Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach

Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam coś obłędnie pysznego. Jakiś czas temu zobaczyłam na fejsie filmik z przygotowaniem tego dania ze strony Tasty, i poczułam, że muszę to zrobić. W pierwszy wolniejszy weekend zabrałam się do dzieła i powstała przepyszna rolada z ziemniaków zapieczonych w parmezanie, nadziana sosem mięsnym, śmietankowym szpinakiem i dużą ilością mozzarelli – obłęd! To jest przepyszne! I wcale nie jest tak trudna w przygotowaniu jak wydaje się na pierwszy rzut oka. Zapraszam!

Rolada-ziemniaczana-z-miesem-serem-i-szpinakiem-Cheesy-potato-roll-with-meat-and-spinach

Scroll down for recipe in English

Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem

(8 porcji)

Składniki:

  • 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie (3 mm) plasterki
  • 2 szklanki startego parmezanu
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka x 400 g krojonych pomidorów
  • 4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 400 g szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szklanka sera ricotta
  • 1 szklanka startej mozzarelli

Przygotowanie:

  1. Wyłóż na blaszce papier do pieczenia i posyp go równomiernie połową parmezanu. Następnie ułóż na niej plasterki ziemniaków tak by nachodziły na siebie w 1/3 wysokości i szerokości, i w taki sposób pokryły całą blaszkę.
  2. Posyp całość resztą parmezanu, dopraw 1 łyżeczką soli i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 30 minut, aż ziemniaki zmiękną i zarumienią się na brzegach.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju, włóż cebulę i smaż do ładnego skarmelizowania, przez około 15 minut.
  4. Dodaj wołowinę, rozdrobnij ją drewnianą łyżką i wymieszaj z cebulą. Wmieszaj pomidory, 3 łyżki natki pietruszki, paprykę, 1 łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu, wymieszaj i smaż aż mięso się zarumieni.
  5. W dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj szpinak, podsmażaj do zwiędnięcia, po czym wmieszaj 1 łyżeczkę soli i czosnek. Podgrzej przez chwilę, po czym przełóż go do miski i wymieszaj z ricottą.
  6. Wyłóż szpinak równomierną warstwą na ziemniakach, na szpinak wyłóż równomiernie mięso i posyp całość mozzarellą.
  7. Zawiń całość w luźną roladę (tak by składniki nie wypadały z końca rolady) i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika na 15 minut.
  8. Posyp resztą pietruszki, pokrój w plastry i podawaj roladę jeszcze gorącą.

Smacznego!

Rolada-ziemniaczana-z-miesem-serem-i-szpinakiem-Cheesy-potato-roll-with-meat-and-spinach

English version

Cheesy potato roll with meat and spinach

(8 servings)

Ingredients:

  • 6 potatoes, peeled and thinly sliced (3 mm)
  • 2 cups grated parmesan cheese
  • 3 teaspoons salt
  • 4 tablespoons vegetable oil
  • 1 onion, diced
  • 450 g ground beef
  • 1 can x 400 g diced tomato
  • 4 tablespoons fresh parsley, chopped
  • 1 teaspoon paprika
  • 400 g baby spinach
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 cup ricotta cheese
  • 1 cup shredded mozzarella cheese

Preparation:

  1. On a parchment paper-lined baking sheet, sprinkle half of the Parmesan cheese and spread until it is evenly covering the parchment paper. Place the potatoes over the parmesan so each potato is overlapping the previous potato both vertically and horizontally. Continue until the entire pan is filled with potatoes.
  2. Sprinkle to rest of the Parmesan evenly over the potatoes. Season with 1 teaspoon of salt and bake in the preheated to 180 oC oven for 30 minutes, until golden and the potatoes are flexible and slightly crispy on the edges.
  3. In a deep pan heat 2 tablespoons of oil over medium heat, add the onions, and cook until caramelized, about 15 minutes.
  4. Add the beef break up with wooden spoon and mix with the onion. Mix in the tomatoes, 3 tablespoons of parsley, paprika, 1 teaspoon of salt, and pepper, stir and cook until the beef is browned and cooked through.
  5. In a large pan heat 2 tablespoons of  oil over medium heat, add the spinach, cook until wilted and stir in 1 teaspoon of salt and the garlic. Mix spinach mixture with the ricotta and set aside.
  6. Evenly spread the spinach mixture over the cooked potato sheet. Next evenly spread the beef mixture over the spinach and sprinkle mozzarella over the beef.
  7. Take one end of the potato sheet holding the parchment paper begin rolling upward, making sure the ingredients are not coming out the ends. Once the it is completely rolled place the potato roll on the parchment paper and bake in the preheated to 180 oC oven for 15 minutes.
  8. Sprinkle with parsley for garnish, slice and serve immediately.

Enjoy!

Rolada-ziemniaczana-z-miesem-serem-i-szpinakiem-Cheesy-potato-roll-with-meat-and-spinach

Share the post "Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: mięso, mozzarella, obiad, parmezan, pomidor, ser, szpinak, wołowina, ziemniaki, zioła

« Najlepsze czeskie piwo w Warszawie? Kierunek Restauracja Bohemia!
Kalafior w cieście / Battered cauliflower »

Comments

  1. Betty says

    2 marca 2018 at 14:07

    Ziemniaki, ser, mięso… o tak! 🙂

    Odpowiedz
  2. Ewa says

    2 marca 2018 at 14:11

    Super – ale jak zwijać roladę – razem z papierem?

    Odpowiedz
  3. Wiewióra says

    2 marca 2018 at 15:53

    Mniam ale pysznie! miłego weekendu 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 marca 2018 at 15:56

      😉

      Odpowiedz
  4. maciej.bielecki says

    4 marca 2018 at 00:58

    Faktycznie obłęd:)

    Odpowiedz
  5. Grzegorz says

    5 marca 2018 at 13:58

    Żeby dieta pozwalała na takie rarytasy,… ech 🙂

    Odpowiedz
  6. Konrad says

    20 marca 2018 at 11:58

    Wygląda bardzo przyjemnie, do wypróbowania na jakąś specjalną okazję 🙂

    Odpowiedz
  7. dorota says

    16 stycznia 2019 at 21:23

    Ja zamiast mięsa mielonego daję szynkę gotowaną. Jest super. A szpinak rozkładam całymi liśćmi na roladzie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 stycznia 2019 at 10:26

      świetny pomysł!

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach | FlyB Kulinaria pisze:
    3 marca 2018 o 00:17

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee

Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee

Sernik z białą czekoladą / White chocolate cheesecake squares

Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce

Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce

Cukinia z sosem pomidorowym zapiekana pod mozzarellą i parmezanem

quesadillas_ze_stekiem

Quesadillas ze stekiem i papryką / Steak and bell pepper quesadillas

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress