Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Stek Diane z sosem z brandy Mary Berry

Stek Diane z sosem z brandy Mary Berry

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Stek Diane z sosem z brandy Mary Berry"

  • Facebook
  • Twitter

Marry Berry jest jedną z najbardziej znanych autorek programów i książek kulinarnych w Wielkiej Brytanii. Ja jestem szczęśliwą posiadaczką jej książki „Mary Berry’s Complete Cookbook”, z której dziś proponuję Wam przepis na pyszny stek w bardzo esencjonalnym sosem z domieszką brandy. Przepis jest bardzo łatwy i szybki, wiec idealny na danie w tzw. „tygodniu”.Jak widać na zdjęciach, podałam go z serowym puree z kalafiora z mikrofalówki.Polecam!

Scroll down for English

 Stek Diane (4 porcje)

Składniki:

  • 4 x 150-170 steków z rumsztyku
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki brandy
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 300 ml bulionu z wołowiny
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Umieść steki między 2 arkuszami papieru lub folii spożywczej i rozbij je do 5 mm grubości.
  2. Roztop masło z olejem słonecznikowym na dużej patelni. Kiedy masło zacznie się pienić, dodaj steki i smaż na dużym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż zbrązowieją.Wyjmij steki z patelni i przykryj je folia aluminiową.
  3. Wlej do patelni brandy i dodaj cebulę. Gotuj na dużym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu,  aż cebula zmięknie i wchłonie większość brandy.
  4. Wmieszaj  sos Worcestershire, sok z cytryny, pietruszkę, dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj przez około 2 minuty.
  5. Włóż steki ponownie do patelni i polej je sosem. Podgrzej je  i podawaj gorące.
Smacznego!

English version

Steak Diane (4 servings)

Ingredients:

  • 4 x 150-170 g rump steaks, trimmed
  • 30 g butter
  • 2 tbsp sunflower oil
  • 3 tbsp brandy
  • 1 small onion, finely chopped
  • 300 ml beef stock
  • 2 tbsp Worcestershire sauce
  • 1 tbsp lemon juice
  • 1 tbsp chopped parsley
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Place steaks between 2 sheets of greseproof paper and pound with a rolling pin until 5 mm thick.
  2. Melt the butter with the sunflower oil in a large frying pan. When the butter is foaming, add the pounded steaks and cook over a high heat for about 3 minutes on each side until browned. Lift the steakes out of the frying pan and cover with foil to keep warm.
  3. Pour the brandyinto the pan, and add the onion. Cook over high heat, stirring occassionally, for a few minutes until the onion has softened and absorbed most of the brandy.
  4. Stir in the stock, Worcestershire sauce, lemon juic, and parsley, season with salt and pepper, and cook for about 2 minutes.
  5. Return the steaks to the pan and spoon over the sauce. Reheat quickly and briefly, and serve hot.
Enjoy!

Share the post "Stek Diane z sosem z brandy Mary Berry"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: brandy, Mary Berry, mięso, obiad, rumsztyk, stek, wołowina

« Serowe puree z kalafiora z mikrofalówki
Krewetki w sosie kokosowo-kalafiorowym na spaghetti z cukinii »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kornwalijski placek z kurczakiem Gordona Ramsaya

Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek)

Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad

Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad

Wolowina-zapiekana-z-serem-i-pieczarkami

Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami / Cheesy mushroom and beef bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress