Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Grzyby w sosie śmietanowo-serowym / Mushrooms with creamy cheese sauce

Grzyby w sosie śmietanowo-serowym / Mushrooms with creamy cheese sauce

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Grzyby w sosie śmietanowo-serowym / Mushrooms with creamy cheese sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Były już na moim blogu pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej, które są u mnie hitem, więc przedstawiam dzisiaj przepis na pieczarki ale w sosie śmietanowo-serowym. Tak samo szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, a komponują się doskonale z każdym daniem głównym. Zamiast pieczarek można użyć innych grzybów np. leśnych lub boczniaków i efekt też będzie bardzo satysfakcjonujący. Zapraszam po przepis!

Grzyby-w-sosie-smetanowo-serowym-Mushrooms-with-creamy-cheese-sauce

Scroll down for recipe in English

Grzyby w sosie śmietanowo-serowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 400 g pieczarek, w całości lub przepołowione jak są większe
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • ½ szklanki śmietanki 36%
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • świeża posiekana pietruszka do serwowania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej średnią patelnię na średnim ogniu z masłem i olejem, dodaj pieczarki i smaż aż zmiękną i się lekko zarumienią. Następnie dodaj czosnek i zmaż kolejną minutę.
  2. Dodaj śmietankę, parmezan i zioła prowansalskie, wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje a ser się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.
  3. Udekoruj świeżą pietruszką i podawaj!

Smacznego!

Grzyby-w-sosie-smetanowo-serowym-Mushrooms-with-creamy-cheese-sauce

English version

Mushrooms with creamy cheese sauce
(4 servings)
Ingredients:
  • 2 tbsp butter
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 400 g mushrooms, whole or halved if bigger
  • 2 cloves garlic, minced
  • ½ cup double cream
  • ¼ cup grated parmesan cheese
  • 1 tsp herbes de Provence
  • salt, pepper
  • fresh chopped parsley for serving
 Preparation:
  1. In a medium pan heat butter and oil over medium heat, add the mushrooms and cook until tender and lightly browned, for about 5 minuteas. Add garlic, mix and cook for 1 minute.
  2. Add double cream, parmesan cheese, herbes de Provence, stir and cook until the sauce is smooth and thickened. Season with salt and pepper if necessary.
  3. Garnish with fresh parsley and serve!

Enjoy!

Grzyby-w-sosie-smetanowo-serowym-Mushrooms-with-creamy-cheese-sauce

Share the post "Grzyby w sosie śmietanowo-serowym / Mushrooms with creamy cheese sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, grzyby, parmezan, ser, zioła

« Szybki makaron z owocami morza / Easy seafood pasta
Ziołowe ziemniaki ze stekiem / Herbed potatoes with steak »

Comments

  1. Michał says

    27 listopada 2018 at 12:16

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  2. Weronika says

    29 listopada 2018 at 20:48

    Pycha

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Grzyby w sosie śmietanowo-serowym / Mushrooms with creamy cheese sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    27 listopada 2018 o 12:08

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

SUEÑO Cafe & Tapas Bar – recenzja

smietankowe-puree-ziemniaczane-Creamy-potato-puree

Śmietankowe puree ziemniaczane / Creamy potato puree

Mule z kurkami Gordona Ramsaya

Babeczki z twarożkiem i malinami Billa Grangera

Coq au Riesling Nigela Slatera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress