Share the post "Fasolka zapiekana z grzybami i serem / Green bean mushroom and cheese bake"
Fasolka szparagowa pojawiła się w końcu na straganach, aż wstyd byłoby nie korzystać z tych dobroci. W moim domu wszyscy na szczęście ją uwielbiają więc są teraz bardzo częstym dodatkiem dań głównych. Szczególnie w wersji gotowanej na parze, z bułką tartą czy tak jak w przepisie poniżej, w wersji zapiekanej. Tutaj znajdziesz wiele przepysznych inspiracji z fasolką szparagową w roli głównej, wszystkie przepyszne! Dzisiaj proponuję fasolkę szparagową zapiekaną z grzybami w sosie śmietanowym, pod warstewką sera. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Fasolka zapiekana z grzybami i serem
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami
- 200 g grzybów np. pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 50 g boczku pokrojonego w kostkę
- 250 ml bulionu drobiowego
- 250 ml śmietanki 36%
- 100 g sera żółtego, startego na tarce
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do osolonego wrzątku wrzuć fasolkę i gotuj przez 5 minut, po czym odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200oC.
- Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, wrzuć boczek i obsmaż przez 5 minut do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę, wymieszaj i podsmaż kolejne 3 minuty.
- Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem i smaż kolejne 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu.
- Następnie dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę, dodaj bulion i dokładnie wymieszaj. Po chwili wlej śmietankę i gotuj całość przez około 10 minut po czym przelej zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z fasolką.
- Posyp serem, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut lub do ładnego zarumienienia.
- Podawaj jako dodatek do dań głównych.
Smacznego!
English version
Green bean mushroom and cheese bake
(4 servings)
Ingredients:
- 500 g of green or yellow beans, trimmed
200 g of mushrooms, cut into quarters - 1 onion, diced
- 2 cloves of garlic, chopped
- 50 g bacon, chopped
- 250 ml chicken stock
- 250 ml of double cream
- 100 g of cheese, grated
- salt and pepper
Preparation:
- Cook beans in the boilng salted water for 5 minutes, then dtrain and transfer into abaking dish..
- Preheat the oven to 200oC.
- Heat larger pan over medium heat, add bacon and cook for 5 minutes. Then add the onion, mix and cook for the next 3 minutes.
- Add mushrooms, season with salt and pepper and cook for 3-4 minutes stirring occasionally.
- Then add the garlic, cook for 1 minute, add the stock and mix. Next the cream, cook the for about 10 minutes and pour over prepared beans.
- Sprinkle with cheese, place in a preheated oven and bake for 15 minutes or until browned.
- Serve as a side dish.
Enjoy!
Hubert Kolanowski says
Uwielbiam fasolkę szparagową w każdej odsłonie, więc i na taki przepis muszę się przyczaić 🙂
Szymek says
Zdrowo i smacznie. Oryginalny przepis.