Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną cebulą / Sausage and Caramelised Onion Hot Pot

Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną cebulą / Sausage and Caramelised Onion Hot Pot

by Dzi 1 Comment

Share the post "Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną cebulą / Sausage and Caramelised Onion Hot Pot"

  • Facebook
  • Twitter

Dzisiaj przedstawiam przepis, który z powodzeniem można przygotować w nadchodzące święta, jak i na co dzień. Biała kiełbasa zapiekana w pysznym sosie z karmelizowaną cebulą i pieczarkami na pewno znajdzie swoich amatorów. Znalazłam go w jednej z książek Gordona Ramsaya „Ultimate Home Cooking”, która jest kopalnią niezawodnych przepisów na każdą okazję. Gordon w swoim przepisie użył czerwonej cebuli, jednak ja miałam pod ręką naszą zwykła klasyczną i danie też wyszło bardzo smaczne. Doskonały pomysł na sycący obiad w te chłodne jeszcze dni. Zapraszam!

kielbasa_zapiekana

Scroll down for recipe in English

Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną cebulą

(8 kiełbasek)

Składniki:

  • olej roślinny do smażenia (lub masło klarowane)
  • 8 kawałków białej, surowej kiełbasy
  • 2 czerwone (lub zwykłe) cebule, obrane i pokrojone w plasterki
  • 2 spore łyżki masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • listki z 3 gałązek świeżego tymianku, lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 150 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 200 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu wołowego lub drobiowego
  • mała garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180˚C. Umieść patelnię dostosowaną do używania w piekarniku* na średnim ogniu, dodaj trochę oleju i dokładnie obsmaż kiełbaski z każdej strony, po czym przełóż je na talerz.
  2. Do tej samej patelni dodaj masło i cebulę, wmieszaj cukier i tymianek i smaż, mieszając od czasu do czasu, na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż cebula będzie ładnie skarmelizowana. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez 5 minut, mieszając, po czym wlej ocet i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  3. Dodaj do patelni kiełbaski wraz z czerwonym winem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4-5 minut, aby alkohol odparował. Następnie dodaj bulion, zagotuj, dodaj odrobinę soli i pieprzu, wymieszaj i włóż do piekarnika bez przykrycia na około 20 minut, aż sos zgęstnieje, a kiełbaski przestaną być surowe w środku.
  4. Wyjmij z piekarnika, posyp natką pietruszki i podawaj.

*jeżeli nie posiadasz takiej patelni, obsmaż kiełbaski na zwykłej i przełóż je do naczynia żaroodpornego a później zalej przygotowanym sosem.

Smacznego!

kielbasa_zapiekana

Sausage and Caramelised Onion Hot Pot

(8 sausages)

Ingredients:

  • vegetable oil for frying
  • 8 pork sausages
  • 2 red (or regular) onions, peeled and finely sliced
  • 2 knobs of butter
  • 1 tbsp soft brown sugar
  • 3 thyme sprigs, leaves only
  • 150g button mushrooms, cleaned and quartered
  • 2 tbsp aged balsamic vinegar
  • 200ml red wine
  • 200ml beef stock
  • small handful of parsley, roughly chopped
  • salt andground black pepper

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180˚C. Put a heatproof casserole dish over a medium heat, add a little oil and thoroughly brown the sausages all over, turning them. Remove to a plate.
  2. Add butter and onions stirring in the sugar and thyme. Cook for about 15-20 minutes on a medium heat until they are nicely caramelised. Add the mushrooms and cook for 5 minutes, stirring. Pour in the vinegar and cook for 5 more minutes.
  3. Add the sausages to the dish and the red wine. Bring to a vigorous bubble and cook for 4-5 minutes to reduce slightly. Add the beef stock and bring back to the boil, add a dash of salt and pepper, stir and put into the oven, uncovered. Leave in the oven for about 20 minutes until the sausages are cooked and the sauce has thickened.
  4. Remove, sprinkle with parsley and serve.

Enjoy!

kielbasa_zapiekana

Share the post "Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną cebulą / Sausage and Caramelised Onion Hot Pot"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: biała kiełbasa, czerwone wino, grzyby, kiełbasa, obiad, pieczarki, święta, Wielkanoc, wino

« Zestawienie moich ulubionych świątecznych pyszności
Inspiracje na Wielkanoc 2021! »

Comments

  1. Michał K says

    10 czerwca 2021 at 10:01

    Zaplanowaliście mi obiad – Wygląda wspaniale 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Lasagne bolognese z pieczarkami

Fasolka-szparagowa-z-maslana-bulka-tarta-Beans-with-buttery-breadcrumbs

Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs

Najpopularniejsze przepisy w 2018 roku

Muffiny z mango i białą czekoladą

Chowder serowy z kukurydzą / Corn and cheese chowder

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress