Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew

Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew"

  • Facebook
  • Twitter

Podroby to dosyć kontrowersyjny temat jeżeli chodzi o domowe obiady, jednak muszę przyznać, że jestem ich ogromną fanką. Na szczęście, ku mojej radości, ostatnio zaobserwowałam, że znowu wracają do łask. I bardzo dobrze! Uważam, że należy wykorzystać możliwie każdą część zwierzęcia i nie marnować pożywienia. Dziś przedstawiam przepis na obłędny, długo gotowany gulasz z żołądków drobiowych, z warzywami w pikantnym sosie pomidorowym. Żołądki dosłownie rozpływają się w ustach! Polecam podanie z chrupiącym chlebkiem:)

Scroll down for recipe in English

Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew

Portugalski gulasz z żołądków

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 450 g żołądków z kurczaka, oczyszczonych i każdy pokrojony na 4 części
  • 4 plasterki boczku, pokrojone w paseczki
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 papryczka chili, z usuniętymi nasionami i drobno posiekana
  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki płatków chili (lub mniej jeśli lubisz mniej pikantne dania)
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki
  • 900 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1/4 szklanki octu z białego wina
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 4-6 liści laurowych
  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu podsmaż na średnim ogniu boczek i gdy wytopi się z niego tłuszcz przełóż go na papierowe ręczniki.
  2. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmaż cebulę przez około 8 minut, aż zacznie się rumienić. Zwiększ ogień i dodaj seler, marchewkę, chilli i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj oregano, tymianek i płatki chili.
  3. Wmieszaj cukinię i krojone pomidory i smaż kolejne 5 minut.
  4. Następnie dodaj bulion, wino, ocet, sos Worcestershire i liście laurowe. Wmieszaj żołądki i gdy całość zacznie delikatnie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką.
  5. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 1/2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Co jakiś czas upewniaj się, że wszystkie żołądki są zanurzone w sosie i całość tylko delikatnie „pyrka” a nie wrze.
  6. Gdy żołądki są już bardzo miękkie, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż gulasz do miseczek, posyp go boczkiem i pietruszką i podawaj, najlepiej z chrupiącym chlebkiem.

Smacznego!

Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew

English version

Portugese gizzard stew

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 450 g chicken gizzard, cleaned and chopped in 4 pieces each
  • 4 slices bacon, chopped
  • 1 small onion, minced
  • 4 stalks celery, minced
  • 2 carrots, peeled and chopped
  • 1 zucchini, chopped
  • 1 chilli pepper, seeded and minced
  • 6 cloves garlic, minced
  • 2 teaspoons dried oregano
  • 1 teaspoon dried thyme
  • 2 teaspoons crushed red chili flakes (or less)
  • 1 can (400 g) chopped tomatoes
  • 900 ml chicken stock
  • 1/2 cup red wine
  • 1/4 cup white vinegar
  • 2 teaspoons Worcestershire sauce
  • 4-6 dry bay leaves
  • Parsley sprigs for garnish

Preparation:

  1. In a large pot cook the bacon over medium heat until the fat has rendered out. Remove them from the pot and set aside.
  2. In the bacon fat, saute the onion for about 8 minutes until onions start to turn golden brown. Raise heat to medium high and add celery, carrots, pepper and garlic. Saute for 2 minutes more then add oregano, thyme and red chili flakes.
  3. Stir in zucchini and tomatoes and cook for a 5 minutes.
  4. Stir in chicken stock, wine, vinegar, Worcestershire sauce and bay leaves. Add gizzards, let the mixture come up just to a soft boil and mmediately reduce heat to low and cover.
  5. Let slowly simmer for 2-1/2-3 hours, stirring occasionally. Check in periodically to make sure that all the gizzards are submerged and that the mixture is not boiling.
  6. When the meat is very tender season with salt and pepper to taste. Serve the stew in individual bowls topped with crumbled bacon and parsley.

Enjoy!

Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew

Share the post "Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, cukinia, czerwone wino, mięso, obiad, wino, zioła, żołądki

« Sałatka jajeczna z awokado / Avocado egg salad
Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables »

Comments

  1. Virginia says

    9 lipca 2016 at 15:51

    I am portuguese and this is not a portuguese recipe. The portuguese cuisine is very simple, based on the natural flavour of fresh ingredients. This recipe is, for me, a chaos. Not good. 🙁

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 lipca 2016 at 16:01

      I can assure You, that it’s really delicous. try it!

      Odpowiedz
  2. Joanna says

    7 października 2016 at 18:39

    Gotować ten gulasz całkowicie bez soli?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 października 2016 at 19:11

      Tak proponuję i doprawić na sam koniec jeżeli to będzie konieczne.

      Odpowiedz
  3. Jodie says

    14 stycznia 2019 at 22:01

    We really enjoyed it. Thank you. We didn’t have Worcestershire sauce so we just left it out. It was still good.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 stycznia 2019 at 09:19

      😉

      Odpowiedz
  4. Damian says

    11 września 2019 at 16:27

    Czy mogę zamiast bulionu drobiowego użyć domowego bulionu wolowo-kaczego? Zastanawiam się czy nie wpłynie to nazbyt na smak dania.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 września 2019 at 17:40

      jak najbardziej:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera / Madeira Pork with Paprika

kurczak_z_dynia

Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Kielbasa zapiekana z batatami i serem plesniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese

Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese

Tarta z kremem migdałowym i śliwkami Thomasa Kellera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress