Sezon cukiniowy w pełni, w tej chwili cukinia jest najtańsza i najsmaczniejsza. Może warto więc nią zastąpić poczciwe ziemniaki? Przedstawiam dziś szybki, smaczny i bardzo łatwy dodatek do każdego dania głównego, przepyszna i bardzo śmietankowa cukinia na pewno zasmakuje całej rodzinie. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Śmietankowa cukinia
(6-8 porcje)
Składniki:
- 6-8 małych cukinii, pokrojone w plasterki
- 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1-2 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki śmietanki 36%
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia, przez około 5 minut.
- Dodaj cukinię i wodę, podkręć ogień do dużego i doprowadź do wrzenia. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie.
- Odcedź cukinię, umieść w pojemniku blendera i zmiksuj do ulubionej konsystencji. Następnie wmieszaj masło i śmietankę i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przełóż ponownie do patelni i gotuj przez około 4 minuty, aż cukinia zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj.
Smacznego!
English version
Creamed zucchini
(6-8 servings)
Ingredients:
- 6-8 small zucchini, sliced
- 1 medium onion, thinly sliced
- 1 tbsp vegetable oil
- 1-2 cups water
- 1 tbsp butter
- ½ cup heavy cream
- salt and pepper
Preparation:
- In a large saucepan, heat oil, add onions and stir. Cook, stirring regularly, until onion is translucent, for about 5 minutes.
- Add zucchini and about 1 cup of the water. Adjust heat to medium-high, bring water to a low boil, stirring mixture occasionally, until everything is tender.
- Drain cooked zucchini in a colander and mix with a blender until almost smooth. Add butter and cream and mix.
- Cook mixture over medium heat until it is slightly reduced and heated through, about 4-6 minutes. Season to taste with salt and pepper and serve.
Enjoy!
P.S. Taką zastawę w stylu japońskim i chusteczki upolowałam w świetnej cenie tutaj. Polecam!:)
wujek67 says
mmm całkiem niezły przepis
Dzi says
🙂