Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Tarta cytrynowa z pistacjami / Lemon tart with pistachios

Tarta cytrynowa z pistacjami / Lemon tart with pistachios

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Tarta cytrynowa z pistacjami / Lemon tart with pistachios"

  • Facebook
  • X

Mój ukochany wymarzył sobie tartę cytrynową… Generalnie nie jest ona moim ulubionym deserem, ale męczył, męczył i wymęczył. W końcu zrobiłam ją dla świętego spokoju i nawet sprawnie mi to poszło. Powiem Wam, że wyszła prze-py-szna! Baaardzo cytrynowa, słodka z chrupiącym spodem. Chyba będę robiła ją częściej bo na tak smaczną nie trafiłam jeszcze nigdzie. Taki słodki promyczek w chłodne dni do kawy. Zapraszam po przepis!

Tarta-cytrynowa-z-pistacjami-Lemon-tart-with-pistachios

Scroll down for recipe in English

Tarta cytrynowa z pistacjami

(1 tarta 23 cm)

Składniki na tartę:

  • 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu
  • 1/2 szklanki uprażonych i posiekanych pistacji

Składniki na nadzienie cytrynowe:

  • 6 jajek
  • 300 gramów cukru
  • 210 gramów soku z cytryny (z około 5 małych cytryn)
  • starta skórka ze wszystkich tych cytryn
  • 100 gramów masła w temperaturze pokojowej, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • mała garść uprażonych i posiekanych pistacji do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Wyłóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy na tartę o średnicy ok. 23 cm i dociśnij krawędzie. Nakłuj dno widelcem. Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z obciążnikami. Piecz przez następne 7-10 minut do zarumienienia i wyjmij z piekarnika aby ostygło.
  3. W średniej misce wymieszaj cukier ze skórką cytrynową.
  4. Wbij wszystkie jajka do metalowej miski, umieść ją nad gotującą się wodą i zacznij mieszać rózgą, dodając cukier ze skórką cytrynową, sok z cytryny i podgrzewaj mieszając aż masa zgęstnieje (powinna mieć temperaturę 85 ° C). Zdejmij z ognia i odstaw żeby masa odrobinę ostygła.
  5. Gdy osiągnie temperaturę 57 ° C (tak, tutaj termometr kuchenny bardzo się przydaje), zacznij dodawać po kostce masła, cały czas mieszając, aż wszystko się ładnie rozpuści Na koniec wmieszaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
  6. Napełnij schłodzoną tartę masą cytrynową, posyp pistacjami i włóż do lodówki na kilka godzin żeby stężała, po czym podawaj!

Smacznego!

Tarta-cytrynowa-z-pistacjami-Lemon-tart-with-pistachios

English version

Lemon tart with pistachios

(1×23 cm tart)

Ingredients:

  • 1 unbaked pie crust, bought or homemade
  • 1/2 cup toasted and chopped pistachios

Ingredients for lemon curd filling:

  • 6 eggs
  • 300 grams sugar
  • 210 grams lemon juice (about 5 small lemons)
  • grated zest from all of those lemons
  • 100 grams butter softened at room temperature, cubed
  • 1 tablespoon of olive oil
  • small handful chopped pistachios for garnish

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Roll the pie crust out for a 23 cm pie dish and flute the edges. Poke the bottoms and sides with a fork.
  2. Place the baking paper in the pie dish, fill with pie weights or dried beans. Bake for 10 minutes and remove from the oven and remove the baking paper and weights. Bake for the next 7-10 minutes until golden brown, then take out from the oven and set aside to cool.
  3. Mix the lemon zest with the sugar.
  4. Place eggs in the metal bowl and place over simmering water and start whisking. Whisk in the lemon zest sugar and lemon juice to fully incorporate. Whisk until lemon curd thickens (85°C).  Remove it from the heat.
  5. Wait for the lemon curd to cool to 57°C to before beating in the butter, one small cube at a time until it is fully incorporated and there are no clumps. Add in the olive oil and fully incorporate.
  6. Fill the cooled tart with lemon curd, sprinkle with pistachios and cool in the refrigerator.

Enjoy!

Tarta-cytrynowa-z-pistacjami-Lemon-tart-with-pistachios

Share the post "Tarta cytrynowa z pistacjami / Lemon tart with pistachios"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto kruche, cytryny, deser, słodkości, tarta, wypiek

« Zupa kurkowa / Chanterelle soup
Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce »

Comments

  1. Barbara Michalska says

    22 października 2018 at 12:49

    Brzmi i wygląda naprawdę fantastycznie! Uwielbiam cytrusowe smaki, więc to coś idealnego dla mnie! 🙂

    Odpowiedz
  2. Centrum Pożyczek 360 says

    23 października 2018 at 06:36

    Naprawdę fajnie wygląda 🙂 Taka tarta musi dobrze smakować! 🙂

    Odpowiedz
  3. gdzie reklamować restaurację says

    23 października 2018 at 08:54

    obłędnie to wygląda!

    Odpowiedz
  4. Izka says

    24 października 2018 at 09:38

    oryginalna tarta, już mi się podoba 🙂

    Odpowiedz
  5. Kasia says

    3 stycznia 2022 at 11:52

    Wygląda apetycznie, zapisałam przepis i będę robić! Dzięki za podpowiedź co na deser 😛

    Odpowiedz
  6. aga says

    14 września 2022 at 09:49

    Wygląda super, muszę przetestować. Dziękuję za inspirację!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Tarta cytrynowa z pistacjami / Lemon tart with pistachios | FlyB Kulinaria pisze:
    19 października 2018 o 12:07

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą

jajka_w_koszulce

Idealne jajka w koszulce / Poached eggs

Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies

Co, gdzie, za ile jadamy „na mieście” – raport „Polska na Talerzu 2015″

Ciasto-ze-sliwkami-i-kandyzowanymi-migdalami-Plum-and-candied-almond-cake

Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress