Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheel cookies with dried figs

Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheel cookies with dried figs

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheel cookies with dried figs"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam wyjątkowo smaczne kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig z akcentem pomarańczy i cynamonu. Doskonałe na deser i do kawy, a ich przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet osobom niedoświadczonym w kuchni. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheels cookies with dried figs

Kruche ciasteczka z suszonymi figami

(ok. 90 ciasteczek)

Składniki na nadzienie:

  • 1 szklanka posiekanych suszonych fig Bakallandu
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki brandy
  • 2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecty 
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku wymieszałam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy, kisiel i cynamon i zagotowałam na średnim ogniu. Następnie zmniejszyłam ogień do małego i podgrzewałam przez około 3 minuty, aż masa zgęstniała. Przełożyłam ją do blendera, zmiksowałam na gładką masę.
  2. W średniej misce wymieszałam mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce miksera ubiłam masło z cukrem, po czym wmieszałam jajko a później mieszankę z mąką. Podzieliłam ciasto na pół i uformowałam 2 prostokąty. Owinęłam każdy w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut.
  3. Rozwałkowałam każdy kawałek ciasta na prostokąt o bokach 30 x 20 cm. Wyłożyłam na każdy połowę nadzienia figowego, pozostawiając 1 cm ciasta wzdłuż dłuższej krawędzi.
  4. Zaczynając od przeciwległego dłuższego boku, zwinęłam ciasto i docisnęłam brzeg. Owinęłam każdy rulon w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki (ew. do zamrażarki) na 20 minut. .
  5. Po tym czasie pokroiłam każdy na plastry o grubości 5 mm, rozłożyłam je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce i upiekłam w nagrzanym do 200 oC piekarniku przez 12 do 15 minut lub do lekkiego zarumienienia.

Smacznego!

Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheels cookies with dried figs

English version

Pinwheel cookies with dried figs

(about 90 cookies)

Ingredients for the filling:

  • 1 cup chopped Bakalland dried figs 
  • 1 tbsp grated orange rind
  • 1/2 cup (125 ml) orange juice
  • 1/4 cup brown sugar
  • 2 tbsp brandy
  • 2 tbsp instant orange jelly Delecta
  • 1/2 tsp cinnamon

Ingredients for the dough:

  • 2 cups all-purpose flour
  • 1 tsp cinnamon
  • 3/4 tsp baking powder
  • 1/4 tsp salt
  • 100 g butter
  • 1/2 cup brown sugar
  • 1 egg

Preparation:

  1. In a small saucepan, bring chopped figs, orange rind and juice, brown sugar, brandy, jelly and cinnamon to boil over medium-high heat. Reduce heat to low and cook until thickened, about 3 minutes. Transfer to food processor and puree until smooth and set aside.
  2. In medium bowl, whisk together flour, cinnamon, baking powder and salt. In large bowl of stand mixer, beat butter with sugar, mix in egg and stir in flour mixture. Divide batter in half and form into 2 rectangles, wrap each and refrigerate for 30 minutes.
  3. Roll out each piece of dough into 30 x 20 cm rectangle. Spread each with half of the fig filling, leaving 1 cm border along 1 long edge.
  4. Starting at opposite long edge, roll up dough and seal the seam. Wrap each log and refrigerate until firm, about 1 hour.
  5. Cut each log into 5 mm thick slices, bake on parchment paper–lined baking sheets in 200 oC oven until light golden, 12 to 15 minutes.

Enjoy!

Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheels cookies with dried figs

Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheels cookies with dried figs

Share the post "Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheel cookies with dried figs"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: brandy, ciastka, cynamon, deser, figi, pomarańcza, słodkości

« Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup
Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata »

Comments

  1. Kasia knifeandspoon.pl says

    24 lutego 2016 at 11:43

    A figi można zastąpić np daktylami? Bo za tymi pierwszymi nie przepadam, a ciasteczka wyglądają uroczo…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 lutego 2016 at 12:18

      Jasne!

      Odpowiedz
  2. dumnamama says

    26 lutego 2016 at 13:50

    Podobnie robiłam makowca na święta ale ponieważ lubię testować i doświadczać to muszę wypróbować Twój sposób 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 lutego 2016 at 13:51

      Koniecznie!:)

      Odpowiedz
  3. Eryk says

    11 marca 2016 at 03:34

    Niedługo urodziny. Przepis wydrukowany, mam nadzieję, że mi także wszystko dobrze i ładnie wyjdzie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 marca 2016 at 09:10

      Trzymam kciuki!:)

      Odpowiedz
  4. Marina says

    13 października 2016 at 22:43

    Hello! I baked it! and freez and then 2 week later baked again. It’s working! thank you

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 października 2016 at 08:43

      I’m glad You enjoyed it! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Szybki-makaron-bolognese-Quick-pasta-bolognese

Szybki makaron bolognese / Quick pasta bolognese

Ramsayowa ziemniaczano-serowa zapiekanka obiadowa

Latwy-kurczak-w-sosie-satay-Easy-satay-chicken

Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken

Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms

Grillowany dorsz w sosie teriyaki

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress