Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring

Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring"

  • Facebook
  • X

Dziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek, jednak na blogu Trufli znalazłam wersję z rodzynkami i korzennymi przyprawami. Rewelacja! Delikatny śledzik w słodko-kwaśnym, pomidorowym sosie z korzenną nutą. Polecam!

sledz2

Scroll down for recipe in English

Śledzie wigilijne

(4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 kg filetów śledziowych w oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 średnie cebule, pokrojone w cienkie plasterki
  • garść drobnych rodzynek
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • kurkuma, sól, imbir w proszku
  • ew. odrobina jasnej gorczycy

Przygotowanie:

  1. Śledzie obmyj z oleju i namocz przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Następnie przepłukaj śledzie pod zimną, bieżącą wodą i osusz.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i włóż cebulę, smaż do zeszklenia, po czym dodaj cukier.
  3. Cały czas mieszając dodać liść laurowy i ziele angielskie i smaż przez  minutę.
  4. Dopraw solą i dodaj koncentrat i ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i ew. gorczycę.
  5. Duś 3-4 minuty, lub do miękkości cebuli, mieszając od czasu do czasu i odstaw do ostygnięcia.
  6. Śledzie pokrój w paski i układaj w słoiku przekładając każdą warstwę zimnym sosem. Włóż słoik do lodówki i pozostaw na kilka dni. Najsmaczniejsze są po 3 dniu.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version

Christmassy pickled herring
(4 servings)

Ingredients:

  • 1/2 kg herring fillets
  • 1/4 cup vegetable oil
  • 3 medium onions, sliced
  • 2 tbsp sugar
  • 1-2 bay leaves
  • 3-4 allspice berries
  • pinch of salt
  • 4 tbsp tomato paste
  • 4 tbsp white wine vinegar
  • a handful of raisins
  • pinch of turmeric
  • pinch of ground ginger

Preparation:

  1. Soak herring fillets for a few hours (or over the night) in cold water or milk. It will make it more tender and delicate. Remove the liquids and set aside.
  2. Heat the oil in a medium pan, and fry the onions until translucent.
  3. Add sugar, bay leaves and allspice berries. Simmer on a small heat for a minute.
  4. Add a pinch of salt, tomato paste, vinegar, raisins, pinch of ginger and pinch of turmeric.
  5. Simmer for 3-4 minutes, or until the onion will be soft. Stir it from time to time. Leave it to cool.
  6. Cut herrings into 2-cm piecesIn a big jar arrange a layer of herrings, cover it with the sauce. Repeat until you run out of ingredients. The last layer should be the sauce.
  7. Leave it in a fridge for at least 3 days for flavours to develop.

Enjoy!

 

Share the post "Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki Tagged With: imbir, pomidor, ryby, śledzie, święta

« Świąteczne choinki bezowe / Christmas tree meringues
Życzenia świąteczne :) »

Comments

  1. Danka says

    15 grudnia 2016 at 14:55

    Zrobiłam słoik śledzi według tego przepisu i dzisiaj była degustacja – są przepyszne! Na pewno zrobię w weekend na wigilijny stół. Jedyna modyfikacja, to pół łyżeczki musztardy zamiast jasnej gorczycy (bo nie miałam). Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 grudnia 2016 at 15:01

      Super!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Jajka zapiekane z chorizo / Baked eggs with chorizo

Bento z sałatką z grillowanym kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym

Babka z advocatem / Advocaat bundt cake

Warsztaty z Ramą „Smaż jak szef kuchni” pod okiem Pascala Brodnickiego

Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress