Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms

Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms"

  • Facebook
  • X

Ostatnio odkrywam uroki roślin strączkowych, a soczewica posmakowała nawet mojemu ukochanemu, który jest bardzo wybredny:) Dziś przedstawiam świetny pomysł na soczewicę z podsmażonymi pieczarkami z cebulką. Doskonały pomysł na zamiennik standardowych ziemniaczków, no i zdecydowanie zdrowszy. Pasuje do każdego dania głównego. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms

Szybka soczewica z pieczarkami

(2 porcje)

Składniki:

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • oliwa lub olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Umieść soczewicę w małym rondlu, zalej wodą, posól i gotuj przez 12-15 minut, aż zmięknie, po czym odcedź.
  2. W międzyczasie rozgrzej na małej patelni oliwę i włóż cebulę. Smaż przez kilka minut do zeszklenia, po czym dodaj pieczarki wraz z czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem i smaż do ładnego zarumienienia.
  3. Wymieszaj soczewicę z pieczarkami i podawaj.

Smacznego!

Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms

Enlish version

Easy lentils with mushrooms

(2 servings)

Ingredients:

  • 1/2 cup red lentils
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 250 g mushrooms sliced
  • 1 onion, diced
  • olive oil or vegetable oil
  • salt, pepper to taste

Preparation:

  1. Place the lentils in a sauce pan, pour enough cold water to co over it and season with salt. Cook for 12-15 minutes, until softened and drain.
  2. In the meantime, heat the olive oil in a small pan and add the onions. Cook for a few minutes until translucent and add mushrooms along with garlic. Season with salt and pepper and cook until nice golden brown.
  3. Mix in the lentils and serve.

Enjoy!

Share the post "Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, grzyby, pieczarki, soczewica

« Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup
Najlepsze gofry / The best waffels ever »

Comments

  1. Doug says

    1 sierpnia 2015 at 22:12

    Thanks for the recipe – I am trying to eat more lentils!

    Odpowiedz
  2. Kasia says

    4 sierpnia 2015 at 11:06

    Piękne i apetyczne to danie, a zdjęcie aż ślinka leci .. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 sierpnia 2015 at 18:08

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem karmelowym

Śledź w sosie pomidorowym z pieczoną papryką

Zapiekanka-makaronowa-z-miesem-i-szparagami-Meat-and-asparagus-pasta-bake

Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake

Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress