Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce

Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce

by Dzi 11 komentarzy

Share the post "Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Dziś po raz kolejny proponuję doskonały przepis na moje ukochane mule 🙂 Jak zwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, w sosie śmietankowym z wyczuwalnym curry. Przepyszne! Przepis pochodzi z książki “The Collection” niezawodnego Michela Roux. Sam autor poleca podanie ich z ryżem, ja jednak wolę je z chrupiącymi grzankami, którymi można zebrać resztki doskonałego sosu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

mule

Mule w śmietankowym sosie curry

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 kg świeżych małży, oczyszczonych
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 60 g masła
  • 100 g cebuli, drobno posiekanej
  • 1 łyżka curry Madras w proszku
  • 40 g mąki
  • 1 bouquet garni (związane: natka pietruszki (lub łodygi pietruszki), kilka gałązek tymianku i liść laurowy)
  • 300 ml śmietanki 36%
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu umieść mule wraz z winem, przykryj i gotuj na dużym ogniu przez 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas, aż wszystkie wszystkie małże się otworzą. Jeżeli jakieś się nie otworzyły, wyrzuć je.
  2. Odcedź małże w durszlaku umieszczonym nad miską, tak by zachować cały płyn z gotowania, po czym przykryj małże ściereczką i odstaw. Przelej płyn do oddzielnej miarki, powinno go być około 400 ml.
  3. W tym samym rondlu rozpuść masło, dodaj cebulę, smaż przez 1 minutę, a następnie wymieszaj z curry i mąkę i smaż na małym ogniu przez 4 minuty. Dodaj wywar z gotowania małż i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Dodaj bouquet garni, zmniejsz ogień do małego i gotuj sos przez kolejne 20 minut.
  4. W międzyczasie, wyłuskaj mięso małż z muszelek, umieść je w misce, przykryj wilgotną ściereczką i umieść w ciepłym miejscu.
  5. Po 20 minutach, gdy sos lekko zgęstnieje, wyjmij z niego i wyrzuć zioła, wlej śmietankę i wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj  do sosu małże, podgrzej go przez 2 minuty doprowadzając do wrzenia.
  6. Rozłóż sos z małżami do 4 głębokich miseczek i podawaj z ryżem lub grzankami.

Smacznego!

mule

Recipe in English

Mussels in a lightly curried cream sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 kg fresh mussels, cleaned
  • 300 ml dry white wine
  • 60 g butter
  • 100 g onions, finely chopped
  • 1 tbsp Madras curry powder
  • 40 g plain flower
  • 1 bouquet garni (parsley (or parsley stalks, which have lots of flavour), a few sprigs of thyme and a bay leaf)
  • 300 ml double cream
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Put the mussels in a pan with the wine, then cover and cook over a high heat for 3-4 minute, stirring every minute, until all the mussels have opened. Discard any that do not open.
  2. Drain the mussels in a colander set over a bowl to catch all the cooking liquor, then cover the mussels with a damp cloth so that they do not dry out. Strain the cooking liquor into a measuring jug, should be about 400 ml.
  3. Gently melt the butter in a shallow pan. Add the onions, cook for 1 minute, then stir in the curry powder and flour and cook gently for 4 minutes. Pour in the mussel liquor and bring to the boil, stirring continuously to prevent lumps from forming. Add the bouquet garni, lower the heat and simmer the sauce very gently for 20 minutes.
  4. Meanwhile shell the mussels. Place them in a bowl, cover with a damp cloth and leave in a warm place.
  5. When the sauce is cooked, remove the bouquet garni, add the cream and bubble briskly for 5 minutes. Season to taste. Add the mussels to the hot sauce and heat for 2 minutes until the sauce comes to the boil.
  6. Immediately spoon the mussels and sauce into 4 deep bowls and serve with rice or toasts.

Enjoy!

mule

Share the post "Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: białe wino, małże, Michel Roux, mule, obiad, owoce morza, wino

« Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash
Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta »

Comments

  1. Dariozka91 says

    20 lutego 2015 at 17:07

    Mmmm bajka! też wolę z bagietką, jedzenie palcami ma swoje uroki – można je później bezkarnie oblizywać 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 lutego 2015 at 21:26

      Dokładnie!:)

      Odpowiedz
  2. Kasia says

    22 lutego 2015 at 07:38

    Uwielbiam mule, a ten sosik z kremówką … Palce lizać 😉 i zdjęcia piękne

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 lutego 2015 at 09:07

      Są przepyszne! I dziękuję:P

      Odpowiedz
  3. Marta says

    24 lutego 2015 at 12:36

    Nigdy jeszcze nie jadłam muli – tak to się odmienia? W każdym razie nie miałam okazji, bo niestety nie mam w pobliżu żadnych restauracji, gdzie mogłabym je zjeść. A sama nie wiem czy dałabym radę zrobić. Chyba nawet nie dostanę muli w mojej miejscowości. Wiem, że trzeba wybrać naprawdę dobre i świeże, a niestety się na tym nie znam.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 lutego 2015 at 12:38

      Na początek zawsze można kupić mrożone, bardzo często są w Lidlu. Gwarantuję, że dasz sobie z nimi radę, nie ma nic prostszego! 🙂

      Odpowiedz
  4. Marcin says

    27 lutego 2015 at 14:22

    Dzień dobry bardzo fajny przepis. Mule wyglądają bardzo smakowicie. Lubie przede wsyzstkim przepisy, na takie syte dania. Więc pewnie, któryś z obiadów będzie się odbywał włąśnie według tego przepisu. Dzięki za ten wspaniały pomysł na pewno wypróbuję go w przyszłości.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 lutego 2015 at 14:41

      Polecam:)

      Odpowiedz
  5. paula says

    20 czerwca 2015 at 11:23

    nie wiem gdzie można dostać świeże mule, bo takie chyba są najlepsze – mrożonki są średnie, co?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 czerwca 2015 at 11:25

      Aktualnie świeże są na pewno w Lidlu i Auchan. Jednak jak nie mogę takich dostać , ratuję się też mrożonymi:)

      Odpowiedz
  6. paula says

    20 czerwca 2015 at 11:23

    …uwielbiam mule!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubio Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów🌲
👉Link w BIO 

#przepisy #święta #śledzik #karp #christmas #recipes
Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork ch Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops👌
⏩Link w BIO⏪
🥩🥩🥩🥩
Dziś zapraszam na bloga po przepis na ekspresowe schabowe z piekarnika, zapieczone z cebulką, majonezem i serem. Pyszne!🤤
#obiad #dinner #comfortfood #pork #porkchops #cheese #ser #schabowe #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms👌
⏩Link w BIO⏪
🍄🍄🍄
Dziś zapraszam na bloga po przepis na przepyszne boczniaki w glazurze BBQ! Świetne jako dodatek do dań głównych, jak i na grilla👌
#obiad #dinner #comfortfood #boczniaki #oystermushrooms #bbq #grill #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Tradycyjnie nad morzem🙂 #gofry Tradycyjnie nad morzem🙂
#gofry
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Stroganow z kurczaka i pora Jamiego Olivera

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Stek Diane z sosem z brandy Mary Berry

Kurczak na bobie w winnym sosie musztardowo-śmietanowym

Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki / Zucchini with tamto and roasted pepper sauce

Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki / Zucchini with tomato and roasted pepper sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress