Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami / Strawberry cream cheese tart

Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami / Strawberry cream cheese tart

by Dzi 18 komentarzy

Share the post "Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami / Strawberry cream cheese tart"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Dziś przedstawiam przepis na doskonały deser na ciepłe dni. Kruche ciasto, przepyszne śmietankowo-serowe nadzienie i bardzo truskawkowy mus z akcentem cytrynowym. Taki bardzo orzeźwiający sernik na zimno w formie tarty. Moja połówka stwierdziła, że jest to najlepszy deser jaki stworzyłam do tej pory :). Tarta ta jest też bardzo łatwa w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Przekonajcie się sami, dopóki truskawki są łatwo dostępne i w dobrej cenie. Polecam!

Scroll down for recipe in English

sernik

Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami

(tarta o średnicy 26 cm)

Składniki na mus truskawkowo-cytrynowy:

  • 2 szklanki pokrojonych w plasterki świeżych truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub skrobi kukurydzianej)

Składniki na nadzienie:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 220 g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • wstępnie podpieczone ciasto kruche na tarty słodkie z tego przepisu

Przygotowanie musu truskawkowo-cytrynowego:

  1. Umieść truskawki w blenderze i zmiksuj na gładkie puree, zdrapując je z brzegów pojemnika jeżeli będzie to konieczne.
  2. W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny i mąkę kukurydzianą, po czym przełóż do zmiksowanych truskawek. Wymieszaj ponownie do połączenia się składników.
  3. Na małym rondelku umieść sitko i przelej przez nie mus truskawkowy, po czym wyrzuć wszystkie pestki i miąższ. Postaw rondelek na  średnim ogniu i gotuj, cały czas mieszając, aż mus ładnie zgęstnieje.
  4. Przetrzyj ponownie mus przez sitko i odstaw do schłodzenia do temperatury pokojowej.

Przygotowanie nadzienia:

  1. W dużej misce ubij kremówkę na sztywną pianę, dodając w trakcie po łyżce cukru.
  2. W misce miksera zmiksuj dokładnie serek śmietanowy z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii, po czym wmieszaj delikatnie bitą śmietanę, do uzyskania jednolitej masy.
  3. Wyłóż masę do podpieczonej i schłodzonej formy z ciasta kruchego i na jej wierzch wyłóż po łyżce musu truskawkowego. Za pomocą noża rozprowadź go zgodnie z własnymi preferencjami na powierzchni masy serowej.
  4. Schłodź tartę w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.

Smacznego!

sernik

English version

Strawberry cream cheese tart

(26 cm tart tin)

Ingredients for strawberry-lemon curd:

  • 2 cups sliced fresh strawberries
  • 3 tablespoons granulated sugar
  • 4 tablespoons fresh lemon juice
  • 2 tablespoons cornstarch

Ingredients for the filling:

  • 1 cup heavy cream
  • 1/4 cup granulated sugar
  • 220 g cream cheese, at room temperature
  • 1 cup confectioners sugar
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • prebaked pie crust from this recipe

Preparation of the strawberry-lemon curd:

  1. Puree strawberries and sugar in a food processor until smooth, scraping down sides as needed.
  2. Stir together lemon juice and cornstarch in a small bowl and pour into the food processor. Process until combined and smooth.
  3. Press mixture through a fine-mesh sieve into a small saucepan. Discard seeds and pulp. Slowly bring to simmer over medium heat. Stir constantly and cook until thickened.
  4. Press mixture again through the sieve into a heatproof container and cool to room temperature.

Preparation of the filling:

  1. Beat heavy cream in a large bowl until foamy, add sugar, a little at a time, while beating until soft peaks form.
  2. Beat cream cheese, confectioners sugar, and vanilla in a separate large bowl until smooth and fold whipped cream, a little at a time, into cream cheese mixture.
  3. Spread filling evenly in tart crust, next drop small dollops of curd on filling. Use a knife to swirl curd on the filling.
  4. Chill tart at least 2 hours before serving.

Enjoy!

sernik

Share the post "Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami / Strawberry cream cheese tart"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto kruche, deser, ser, sernik, słodkości, tarta, truskawki, wypieki

« Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami / Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes
Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach »

Comments

  1. gin says

    31 maja 2014 at 22:59

    Cudownie lekki, świeży deser 🙂 Pyszności 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 czerwca 2014 at 07:58

      I jaki łatwy do wykonania!

      Odpowiedz
  2. Tomasz says

    1 czerwca 2014 at 06:08

    Ojojo jak to wspaniale wygląda 🙂 To musi być niebo w gębie.. Twoje przepisy są boskie. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 czerwca 2014 at 07:59

      Polecam, mój przyszły mąż był nią zachwycony!

      Odpowiedz
  3. iza says

    1 czerwca 2014 at 17:27

    masa serowa mi nie siadla tak jak twoja, jeest rozlana… :/

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 czerwca 2014 at 17:35

      Dziwne, u mnie już po samym wymieszaniu z ubita na sztywno śmietaną była w miarę stała. Może śmietana była za słabo ubita?

      Odpowiedz
  4. Pati says

    3 czerwca 2014 at 10:44

    Super smakowita!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 czerwca 2014 at 12:46

      🙂

      Odpowiedz
  5. GrupaIndex says

    4 czerwca 2014 at 03:18

    Mniam mniam. Kocham truskawki, kocham tarty! Wygląda przepięknie, po drodze do pracy idę po świeże truskaweczki i próbuje zrobić takie cudo w domu.

    Odpowiedz
  6. karolek says

    9 czerwca 2014 at 11:20

    Bardzo świetnie wygląda Twoje ciasto. Spróbuje zrobić według przepisu. Zobaczymy czy będzie tak samo wyglądać 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 czerwca 2014 at 15:55

      Trzymam kciuki!

      Odpowiedz
  7. marcin says

    1 maja 2015 at 00:27

    Mi tez sie rozlala i zamienil bym make lukurydziana na maczke ziemniaczana.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 maja 2015 at 08:51

      Oczywiście zagęszczacz można sobie zamienić. Co do tarty być może śmietana nie była dostatecznie ubita, lub chłodziła się za krótko?

      Odpowiedz
  8. ola says

    27 maja 2015 at 21:19

    jakiego serka śmietankowego Pani użyła?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 maja 2015 at 21:22

      Do serników President.

      Odpowiedz
  9. ola says

    27 maja 2015 at 21:22

    jakiego serka śmietankowego Pani użyła?

    pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  10. Joanna says

    3 lutego 2016 at 10:48

    Tarta wygląda fantastycznie. Jeśli smakuje tak samo to na pewno stanie się moim małym grzeszkiem na diecie;)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 lutego 2016 at 11:34

      Jest pyszna!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜 ⏩ Link Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜
⏩ Link w BIO ⏪
🥢🥢🥢🥢🥢
Dziś zapraszam na bloga po przepis na pysznego kurczaka w stylu azjatyckim z chrupiącą cukinią, papryką i prażonymi orzechami – pyszności. Polecam!🍜 #obiad #dinner #comfortfood #noodles #mięso #meat #kurczak #chicken #chinese #zucchini #cukinia #spicy #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc cza Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc czas podsumowań. Na blogu przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów w 2019 r. Zapraszam po inspirację!🍗🥘🍝
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #podsumowanie #sweets #deser #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świą Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów. Zapraszam po inspirację!🎄👌
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #duck#foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken🍗
⏩Link w BIO⏪
🍊🍊🍊
Dziś zapraszam na bloga po przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty.👌🍗
#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron-z-pikantnym-sosem-BBQ-Pasta-with-spicy-BBQ-sauce

Makaron z pikantnym sosem BBQ / Pasta with spicy BBQ sauce

Lekka sałatka z fasolki i rzodkiewki Hestona Blumenthala/Heston Blumenthal’s green bean and radish salad

Sernik chałwowy / Halva cheesecake

Sernik chałwowy / Halva cheesecake

Marynowane sataye z kurczakiem / Marinated chicken satay

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress