Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Ryby i owoce morza / Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad

Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad"

  • Facebook
  • Twitter

W takie gorące dni jak te które teraz mamy, nie mam ochoty na ciężkie kanapki czy jajecznice, dlatego dobra sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce ratuje mnie mnie w takich sytuacjach. Jest świetna na śniadanie, a także na lekki lunch i kolację. Jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu, wystarczy wyłożyć na talerz swoją ulubioną sałatę, pokrojone awokado, tuńczyka z puszki, jajko w koszulce, polać szybkim dressingiem i po posypaniu prażonymi pestkami i danie jest gotowe. Nic prostszego, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad

Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 duże garści ulubionej mieszanki sałat
  • 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 dojrzałego dużego awokado, pokrojonego w kostkę lub paski
  • 3 łyżki ulubionych pestek uprażonych na suchej patelni
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki octu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wyłóż sałatę na talerze, na nią tuńczyka wraz z awokado i posyp pestkami.
  2. W malej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód do otrzymania emulsji , po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej dressingiem przygotowaną sałatkę.
  3. Do małego garnka wlej wodę do wysokości około 10 cm i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, wlej 1-2 łyżki octu i wbij jajka do małych miseczek, po czym ostrożnie przelej je do wrzątku. Gotuj przez około 3-4 minuty, po czym przełóż jajka łyżką cedzakową na sałatkę i podawaj.

Smacznego!

Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad

English version

Tuna, avocado and egg salad

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 large handfuls of your favorite mix salad
  • 1/3 can of tuna in brine
  • 1/2 large ripe avocado, cut into strips or cubes
  • 3 tablespoons of your favorite toasted seeds
  • 2 eggs
  • 1-2 tbsp vinegar
  • 2 tablespoons extra virgin olive oil
  • 1 tablespoon lemon juice
  • 2 teaspoons honey
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Place the lettuce on plates, next arrange tuna, avocado and sprinkle with seeds.
  2. In a small bowl, mix oil, lemon juice and honey, then season with salt and pepper to taste. Pour dressing over salad.
  3. Set a small pot filled with water to 10 cm from the bottom over high heat. When bubbles begin to form on the bottom and sides of the pot, reduce heat to medium-high. Crack the eggs into separate small bowls or ramekins. Add vinegar, carefully pour one egg into the pot and poach for 3-4 minutes, depending on how firm you like the yolk. Transfer cooked egg on salad with slotted spoon and serve!

Enjoy!

Przepis znalazłam tutaj

Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad

Share the post "Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Ryby i owoce morza, Sałatki i surówki Tagged With: awokado, miód, sałatka, śniadanie, tuńczyk

« Puree z bobu / Broad bean puree
Makaron z kurczakiem z jednej patelni / One pot chicken pasta »

Comments

  1. ogloszenia towarzyskie z trzepaka says

    11 lipca 2016 at 09:27

    Bardzo lubię tuńczyka, więc z chęcią przetestuje. Wygląda apetycznie! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 lipca 2016 at 09:30

      Polecam!

      Odpowiedz
  2. Niepieprz says

    11 lipca 2016 at 15:55

    Ale pięknie wygląda ta sałatka, mam nadzieję że mi wyjdzie też tak ładnie jak Tobie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 lipca 2016 at 15:56

      Na pewno! jest super łatwa i szybka;)

      Odpowiedz
  3. Kalina says

    3 kwietnia 2018 at 10:28

    Tuńczyk i awokado- pycha!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    9 sierpnia 2017 o 09:42

    […] polecam także moją orzeźwiającą sałatkę z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą i sałatkę z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce – wszystkie absolutnie przepyszne. Dorzuciłam ekstra trochę rukoli gdyż miałam jeszcze […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

mloda_kapusta_zazmazana

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i koperkiem / Young cabbage with dill and bacon

Krewetki w sosie kokosowo-kalafiorowym na spaghetti z cukinii

Tortilla z nadzieniem fasolowo-tuńczykowym

Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala / Chicken chicory with Marsala sauce

Marynowana-jagniecina-na-pikantnym-gulaszu-z-bakłazana-Marinated-lamb-with-spicy-eggplant-stew

Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress