grubsze plasterki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona 1 cm paski przekrojone na połówki
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki
  • 2 duże ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • ½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli
  • 250 g pieczarek, pokrojonych plasterki
  • 1 mała cukinia. pokrojona w plasterki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 400 g puszka krojonych pomidorów
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • cukier do smaku
  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 łyżka odsączonych kaparów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Umyte i osuszone części kurczaka ułóż na blaszce, natrzyj oliwą i dopraw porządnie solą i pieprzem z obu stron.
  2. W dużej misce umieść paprykę, cebulę i marchewkę i wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek i 1/2 łyżeczki soli. Rozłóż je równomiernie na blaszce do pieczenia.
  3. Piecz warzywa na górnej półce piekarnika, a kurczaka na dolnej przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij kurczaka a warzywa przełóż na dolną półkę i piecz kolejne 15 minut.
  4. W międzyczasie w większej patelni rozgrzej oliwę, włóż czosnek i chili i smaż przez około 30 sekund. Dodaj Pieczarki i smaż, często mieszając, przez około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Następnie wlej wino i gotuj na dużym ogniu przez 30 sekund.
  5. Po tym czasie wlej bulion i dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki, cukinię, kurczaka, pieczone warzywa i kapary. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia, przez 35 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i podawaj.

Smacznego!

Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables

English version

Chicken with roasted vegetables

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 pieces of chicken, breasts or thighs
  • 1 large onion, peeled, halved and sliced
  • olive oil
  • salt and pepper
  • 1 red or yellow bell pepper, cut into 1 cm strips lengthwise, then cut in half
  • 1 carrot, peeled and sliced
  • 2 large garlic cloves, peeled and minced
  • ½ teaspoon crushed red pepper flakes
  • 250 g button mushrooms, sliced
  • 1 small zucchini. sliced
  • 1/2 cup dry white wine
  • 2 cups chicken stock
  • 400 g can chopped tomatoes
  • 60 g tomato paste
  • 1/2 tsp teaspoon dried oregano
  • 1/2 teaspoon dried basil
  • sugar to taste
  • 300 g potatoes, peeled and thinly sliced
  • 1 tablespoon drained capers

Preparation:

  1. Preheat oven to 200 oC. Place chicken pieces on a roasting pan,  brush with olive oil on both sides, season both sides with salt and several grinds of pepper.
  2. Put peppers, onions and carrots in a large bowl, toss with 1 tablespoon olive oil and 1/2 teaspoon salt. Spread them out on a roasting pan.
  3. Cook vegetables on the upper shelf of the oven and chicken on the lower shelf. After 25 minutes, remove the chicken and let it cool. Move the vegetables to the lower shelf, toss them, and roast for an additional 15 minutes.
  4. Meanwhile heat olive oil in a large pan on medium heat, add garlic and red pepper flakes and cook for about 30 seconds. Add mushrooms and cook, stirring often, for about 5 minutes, until the mushrooms lose their water and start to brown. Add white wine and cook, stirring, for 30 seconds.
  5. Stir in stock, tomatoes, tomato paste, spices and salt. Bring to a boil, lower heat and simmer for 10 minutes. Add potatoes, zucchini, chicken, roasted vegetables, and capers. Bring to a gentle simmer and cook, uncovered, for 35 minutes, until potatoes are tender and the sauce has thickened a bit. Season, to taste, with sugar, salt and pepper.

Enjoy!

Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables

Share the post "Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, cukinia, grzyby, kapary, kurczak, mięso, obiad, papryka, pieczarki, zioła

« Edamame w słodko-pikantnej glazurze / Sweet and spicy glazed edamame
Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake »

Comments

  1. płytki do kuchni says

    17 sierpnia 2015 at 06:31

    bardzo smakowicie wygląda 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Najlepsze brownie na świecie / World's best brownies

Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies

Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym / Chicken legs in sweet wine sauce with peppers and mushrooms

Gofry ziemniaczane / Potato waffles

Gofry ziemniaczane / Potato waffles

Lody-z-bialej-czekolady-White-chocolate ice-cream

Lody z białej czekolady / White chocolate ice cream

Puree z kalafiora i koziego sera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress