Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables

Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam bardzo wiosenny dodatek do każdego dania głównego. W końcu pojawiły się w sklepach w dobrej cenie moje ukochane szparagi, trzeba więc je wykorzystać, a sezon na nie niestety jest dosyć krótki. Przeglądając ostatnio książkę Gordona Ramsay’a „World Kitchen” natknęłam się na przepis na wiosenne warzywa duszone w sosie maślanym i stwierdziłam, że go wypróbuję. Przepis jest bardzo prosty i składa się z niewielu składników i miałam obiekcje czy to będzie smaczne. A wyszły pyszne! Aż sama się zdziwiłam, że tak proste danie może tak dobrze smakować. Nawet mój ukochany, który za warzywami nie przepada stwierdził, ze mu smakują 😉 Jeżeli lubicie szparagi, szczególnie łatwe w przygotowaniu, polecam też mój przepis na szparagi z czosnkiem i parmezanem, też szybkie, łatwe i pyszne. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zielone-warzywa-duszone-w-sosie-maslanym-Butter-braised-green-vegetables

Zielone warzywa duszone w sosie maślanym

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 szalotki (lub 1 cebula), pokrojone w cienkie plasterki
  • 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół
  • 200 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 pęczki zielonych szparagów, przyciętych i pokrojonych wzdłuż na 3 części
  • 400 ml gorącego bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej masło w dużej i głębokiej patelni, wrzuć szalotki i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
  2. Dodaj fasolkę i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Następnie wrzuć szparagi wraz z groszkiem, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 3 minuty lub do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj polane maślanym sosem.

Smacznego!

Zielone-warzywa-duszone-w-sosie-maslanym-Butter-braised-green-vegetables

English version

Butter braised green vegetables

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 100 g butter
  • 2 shallots, finely sliced
  • 200 g green beans, trimmed and cut in half
  • 200 g peas (can be frozen)
  • 2 bunches green asparagus, trimmed and cut into three
  • 400 ml hot vegetable stock
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Melt the butter in a large pan, add the shallots and cook gently for 4-5 minutes, stirring occasionaly, until softened.
  2. Add the green beans to the pan and cook over a medium heat for 2 minutes. Tip in the asparagus and peas, pour over hot stock, cover and simmer for 3 minutes, or until vegetables are just tender.
  3. Season to taste with salt and pepper and serve with buttery juices spooned over.

Enjoy!

Zielone-warzywa-duszone-w-sosie-maslanym-Butter-braised-green-vegetables

Share the post "Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, Gordon Ramsay, groszek, szparagi

« Restauracja Si – recenzja
Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym / Honey-mustard baked sausages »

Comments

  1. Ewa says

    2 maja 2017 at 09:29

    świetny przepis, szkoda, że mój ślubny nie lubi niczego, co ma kolor zielony

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 maja 2017 at 09:39

      Mój też, ale to wciągnął i mu smakowało 🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables | FlyB Kulinaria pisze:
    28 kwietnia 2017 o 11:40

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym / Honey-mustard baked sausages - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    3 maja 2017 o 09:33

    […] z zachwytu. Wiadomo, wszystko co w sosie miodowo-musztardowym musi być pyszne! Podałam ją z zielonymi warzywami duszonymi w maśle i wyszło ekstra. Można użyć też każdej innej kiełbasy, którą mamy akurat w lodówce i też […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami

Zestawienie świątecznych przepisów

Tosty-z-lososiem-awokado-i-mozzarella-Salmon-avocado-and-mozzarella-toast

Tost z łososiem, awokado i mozzarellą / Salmon, avocado and mozzarella toast

Doskonała zupa miso

Kurczak-duszony-z-miodem i-cytryna-Braised-chicken-with-honey-and-lemon

Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress