Podroby to dosyć kontrowersyjny temat jeżeli chodzi o domowe obiady, jednak muszę przyznać, że jestem ich ogromną fanką. Na szczęście, ku mojej radości, ostatnio zaobserwowałam, że znowu wracają do łask. I bardzo dobrze! Uważam, że należy wykorzystać możliwie każdą część zwierzęcia i nie marnować pożywienia. Dziś przedstawiam przepis na obłędny, długo gotowany gulasz z żołądków drobiowych, z warzywami w pikantnym sosie pomidorowym. Żołądki dosłownie rozpływają się w ustach! Polecam podanie z chrupiącym chlebkiem:)
Scroll down for recipe in English
Portugalski gulasz z żołądków
(4-6 porcji)
Składniki:
- 450 g żołądków z kurczaka, oczyszczonych i każdy pokrojony na 4 części
- 4 plasterki boczku, pokrojone w paseczki
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 papryczka chili, z usuniętymi nasionami i drobno posiekana
- 6 ząbków czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki płatków chili (lub mniej jeśli lubisz mniej pikantne dania)
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki
- 900 ml bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1/4 szklanki octu z białego wina
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 4-6 liści laurowych
- posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- W większym rondlu podsmaż na średnim ogniu boczek i gdy wytopi się z niego tłuszcz przełóż go na papierowe ręczniki.
- Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmaż cebulę przez około 8 minut, aż zacznie się rumienić. Zwiększ ogień i dodaj seler, marchewkę, chilli i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj oregano, tymianek i płatki chili.
- Wmieszaj cukinię i krojone pomidory i smaż kolejne 5 minut.
- Następnie dodaj bulion, wino, ocet, sos Worcestershire i liście laurowe. Wmieszaj żołądki i gdy całość zacznie delikatnie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką.
- Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 1/2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Co jakiś czas upewniaj się, że wszystkie żołądki są zanurzone w sosie i całość tylko delikatnie „pyrka” a nie wrze.
- Gdy żołądki są już bardzo miękkie, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż gulasz do miseczek, posyp go boczkiem i pietruszką i podawaj, najlepiej z chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Portugese gizzard stew
(4-6 servings)
Ingredients:
- 450 g chicken gizzard, cleaned and chopped in 4 pieces each
- 4 slices bacon, chopped
- 1 small onion, minced
- 4 stalks celery, minced
- 2 carrots, peeled and chopped
- 1 zucchini, chopped
- 1 chilli pepper, seeded and minced
- 6 cloves garlic, minced
- 2 teaspoons dried oregano
- 1 teaspoon dried thyme
- 2 teaspoons crushed red chili flakes (or less)
- 1 can (400 g) chopped tomatoes
- 900 ml chicken stock
- 1/2 cup red wine
- 1/4 cup white vinegar
- 2 teaspoons Worcestershire sauce
- 4-6 dry bay leaves
- Parsley sprigs for garnish
Preparation:
- In a large pot cook the bacon over medium heat until the fat has rendered out. Remove them from the pot and set aside.
- In the bacon fat, saute the onion for about 8 minutes until onions start to turn golden brown. Raise heat to medium high and add celery, carrots, pepper and garlic. Saute for 2 minutes more then add oregano, thyme and red chili flakes.
- Stir in zucchini and tomatoes and cook for a 5 minutes.
- Stir in chicken stock, wine, vinegar, Worcestershire sauce and bay leaves. Add gizzards, let the mixture come up just to a soft boil and mmediately reduce heat to low and cover.
- Let slowly simmer for 2-1/2-3 hours, stirring occasionally. Check in periodically to make sure that all the gizzards are submerged and that the mixture is not boiling.
- When the meat is very tender season with salt and pepper to taste. Serve the stew in individual bowls topped with crumbled bacon and parsley.
Enjoy!
Virginia says
I am portuguese and this is not a portuguese recipe. The portuguese cuisine is very simple, based on the natural flavour of fresh ingredients. This recipe is, for me, a chaos. Not good. 🙁
Dzi says
I can assure You, that it’s really delicous. try it!
Joanna says
Gotować ten gulasz całkowicie bez soli?
Dzi says
Tak proponuję i doprawić na sam koniec jeżeli to będzie konieczne.
Jodie says
We really enjoyed it. Thank you. We didn’t have Worcestershire sauce so we just left it out. It was still good.
Dzi says
😉
Damian says
Czy mogę zamiast bulionu drobiowego użyć domowego bulionu wolowo-kaczego? Zastanawiam się czy nie wpłynie to nazbyt na smak dania.
Dzi says
jak najbardziej:)