Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash

Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash"

  • Facebook
  • X

Paprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam!

Przepis znalazłam tutaj.

paprykarz

Scroll down for recipe in English

Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową

(4 porcje)

Składniki:

  • 170 g ulubionego makaronu
  • 500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • sól i pieprz
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Dopraw mięso z każdej strony solą i pieprzem.
  2. Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżeczki oleju, włóż mięso wieprzowe i obsmaż przez ok 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Wyjmij mięso z patelni.
  3. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj resztę oleju i włóż cebulę, paprykę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż przez kilka minut do miękkości.
  4. Dodaj mąkę, koncentrat pomidorowy, tymianek i paprykę w proszku,  podsmaż przez 30 sekund. Wlej wino i gotuj je przez minutę zdrapując wszystko z dna patelni, po czym wlej ocet i bulion i doprowadź do wrzenia.
  5. Teraz dodaj wieprzowinę, zmniejsz ogień i duś przez 5 minut lub do miękkości mięsa. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj śmietanę. Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj z makaronem.

Smacznego!

paprykarz1

English version

Hungarian pork tenderloin paprikash

(4 servings)

Ingredients:

  • 170 g uncooked egg pasta
  • 500 g pork tenderloin, trimmed and cut into 2 cm pieces
  • salt and pepper
  • 5 teaspoons olive oil or vegetable oil
  • 1 big onion, chopped
  • 1 bell pepper, chopped
  • 2-3 cloves od garlic, minced
  • 2 tablespoons all-purpose flour
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 1 teaspoon chopped fresh thyme
  • 1 teaspoon hot paprika
  • 1/2 cup dry white wine
  • 1 cup chicken stock
  • 1 tablespoon cider vinegar
  • 3 tablespoons sour cream

Preparation:

  1. Cook pasta according to package directions, drain and set aside. Sprinkle pork with salt and pepper.
  2. Heat a large skillet over medium-high heat., add 2 teaspoons oil, next add pork and cook 4 minutes, browning on all sides.  Remove pork from pan.
  3. Reduce heat to medium, add remaining oil to pan, along with onion, bell pepper, garlic. Season with salt and pepper and saute until vegetables are tender.
  4. Add flour, tomato paste, thyme and paprika and saute 30 seconds.  Add wine, cook 1 minute, scraping pan to loosen browned bits, add stock and vinegar, and bring to a boil.
  5. Add pork, reduce heat, and simmer 5 minutes or until pork is tender.  Remove pan from heat and stir in sour cream.  Serve over pasta.

Enjoy!

paprykarz1

 

Share the post "Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kuchnia węgierska, mięso, obiad, papryka, polędwiczka, wieprzowina, zioła

« Wyniki konkursu z Pyszne.pl
Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce »

Comments

  1. asia3city ♐ says

    19 lutego 2015 at 00:46

    Wygląda apetycznie, ślinka mi leci a tu 1 w nocy. Muszę ptrzestać po nocach przeglądać blogi kulinarne 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 lutego 2015 at 08:15

      Oj tam, oj tam:)

      Odpowiedz
  2. Antoni says

    19 lutego 2015 at 08:16

    coś wspaniałego !

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 lutego 2015 at 09:07

      🙂

      Odpowiedz
  3. Annulka says

    19 lutego 2015 at 13:13

    super przepis, chyba go wykorzystam w przyszły weekend w swojej kuchni

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 lutego 2015 at 13:14

      🙂

      Odpowiedz
  4. Marek says

    19 lutego 2015 at 14:24

    No wygląda nieźle, a poza tym przepadam za tego typu makaronem, fajnie, że został połączony z mięsem, ja przeważnie go przyrządzam z lżejszymi sosami ze śmietany, serem itp., ale pomysł naprawdę niezły.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 lutego 2015 at 14:37

      Polecam, bardzo przyjemne danie:)

      Odpowiedz
  5. Anna | Studio Kuchnia says

    19 lutego 2015 at 19:20

    Wygląda przepysznie:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 lutego 2015 at 19:24

      i jest:)

      Odpowiedz
  6. omlet says

    11 marca 2016 at 23:57

    robiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 marca 2016 at 08:42

      Cieszę się, że danie smakowało! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kaczka pieczona po pekińsku

Warsztaty świąteczne

Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich

Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście

Lane chrusty / Funnel cakes

Lane chrusty / Funnel cakes

Smazone-ziemniaki-z-ziolami-Sauteed-potatoes

Smażone ziemniaki z ziołami / Sauteed potatoes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress