Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup

Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup"

  • Facebook
  • X

Dziś przepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z marchewek, z imbirem, trawą cytrynową i delikatnym aromatem pomarańczowym, zabielona mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup

Marchewkowa zupa krem

(6 porcji)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 3 cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce
  • 1 papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki
  • 2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s trawy cytrynowej, opcjonalnie )
  • skórka obrana z 1 pomarańczy
  • 400 g puszka mleka kokosowego
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • listki kolendry do podania
  • uprażone na suchej patelnie ziarna (dynia,słonecznik) do podania

Przygotowanie:

  1. W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, imbir i papryczkę, po czym smaż na średnim ogniu przez 5 minut, do zeszklenia cebuli.
  2. Dodaj curry, marchewkę, trawę cytrynową, skórkę z pomarańczy i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 10 minut.
  3. Następnie wlej 3/4 puszki mleka koksowego wraz z bulionem. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, lub do miękkości marchewki.
  4. Wyjmij trawę i skórkę i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem i podawaj zupę polaną resztą mleka kokosowego i posypaną kolendrą i uprażonymi ziarnami.

Smacznego!

Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup

English version

Creamy carrot soup

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon oil
  • 1 onion, chopped
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • 3 cm piece ginger, peeled and grated
  • 1 chilli, seeded and finely chopped
  • 1 teaspoon curry powder
  • 1 kg carrots, peeled and sliced
  • 2 stalks of lemongrass, crushed (optional)
  • peeled rind of 1 orange
  • 400 g tin of coconut milk
  • 700 ml chicken or vegetable stock
  • salt and pepper to taste
  • coriander leaves for serving
  • toasted seeds for serving

Preparation:

  1. In medium saucepan, heat the oil, add the onion, garlic, ginger and chilli, and cook over medium heat for 5 minutes, until onion become translucent.
  2. Add curry, carrot, lemongrass, orange rind and cook, stirring occasionally, for 10 minutes.
  3. Add 3/4 of coconut milk and the stock. Bring to a boil, reduce heat and simmer 15 minutes or until carrots are tender.
  4. Remove lemon grass and rind and blend the soup to a smooth cream. Season with salt and pepper and serve with the rest of the coconut milk, coriander and toasted seeds..

Enjoy!

Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup

Share the post "Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, marchewka, mleko kokosowe, pomarańcza, przystawka, zupa

« Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta
Cacciatore z kurczakiem i dynią / Chicken and squah cacciatore »

Comments

  1. Cath says

    1 kwietnia 2016 at 13:01

    Wygląda obłędnie i tak też pewnie smakuje 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 kwietnia 2016 at 13:06

      Jest baardzo przyjemna:)

      Odpowiedz
  2. Mariusz says

    2 kwietnia 2016 at 13:47

    Muszę spróbować. Świetne zdjęcia prezentujesz na blogu. Teraz sprawdzę, jak to smakuje

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 kwietnia 2016 at 15:21

      Koniecznie!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Marchewka-glazurowana-z-imbirem-Sugar-glazed-carrot-with-ginger

Marchewka glazurowana z imbirem / Sugar glazed carrot with ginger

Wegierska-zupa-z-miesem-i-grzybami-Hungarian-mushroom-and-meat-soup

Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup

Świąteczna granola z pierniczkami / Christmassy gingerbread granola

Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście

Rolada-ziemniaczana-z-miesem-serem-i-szpinakiem-Cheesy-potato-roll-with-meat-and-spinach

Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress