Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup"

  • Facebook
  • X

Uwielbiam zupy! Mogę je jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację 🙂 Dokładnie tak w dniu wczorajszym raczyłam się przepyszną zupą z czerwoną pastą curry, imbirem, chili i warzywami takimi jak kalafior fasolka szparagowa i kapusta. Wbrew pozorom nie jest zbyt pikantna, z wciąż jędrnymi warzywami, a wykończona jest śmietanką wymieszaną z jogurtem. Zupa ta jest gęsta, bezmięsna i przepyszna, polecam!

Scroll down for recipe in English

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

Łatwa zupa z curry i warzywami

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego, np. rzepakowego
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
  • 150 g kalafiora pokrojonego na małe różyczki
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 150 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej w 2 cm kawałki
  • 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę
  • 150 g posiekanej kapusty
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g śmietanki 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • listki kolendry do podania

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia.
  2. Dodaj imbir wraz z czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj kmin rzymski, pastę curry, bulion i marchewkę, i gotuj przez 10 minut.
  3. Następnie dodaj kalafior, chilli, fasolkę szparagową, cukinię i gotuj kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj kapustę i podgrzewaj kolejne kolka minut, aż zmięknie.
  4. W międzyczasie, wymieszaj śmietankę z jogurtem i wlej pod koniec gotowania do zupy.
  5. Zdejmij z ognia, dopraw jeżeli to konieczne i podawaj zupę posypaną świeżą kolendrą.

Smacznego!

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

English version

Easy curry and vegetable soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon of vegetable oil
  • 1 onion, diced
  • 1 teaspoon of fresh ginger, grated
  • 1 clove garlic, minced
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 2 tablespoons red curry paste
  • 750 ml vegetable or chicken stock
  • 1 carrot, peeled and sliced
  • 150 grams of cauliflower cut into small florets
  • 1 red chilli, finely chopped
  • 150 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
  • 1/2 medium zucchini, diced
  • 150 g of chopped cabbage
  • 100 g of yoghurt
  • 100 g of cream
  • salt and pepper to taste
  • coriander leaves to serve

Preparation:

  1. In the medium saucepan heat the oil over medium heat, add onion and cook until translucent.
  2. Add ginger and garlic, cook for a minute and add the cumin, curry paste, stock and carrots, and cook for 10 minutes.
  3. Next add the cauliflower, chilli, green beans, zucchini and cook for 8-10 minutes. Add the cabbage and heat for a few minutes, until softened.
  4. In the meantime, mix the cream with yogurt and add  mix into the soup.
  5. Remove from heat and season to taste if necessary and serve garnished with fresh coriander soup.

Enjoy!

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

Share the post "Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, cukinia, curry, fasolka szparagowa, kalafior, kapusta, przystawka, zupa

« Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus
Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms »

Comments

  1. kornik says

    29 lipca 2015 at 15:30

    Moje smaki, zapowiada sie pysznie:)
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

    Odpowiedz
  2. Natalia says

    29 lipca 2015 at 16:02

    Lubię takie smaki, ale składników potrzebnych do tej zupki od groma. Ładnie wygląda, chyba zrobię jutro taką na obiad.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 lipca 2015 at 16:34

      Akurat miałam takie warzywa w lodówce:P Można zamienić na inne ulubione lub z części zrezygnować. Tak czy inaczej, zupka jest pyszna!

      Odpowiedz
  3. Arkadiusz says

    30 lipca 2015 at 22:36

    Po składzie widzę, że to coś dla mnie. Ciekawe jak smakuje i przede wszystkim czy jest mocno pikantna :)?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 lipca 2015 at 08:15

      „Czuć”chili, ale zawsze można dodać więcęj:P

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Restauracja Oranżeria – recenzja

Pieczone-skrzydelka-w-Coca-Coli-Coca-Cola-baked-chicken-wings

Pieczone skrzydełka w Coca-Coli / Coca-Cola baked chicken wings

Zupa-kurkowa-Chanterelle-soup

Zupa kurkowa / Chanterelle soup

Hot dogi z sosem serowym z chili i awokado / Green chile avocado hot dogs with cheese sauce

Kornwalijski placek z kurczakiem Gordona Ramsaya

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress