Share the post "Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną cebulą / Sausage and Caramelised Onion Hot Pot"
Dzisiaj przedstawiam przepis, który z powodzeniem można przygotować w nadchodzące święta, jak i na co dzień. Biała kiełbasa zapiekana w pysznym sosie z karmelizowaną cebulą i pieczarkami na pewno znajdzie swoich amatorów. Znalazłam go w jednej z książek Gordona Ramsaya „Ultimate Home Cooking”, która jest kopalnią niezawodnych przepisów na każdą okazję. Gordon w swoim przepisie użył czerwonej cebuli, jednak ja miałam pod ręką naszą zwykła klasyczną i danie też wyszło bardzo smaczne. Doskonały pomysł na sycący obiad w te chłodne jeszcze dni. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną cebulą
(8 kiełbasek)
Składniki:
- olej roślinny do smażenia (lub masło klarowane)
- 8 kawałków białej, surowej kiełbasy
- 2 czerwone (lub zwykłe) cebule, obrane i pokrojone w plasterki
- 2 spore łyżki masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- listki z 3 gałązek świeżego tymianku, lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 150 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 200 ml czerwonego wina
- 200 ml bulionu wołowego lub drobiowego
- mała garść posiekanej natki pietruszki
- sól i mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180˚C. Umieść patelnię dostosowaną do używania w piekarniku* na średnim ogniu, dodaj trochę oleju i dokładnie obsmaż kiełbaski z każdej strony, po czym przełóż je na talerz.
- Do tej samej patelni dodaj masło i cebulę, wmieszaj cukier i tymianek i smaż, mieszając od czasu do czasu, na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż cebula będzie ładnie skarmelizowana. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez 5 minut, mieszając, po czym wlej ocet i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Dodaj do patelni kiełbaski wraz z czerwonym winem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4-5 minut, aby alkohol odparował. Następnie dodaj bulion, zagotuj, dodaj odrobinę soli i pieprzu, wymieszaj i włóż do piekarnika bez przykrycia na około 20 minut, aż sos zgęstnieje, a kiełbaski przestaną być surowe w środku.
- Wyjmij z piekarnika, posyp natką pietruszki i podawaj.
*jeżeli nie posiadasz takiej patelni, obsmaż kiełbaski na zwykłej i przełóż je do naczynia żaroodpornego a później zalej przygotowanym sosem.
Smacznego!
Sausage and Caramelised Onion Hot Pot
(8 sausages)
Ingredients:
- vegetable oil for frying
- 8 pork sausages
- 2 red (or regular) onions, peeled and finely sliced
- 2 knobs of butter
- 1 tbsp soft brown sugar
- 3 thyme sprigs, leaves only
- 150g button mushrooms, cleaned and quartered
- 2 tbsp aged balsamic vinegar
- 200ml red wine
- 200ml beef stock
- small handful of parsley, roughly chopped
- salt andground black pepper
Preparation:
- Preheat the oven to 180˚C. Put a heatproof casserole dish over a medium heat, add a little oil and thoroughly brown the sausages all over, turning them. Remove to a plate.
- Add butter and onions stirring in the sugar and thyme. Cook for about 15-20 minutes on a medium heat until they are nicely caramelised. Add the mushrooms and cook for 5 minutes, stirring. Pour in the vinegar and cook for 5 more minutes.
- Add the sausages to the dish and the red wine. Bring to a vigorous bubble and cook for 4-5 minutes to reduce slightly. Add the beef stock and bring back to the boil, add a dash of salt and pepper, stir and put into the oven, uncovered. Leave in the oven for about 20 minutes until the sausages are cooked and the sauce has thickened.
- Remove, sprinkle with parsley and serve.
Enjoy!
Michał K says
Zaplanowaliście mi obiad – Wygląda wspaniale 🙂
Ewa says
Uwielbiam proste, sycące i smaczne dania 🙂