Share the post "Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs"
Przedstawiam pomysł na szybki, łatwy i przyjemny przepis na przepyszne ciastka nadziewane budyniem i suszonymi figami. Użyłam budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty i suszonych fig Bakalland, gdyż jestem przekonana o dobrej jakości tych produktów. Same ciastka nie wymagają wielkiego wysiłku przy ich wykonaniu, a wyglądają i smakują obłędnie. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami
(10-12 ciastek)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego
- 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland,
- 100 ml soku jabłkowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty
- 1 jajko, roztrzepane
- cukier do posypania
- cukier puder do podania
Przygotowanie:
- Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw.
- W małym rondelku umieściłam figi wraz z sokiem, zagotowałam i odstawiłam na kilka minut. Następnie wyjęłam figi i drobno posiekałam.
- Włączyłam piekarnik i ustawiłam go na 180 oC. Wyłożyłam dużą blaszkę papierem do pieczenia.
- Rozwałkowałam ciasto na prostokąt o bokach 50 na 35 cm. Na środek, wzdłuż dłuższego boku wyłożyłam równomierną warstwą budyń i posypałam go suszonymi figami. Po obu stronach nadzienia powinny pozostać dwa płaty ciasta o tej samej szerokości.
5. Nacięłam je co 1,5 – 2 cm po skosie i zawinęłam je na część z nadzieniem naciągając je tak, by powstała plecionka. Docisnęłam brzegi i pokroiłam ostrym nożem na 10 -12 mniejszych ciasteczek. Ponownie docisnęłam brzegi aby nadzienie nie wypłynęło.
6. Wysmarowałam ciasto jajkiem i posypałam cukrem. Włożyłam do piekarnika i piekłam przez 30-35 minut, lub do ładnego zarumienienia.
7. Po wyjęciu z piekarnika posypałam cukrem pudrem.
Smacznego!
English version
Pastries with pudding and dried figs
(10-12 pastries)
Ingredients:
- 1 package of puff pastry (450 g), defrosted if frozen
- 1 package (100 g) dried figs Bakalland
- 100 ml apple juice
- 1 package pudding with white chocolate Delecta
- 1 egg, beaten
- sugar for sprinkling
- powdered sugar for serving
Preparation:
- Prepare pudding according to package instructions and set aside.
- In a small sauce pan place figs along with apple juice, bring to the boil, set aside and take out the figs and chop finely.
- Preheat the oven to 180 oC. Line the large baking dish with baking paper.
- Roll out the dough into a rectangle about 50 to 35 cm. Spread the pudding on a strip in the center of the dough about 10 cm wide and sprinkle with dried figs.
- Cut the remaining two sheets of dough every 1.5 – 2 cm and fold them over the filling. Seal the edges and with a sharp knife cut the log into 10 to 12 small cookies and seal the edges.
- Brush with egg and sprinkle with sugar. Place in the oven and bake for 30-35 minutes, or until a nice golden brown.
- Dust with powdered sugar and serve.
Enjoy!
LuXon says
Przepis wygląda po prostu znakomicie. Właśnie podrzuciłem mojej drugiej połówce pomysł na jutrzejszy deser;)
Lubię tą Twoją dokładność w przepisach, np. „rozwałkowałam ciasto na prostokąt o bokach 35×50” 😉
Dzi says
Staram się:)
Iwona says
Eh..Wyglądają przepysznie! A ja od całych 3 dni na diecie :(. No, ale nic, na pewno zrobię takie pyszności jak tylko ją skończę..czyli w okolicach lipca. Dzięki za przepis! Zapisuję stronę w folderze „Przepisy” :)).
Dzi says
Zawsze można sobie robić od czasu do czasu „rozpustną niedzielę” 😛
nazwadlafirmy.com says
Wyglądają pysznie! Muszę spróbować zrobić 😀
Dzi says
🙂
Klaudia says
Czym mozna zastapic figi ?? 🙂 (oprocz sliwek suszonych 🙂
pozdrawiam
Dzi says
daktyle, suszone daktyle będą ekstra!
Klaudia says
A orzechy (wloskie? nerkowce?) bylyby ok? czy bedzie za suche? 🙂
Nie przepadam za suszonymy owocami poprostu hehe chyba ze mozna uzyc owocow swiezych ???
pozdrawiam
Dzi says
świeże owoce będą za wilgotne, ale orzechy będą ekstra!