Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini

Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini"

  • Facebook
  • Twitter

Sezon cukiniowy w pełni, w tej chwili cukinia jest najtańsza i najsmaczniejsza. Może warto więc nią zastąpić poczciwe ziemniaki? Przedstawiam dziś szybki, smaczny i bardzo łatwy dodatek do każdego dania głównego, przepyszna i bardzo śmietankowa cukinia na pewno zasmakuje całej rodzinie. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini

Śmietankowa cukinia

(6-8 porcje)

Składniki:

  • 6-8 małych cukinii, pokrojone w plasterki
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1-2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki śmietanki 36%
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia, przez około 5 minut.
  2. Dodaj cukinię i wodę, podkręć ogień do dużego i doprowadź do wrzenia. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie.
  3. Odcedź cukinię, umieść w pojemniku blendera i zmiksuj do ulubionej konsystencji. Następnie wmieszaj masło i śmietankę i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Przełóż ponownie do patelni i gotuj przez około 4 minuty, aż cukinia zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj.

Smacznego!

Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini

English version

Creamed zucchini

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 6-8 small zucchini, sliced
  • 1 medium onion, thinly sliced
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 1-2 cups water
  • 1 tbsp butter
  • ½ cup heavy cream
  • salt and pepper

Preparation:

  1. In a large saucepan, heat oil, add onions and stir.  Cook, stirring regularly, until onion is translucent, for about 5 minutes.
  2. Add zucchini and about 1 cup of the water. Adjust heat to medium-high, bring water to a low boil, stirring mixture occasionally, until everything is tender.
  3. Drain cooked zucchini in a colander and mix with a blender until almost smooth. Add butter and cream and mix.
  4. Cook mixture over medium heat until it is slightly reduced and heated through, about 4-6 minutes. Season to taste with salt and pepper and serve.

Enjoy!

Śmietankowa cukinia / Creamed zucchiniP.S. Taką zastawę w stylu japońskim i chusteczki upolowałam w świetnej cenie tutaj. Polecam!:)

 

Share the post "Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cukinia, dodatek do dania głównego

« Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake »

Comments

  1. wujek67 says

    2 września 2015 at 12:19

    mmm całkiem niezły przepis

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 września 2015 at 13:53

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Inspiracje na Wielkanoc 2021!

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Makron-z-boczkiem-i-brokulami-w-sosie-serowym-Cheesy-bacon-and-broccoli-pasta

Makron z boczkiem i brokułami w sosie serowym / Cheesy bacon and broccoli pasta

Zupa-miesna-z-jarmuzem-Meaty-soup-with-kale

Zupa mięsna z jarmużem / Meaty soup with kale

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress