Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs

Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam pomysł na szybki, łatwy i przyjemny przepis na przepyszne ciastka nadziewane budyniem i suszonymi figami. Użyłam budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty i suszonych fig Bakalland, gdyż jestem przekonana o dobrej jakości tych produktów. Same ciastka nie wymagają wielkiego wysiłku przy ich wykonaniu, a wyglądają i smakują obłędnie. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs

Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami

(10-12 ciastek)

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego
  • 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland,
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty
  • 1 jajko, roztrzepane
  • cukier do posypania
  • cukier puder do podania

Przygotowanie:

  1. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw.
  2. W małym rondelku umieściłam figi wraz z sokiem, zagotowałam i odstawiłam na kilka minut. Następnie wyjęłam figi i drobno posiekałam.
  3. Włączyłam piekarnik i ustawiłam go na 180 oC. Wyłożyłam dużą blaszkę papierem do pieczenia.
  4. Rozwałkowałam ciasto na prostokąt o bokach 50 na 35 cm. Na środek, wzdłuż dłuższego boku wyłożyłam równomierną warstwą budyń i posypałam go suszonymi figami. Po obu stronach nadzienia powinny pozostać dwa płaty ciasta o tej samej szerokości.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Nacięłam je co 1,5 – 2 cm po skosie i zawinęłam je na część z nadzieniem naciągając je tak, by powstała plecionka. Docisnęłam brzegi i pokroiłam ostrym nożem na 10 -12 mniejszych ciasteczek. Ponownie docisnęłam brzegi aby nadzienie nie wypłynęło.

6. Wysmarowałam ciasto jajkiem i posypałam cukrem. Włożyłam do piekarnika i piekłam przez 30-35 minut, lub do ładnego zarumienienia.

7. Po wyjęciu z piekarnika posypałam cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs

English version

Pastries with pudding and dried figs

(10-12 pastries)

Ingredients:

  • 1 package of puff pastry (450 g), defrosted if frozen
  • 1 package (100 g) dried figs Bakalland
  • 100 ml apple juice
  • 1 package pudding with white chocolate Delecta
  • 1 egg, beaten
  • sugar for sprinkling
  • powdered sugar for serving

Preparation:

  1. Prepare pudding according to package instructions and set aside.
  2. In a small sauce pan place figs along with apple juice, bring to the boil, set aside and take out the figs and chop finely.
  3. Preheat the oven to 180 oC. Line the large baking dish with baking paper.
  4. Roll out the dough into a rectangle about 50 to 35 cm. Spread the pudding on a strip in the center of the dough about 10 cm wide and sprinkle with dried figs.
  5. Cut the remaining two sheets of dough every 1.5 – 2 cm  and fold them over the filling. Seal the edges and with a sharp knife cut the log into 10 to 12 small cookies and seal the edges.
  6. Brush with egg and sprinkle with sugar. Place in the oven and bake for 30-35 minutes, or until a nice golden brown.
  7. Dust with powdered sugar and serve.

Enjoy!

Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs

Share the post "Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: budyń, ciasto francuskie, deser, figi, słodkości

« Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata
Pulled chicken w stylu azjatyckim / Asian style pulled chicken »

Comments

  1. LuXon says

    1 marca 2016 at 02:27

    Przepis wygląda po prostu znakomicie. Właśnie podrzuciłem mojej drugiej połówce pomysł na jutrzejszy deser;)
    Lubię tą Twoją dokładność w przepisach, np. „rozwałkowałam ciasto na prostokąt o bokach 35×50” 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 marca 2016 at 09:01

      Staram się:)

      Odpowiedz
  2. Iwona says

    2 marca 2016 at 08:40

    Eh..Wyglądają przepysznie! A ja od całych 3 dni na diecie :(. No, ale nic, na pewno zrobię takie pyszności jak tylko ją skończę..czyli w okolicach lipca. Dzięki za przepis! Zapisuję stronę w folderze „Przepisy” :)).

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 marca 2016 at 09:07

      Zawsze można sobie robić od czasu do czasu „rozpustną niedzielę” 😛

      Odpowiedz
  3. nazwadlafirmy.com says

    9 marca 2016 at 11:39

    Wyglądają pysznie! Muszę spróbować zrobić 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 marca 2016 at 12:10

      🙂

      Odpowiedz
  4. Klaudia says

    23 maja 2018 at 18:21

    Czym mozna zastapic figi ?? 🙂 (oprocz sliwek suszonych 🙂
    pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 maja 2018 at 18:25

      daktyle, suszone daktyle będą ekstra!

      Odpowiedz
      • Klaudia says

        24 maja 2018 at 18:28

        A orzechy (wloskie? nerkowce?) bylyby ok? czy bedzie za suche? 🙂
        Nie przepadam za suszonymy owocami poprostu hehe chyba ze mozna uzyc owocow swiezych ???
        pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Dzi says

          24 maja 2018 at 18:39

          świeże owoce będą za wilgotne, ale orzechy będą ekstra!

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ziolowe-ziemniaki-ze-stekiem-Herbed-potatoes-with-steak

Ziołowe ziemniaki ze stekiem / Herbed potatoes with steak

Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami Gordona Ramsaya

Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta

kurczak_w_pomaranczach

Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken

Świąteczna granola z pierniczkami / Christmassy gingerbread granola

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress