Marry Berry jest jedną z najbardziej znanych autorek programów i książek kulinarnych w Wielkiej Brytanii. Ja jestem szczęśliwą posiadaczką jej książki „Mary Berry’s Complete Cookbook”, z której dziś proponuję Wam przepis na pyszny stek w bardzo esencjonalnym sosem z domieszką brandy. Przepis jest bardzo łatwy i szybki, wiec idealny na danie w tzw. „tygodniu”.Jak widać na zdjęciach, podałam go z serowym puree z kalafiora z mikrofalówki.Polecam!
Scroll down for English
Stek Diane (4 porcje)
Składniki:
- 4 x 150-170 steków z rumsztyku
- 30 g masła
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki brandy
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 300 ml bulionu z wołowiny
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Umieść steki między 2 arkuszami papieru lub folii spożywczej i rozbij je do 5 mm grubości.
- Roztop masło z olejem słonecznikowym na dużej patelni. Kiedy masło zacznie się pienić, dodaj steki i smaż na dużym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż zbrązowieją.Wyjmij steki z patelni i przykryj je folia aluminiową.
- Wlej do patelni brandy i dodaj cebulę. Gotuj na dużym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i wchłonie większość brandy.
- Wmieszaj sos Worcestershire, sok z cytryny, pietruszkę, dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj przez około 2 minuty.
- Włóż steki ponownie do patelni i polej je sosem. Podgrzej je i podawaj gorące.
English version
Steak Diane (4 servings)
Ingredients:
- 4 x 150-170 g rump steaks, trimmed
- 30 g butter
- 2 tbsp sunflower oil
- 3 tbsp brandy
- 1 small onion, finely chopped
- 300 ml beef stock
- 2 tbsp Worcestershire sauce
- 1 tbsp lemon juice
- 1 tbsp chopped parsley
- salt and pepper
Preparation:
- Place steaks between 2 sheets of greseproof paper and pound with a rolling pin until 5 mm thick.
- Melt the butter with the sunflower oil in a large frying pan. When the butter is foaming, add the pounded steaks and cook over a high heat for about 3 minutes on each side until browned. Lift the steakes out of the frying pan and cover with foil to keep warm.
- Pour the brandyinto the pan, and add the onion. Cook over high heat, stirring occassionally, for a few minutes until the onion has softened and absorbed most of the brandy.
- Stir in the stock, Worcestershire sauce, lemon juic, and parsley, season with salt and pepper, and cook for about 2 minutes.
- Return the steaks to the pan and spoon over the sauce. Reheat quickly and briefly, and serve hot.
Dodaj komentarz