Były już na moim blogu pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej, które są u mnie hitem, więc przedstawiam dzisiaj przepis na pieczarki ale w sosie śmietanowo-serowym. Tak samo szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, a komponują się doskonale z każdym daniem głównym. Zamiast pieczarek można użyć innych grzybów np. leśnych lub boczniaków i efekt też będzie bardzo satysfakcjonujący. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Grzyby w sosie śmietanowo-serowym
(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 400 g pieczarek, w całości lub przepołowione jak są większe
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- ½ szklanki śmietanki 36%
- ¼ szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- świeża posiekana pietruszka do serwowania
Przygotowanie:
- Rozgrzej średnią patelnię na średnim ogniu z masłem i olejem, dodaj pieczarki i smaż aż zmiękną i się lekko zarumienią. Następnie dodaj czosnek i zmaż kolejną minutę.
- Dodaj śmietankę, parmezan i zioła prowansalskie, wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje a ser się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.
- Udekoruj świeżą pietruszką i podawaj!
Smacznego!
English version
Mushrooms with creamy cheese sauce
- 2 tbsp butter
- 1 tbsp vegetable oil
- 400 g mushrooms, whole or halved if bigger
- 2 cloves garlic, minced
- ½ cup double cream
- ¼ cup grated parmesan cheese
- 1 tsp herbes de Provence
- salt, pepper
- fresh chopped parsley for serving
- In a medium pan heat butter and oil over medium heat, add the mushrooms and cook until tender and lightly browned, for about 5 minuteas. Add garlic, mix and cook for 1 minute.
- Add double cream, parmesan cheese, herbes de Provence, stir and cook until the sauce is smooth and thickened. Season with salt and pepper if necessary.
- Garnish with fresh parsley and serve!
Enjoy!
Michał says
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Weronika says
Pycha