Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Restauracje i warsztaty / Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne

Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne"

  • Facebook
  • Twitter

Po raz kolejny miałam ogromną przyjemność uczestniczenia w świetnych warsztatach kulinarnych. Tym razem zaprosiła mnie marka Electrolux, za co dziękuję:)

Warsztaty poprowadził niesamowity mistrz kuchni Maciej Nowicki – odtwórca historycznych smaków, artysta dbający zarówno o koncept, formę, jak i treść kulinarnego dzieła. Od zawsze interesował się nowoczesną kuchnią europejską, a od kilku lat zgłębia również tajniki zapomnianej kuchni polskiej.

Electrolux_Villa Intrata (31)

Warsztaty odbyły się w pięknych wnętrzach Villi Intrata. Wrażenie wręcz onieśmielające!

Electrolux_Villa Intrata (89)

Electrolux_Villa Intrata (1)

Tematem przewodnim spotkania była staropolska kuchnia świąteczna. Cały czas żyłam w przekonaniu, że podstawą pożywienia w tamtych czasach były przaśne mięsiwa, a tutaj pełne zaskoczenie. Na stołach czekały na nas bardzo różnorodne pyszności i przyprawy, które rzadko spotyka się już na naszych stołach.

Electrolux_Villa Intrata (3)

Po wstępie na temat kuchni staropolskiej zabraliśmy się do pracy.

Electrolux_Villa Intrata (39)

Takim też sposobem powstały przepyszne dania świąteczne inspirowane kuchnią staropolską:

Karp w mleku po polsku

Przepis dla 4 osób

Składniki:

  • 600 g filetu karpia
  • 1 kg scorzonery
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 banie
  • 2 l mleka
  • 3 cebule
  • 1 cytryna
  • 5 goździków
  • 20 g korzenia imbiru
  • szczypta szafranu

 Przygotowanie:

Mleko wlewamy do garnka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy
w plastry i wraz z goździkami dodajemy do mleka, które delikatnie podgrzewamy, po czym dodajemy nitki szafranu. Następnie mleko odstawiamy na 2-3 godziny, aby ostygło. W czasie kiedy mleko stygnie, banie obieramy
ze skóry, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem
z cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy
do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez
30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze scorzonerą.
Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 do 5 minut. Dynię przekładamy do kielicha blendera, dodajemy odrobinę mleka z garnka
i blendujemy na gładką masę, dodając na koniec masło i cukier. Scorzonerę tniemy w słupki o długości około 2 cm. Rybę wykładamy na dynię i podajemy z pieczoną scorzonerą.

Electrolux_Villa Intrata (72)

Mak au caramel

Przepis dla 4 osób

 Składniki:

  • 400 g maku
  • 600 ml mleka
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 100 g cukru
  • 100 ml miodu
  • 100 g rodzynek
  • 50 g pistacji
  • 100 ml wódki różanej
  • 8 świeżych fig

 Przygotowanie:

Mak płuczemy dokładnie w chłodnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem z odrobiną wody i gotujemy do momentu, aż będzie miękki. Figi przecinamy na pół, skrapiamy wódką różaną i wkładamy do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika na 15 minut. W tym samym czasie wsypujemy cukier do rondla i na wolnym ogniu karmelizujemy, po czym zalewamy podgrzaną śmietaną i redukujemy do połowy objętości. Rodzynki namaczamy w wódce różanej, siekamy i dodajemy do gotującej się śmietany wraz z wódką. Ugotowany mak mieszamy z miodem, polewamy karmelem, a na koniec dodajemy pieczone figi.

Electrolux_Villa Intrata (78)

Potaź migdałowy z limoniami

Przepis dla 4 osób

Składniki:

  • 600 ml esencjonalnego wywaru warzywnego
  • 200 g migdałów płatków
  • 100 g  „pustego piernika”
  • 50 ml miodu
  • 10 jaj
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 2 limonki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

Płatki migdałów wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę pieprzu po czym
na bardzo wolnym ogniu prażymy do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
W tym samym czasie doprowadzamy do wrzenia wywar warzywny i dodajemy do niego migdały, gotujemy przez 15-20 minut. Jaja rozbijamy oddzielając żółtka i białka. Żółtka rozcieramy dokładnie. Do drugiego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę po czym nabierając małą łyżeczką wrzucamy kolejno do gotującej się lekko wody. Piana z białek jest gotowa po 2 minutach gotowania. Wywar warzywny blendujemy mikserem na gładką masę, dodajemy żółtka i rozprowadzamy całość. Dodajemy ocet, sok z limonek oraz miód. Podajemy z pianą z białek oraz pyłem  z „pustego piernika” i gałką muszkatołową.

Electrolux_Villa Intrata (68)

Śledzie z jajami łososia i octem

Przepis dla 4  osób

Składniki:

  • 4 całe śledzie o wadze ok. 150 g każdy
  • 500 g raków
  • 100 g jaj łososia
  • 50 g cukru
  • 2 limonki
  • 1 cytryna
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól/pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Śledzie dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy w zimnej wodzie. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a następnie polewamy octem i odstawiamy na 15-20 minut. Raki obieramy ze skorupy i płuczemy. Cukier wsypujemy na patelnię i na delikatnym ogniu czekamy do momentu,
aż zacznie wytwarzać się karmel. Kiedy zacznie on nabierać koloru intensywnego brązu, wlewamy sok z limonki oraz dodajemy pocięty w cienkie plastry czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy raki, po czym gotujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy na bok. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej
i smażymy na nim śledzie przez około 4-5 minut. Rybę podajemy z rakami, sosem limonkowym oraz jajami łososia.

Electrolux_Villa Intrata (66)

Mam nadzieję,że załączone zdjęcia i przepisy zachęcą Was do eksperymentów z kuchnią staropolską.

Electrolux_Villa Intrata (74)

Dziękuję za zaproszenie!

Electrolux_Villa Intrata (82)

Share the post "Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Restauracje i warsztaty Tagged With: warsztaty

« Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart
Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Camembert zapiekany z karmelizowaną cebulą w cieście francuskim

Placuszki-z-mascarpone-i-malinami-Mascarpone-pancakes-with-raspberries

Placuszki z mascarpone i malinami / Mascarpone pancakes with raspberries

Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake

Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake

zapiekane_letnie_warzywa

Pieczone letnie warzywa / Roasted summer vegetables

Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini

Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress