Dziś przedstawiam świetny pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Soczysty kurczak w sosie ze świeżych śliwek z dodatkiem powideł i czerwonego wina z pewnością sprawdzi się na każdym stole. Robi się go bardzo szybko, więc jest idealny na obiad „po pracy”. Podałam to danie z makaronem ryżowym, gdyż jest on najbardziej neutralny w smaku i najszybszy w przygotowaniu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szybki kurczak w sosie śliwkowym
(4 porcje)
Składniki:
- 70 – 100 g tłustego boczku, pokrojonego w kostkę
- 500 g mięsa z udek kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
- 2 cebule, posiekane w plasterki
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkę
- 150 – 200 g śliwek, przekrojonych na połówki
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- cukier, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Umieść dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmażaj przez chwilę do wytopienia się z niego tłuszczu.
- Dodaj kurczaka, cebulę i czosnek, smaż przez 5 minut po czym dodaj, śliwki, powidła, wino i bulion.
- gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną a sos zgęstnieje. Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i podawaj.
Smacznego!
English version
Easy chicken with plum sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 70 – 100 g bacon, diced
- 500 g chicken thighs meat, cut into bite-sized pieces
- 2 onions, sliced
- 1 clove garlic, chopped
- 150 – 200 g plums, pitted and halved
- 2 tablespoons plum jam
- 1/2 cup dry red wine
- 1 cup chicken stock
- sugar, salt and pepper
Preparation:
- Place a large, deep skillet over medium heat, add the bacon and cook to render the fat.
- Add chicken, onion and garlic, cook for 5 minutes then add the plums, jam, wine and stock.
- Cook over medium heat for about 20 minutes, or until meat and vegetables are tender and the sauce thickens. Season with sugar, salt and pepper to taste and serve.
Enjoy!
Kamil Bak says
Wygląda pysznie, chyba już mam pomysł na obiad 😉
Dzi says
🙂
Thalia @ butter and brioche says
Looks delicious!
Dzi says
Thx:)
Rob says
Wyrzucam tylko ten boczek i zabieram się do robienia tego dania. uwielbiam połączenie owoców z mięsem.
Dzi says
Polecam!:)