Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś proponuję danie, dzięki któremu możemy wykorzystać świąteczne resztki mięs. Niestety po świętach marnuje się bardzo dużo żywności w wielu domach, a na prawdę można z nich wyczarować pyszne obiady. Ja część zamroziłam, a resztę faszerowanych udek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym makaronie z pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym ze słodką śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Pasta with meat, zucchini and mushrooms

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 250-300 g upieczonego lub ugotowanego mięsa pokrojonego w kostkę
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
  • 2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
  • 150 ml śmietanki 30-36%
  • 500 g makaronu (u mnie tagliatelle)
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 100 g startego parmezanu
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj pieczarki, cukinię i mięso, i smaż przez kolejne 3 minuty.
  2. Dodaj pomidory z puszki wraz z pomidorkami koktajlowymi i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 8 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj śmietankę i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
  4. Włóż go do sosu wraz z bazylią i dokładnie wymieszaj.
  5. Wyłóż makaron na talerze, posyp parmezanem i podawaj.

Smacznego!

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Pasta with meat, zucchini and mushrooms

English version

Meat, zucchini and mushroom pasta

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 tbsp canola oil
  • 1 large onion cut into thin slices
  • 250-300 g of baked or cooked leftover meat, diced
  • 200 g mushrooms, sliced
  • 1 small zucchini, diced
  • 5 cherry tomatoes, cut in half
  • 2 cans (400 g each) chopped tomatoes
  • 150 ml of 30-36% cream
  • 500 g of pasta
  • 2 tablespoons chopped basil
  • 100 g grated Parmesan cheese
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. In a large skillet, heat oil over medium heat, add onion and cook until translucent. Add the mushrooms, zucchini and meat, and cook for 3 minutes.
  2. Add canned tomatoes along with cherry tomatoes and mix thoroughly. Cook for 8 minutes, stirring occasionally. Add the cream and season with salt, pepper and sugar to taste.
  3. Meanwhile, cook the pasta according to package directions and drain.
  4. Add pasta and basil to the sauce sauce and mix.
  5. Serve pasta sprinkled with Parmesan cheese and serve.

Enjoy!

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Pasta with meat, zucchini and mushrooms

Share the post "Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: cukinia, grzyby, kurczak, makaron, mięso, obiad, pieczarki

« Konkurs! Bułeczki wielkanocne i 2 piekarniki do wygrania!
Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup »

Comments

  1. LuXon says

    4 kwietnia 2016 at 09:02

    To może być kolejny pomysł na romantyczną kolację z moją dziewczyną. I do tego jeszcze się najem, bo jest mięso 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 kwietnia 2016 at 09:17

      🙂

      Odpowiedz
  2. Pela says

    8 kwietnia 2016 at 23:50

    Jestem małomięsna 😉 z chęcią wykorzystam przepis, ale podpowiedz jakiego mięska można użyć do niego? 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 kwietnia 2016 at 08:51

      Jakiekolwiek pieczone będzie dobre:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Bananowe muffiny z jabłkami i cynamonem / Banana muffins with apples and cinnamon

Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart

Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu

Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu

Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake

Halibut marynowany w paście miso na puree porowo-ziemniaczanym

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress