Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem

Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem"

  • Facebook
  • X

Bardzo smaczne i sycące danie na taki zimowy dzień jak dzisiaj. Przepis znalazłam w książce Billa Grangera „Najlepsze dania Billa” i miał pełne prawo znaleźć się w tym zestawieniu. Wołowina duszona w różowym winie dosłownie rozpływa się w ustach, a akcent pomarańczy, który był dla mnie nowością w tego typu potrawach, zaskakująco dobrze wkomponowuje się w całość. Całe danie podajemy na tagliatelle ze szpinakiem, bajka…Polecam!

Wołowina duszona w różowym winie (6 porcji)

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 1,5 kg wołowiny,pokrojonej w kostkę 2,5cm x 2,5cm
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula pokrojona w plasterki
  • 6 ząbków czosnku,zmiażdżonych nożem
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 3 marchewki,obrane i pokrojone w większe kawałki
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 liść laurowy
  • skórka z 1 pomarańczy,pokrojona w paski
  • 500 ml różowego wina
  • 500 ml bulionu wołowego (dałam drobiowy)
  • 6 filetów anchois posiekanych (opcjonalnie)
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek (opcjonalnie)
  • sól,pieprz do smaku
Do podania:
  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 300  szpinaku (u mnie rozmrożony i rozdrobniony)
  • 30 g masła

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 oC.
  2. Do mąki dodaj dużą szczyptę soli i pieprzu i oprósz nią mięso.
  3. Mięso i pozostałe składniki umieść w dużym żaroodpornym naczyniu (ja mam żaroodporną patelnię,polecam zakup bo niesamowicie ułatwia pracę w kuchni) i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu.Dopraw solą i pieprzem.
  4. Na wierzch potrawy połóż papier do pieczenia i przykryj szczelnie pokrywką.
  5. Piecz przez 3 godziny,do chwili gdy mięso będzie miękkie i rozpadające się.
  6. Wyjmij naczynie z piekarnika i zdejmij pokrywkę i papier.
  7. Ugotuj w osolonej wodzie makaron, odcedź, przełóż do garnka w którym był gotowany i dodaj do niego szpinak, masło i 2 łyżki wazowe z duszonego mięsa. Dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Ja całość poddusiłam odrobinę na gorącym po gotowaniu makaronu palniku.
  8. Wyłóż na talerz makaron a na niego duszone mięso.
Smacznego!

Share the post "Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: Bill Granger, makaron, mięso, obiad, oliwki, pomarańcza, różowe wino, szpinak, wołowina

« Pizza z tortilli z wołowiną i salsą z pieczonych pomidorów
Orange curd z likierem cytrynowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami / Duck legs braised in red wine with prunes

Sałatka ziemniaczana z boczkiem ogórkami kiszonymi / Potato salad with bacon and dill pickles

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkami kiszonymi / Potato salad with bacon and dill pickles

Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms

Warsztaty fotograficzne z Milką

Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets

Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress