Share the post "Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables"
Dziś przedstawiam bardzo wiosenny dodatek do każdego dania głównego. W końcu pojawiły się w sklepach w dobrej cenie moje ukochane szparagi, trzeba więc je wykorzystać, a sezon na nie niestety jest dosyć krótki. Przeglądając ostatnio książkę Gordona Ramsay’a „World Kitchen” natknęłam się na przepis na wiosenne warzywa duszone w sosie maślanym i stwierdziłam, że go wypróbuję. Przepis jest bardzo prosty i składa się z niewielu składników i miałam obiekcje czy to będzie smaczne. A wyszły pyszne! Aż sama się zdziwiłam, że tak proste danie może tak dobrze smakować. Nawet mój ukochany, który za warzywami nie przepada stwierdził, ze mu smakują 😉 Jeżeli lubicie szparagi, szczególnie łatwe w przygotowaniu, polecam też mój przepis na szparagi z czosnkiem i parmezanem, też szybkie, łatwe i pyszne. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Zielone warzywa duszone w sosie maślanym
(6-8 porcji)
Składniki:
- 100 g masła
- 2 szalotki (lub 1 cebula), pokrojone w cienkie plasterki
- 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół
- 200 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 2 pęczki zielonych szparagów, przyciętych i pokrojonych wzdłuż na 3 części
- 400 ml gorącego bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej masło w dużej i głębokiej patelni, wrzuć szalotki i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
- Dodaj fasolkę i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Następnie wrzuć szparagi wraz z groszkiem, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 3 minuty lub do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj polane maślanym sosem.
Smacznego!
English version
Butter braised green vegetables
(6-8 servings)
Ingredients:
- 100 g butter
- 2 shallots, finely sliced
- 200 g green beans, trimmed and cut in half
- 200 g peas (can be frozen)
- 2 bunches green asparagus, trimmed and cut into three
- 400 ml hot vegetable stock
- salt and pepper
Preparation:
- Melt the butter in a large pan, add the shallots and cook gently for 4-5 minutes, stirring occasionaly, until softened.
- Add the green beans to the pan and cook over a medium heat for 2 minutes. Tip in the asparagus and peas, pour over hot stock, cover and simmer for 3 minutes, or until vegetables are just tender.
- Season to taste with salt and pepper and serve with buttery juices spooned over.
Enjoy!
Ewa says
świetny przepis, szkoda, że mój ślubny nie lubi niczego, co ma kolor zielony
Dzi says
Mój też, ale to wciągnął i mu smakowało 🙂