Share the post "Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad"
W takie gorące dni jak te które teraz mamy, nie mam ochoty na ciężkie kanapki czy jajecznice, dlatego dobra sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce ratuje mnie mnie w takich sytuacjach. Jest świetna na śniadanie, a także na lekki lunch i kolację. Jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu, wystarczy wyłożyć na talerz swoją ulubioną sałatę, pokrojone awokado, tuńczyka z puszki, jajko w koszulce, polać szybkim dressingiem i po posypaniu prażonymi pestkami i danie jest gotowe. Nic prostszego, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce
(2 porcje)
Składniki:
- 2 duże garści ulubionej mieszanki sałat
- 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 dojrzałego dużego awokado, pokrojonego w kostkę lub paski
- 3 łyżki ulubionych pestek uprażonych na suchej patelni
- 2 jajka
- 1-2 łyżki octu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wyłóż sałatę na talerze, na nią tuńczyka wraz z awokado i posyp pestkami.
- W malej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód do otrzymania emulsji , po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej dressingiem przygotowaną sałatkę.
- Do małego garnka wlej wodę do wysokości około 10 cm i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, wlej 1-2 łyżki octu i wbij jajka do małych miseczek, po czym ostrożnie przelej je do wrzątku. Gotuj przez około 3-4 minuty, po czym przełóż jajka łyżką cedzakową na sałatkę i podawaj.
Smacznego!
English version
Tuna, avocado and egg salad
(2 servings)
Ingredients:
- 2 large handfuls of your favorite mix salad
- 1/3 can of tuna in brine
- 1/2 large ripe avocado, cut into strips or cubes
- 3 tablespoons of your favorite toasted seeds
- 2 eggs
- 1-2 tbsp vinegar
- 2 tablespoons extra virgin olive oil
- 1 tablespoon lemon juice
- 2 teaspoons honey
- salt and pepper
Preparation:
- Place the lettuce on plates, next arrange tuna, avocado and sprinkle with seeds.
- In a small bowl, mix oil, lemon juice and honey, then season with salt and pepper to taste. Pour dressing over salad.
- Set a small pot filled with water to 10 cm from the bottom over high heat. When bubbles begin to form on the bottom and sides of the pot, reduce heat to medium-high. Crack the eggs into separate small bowls or ramekins. Add vinegar, carefully pour one egg into the pot and poach for 3-4 minutes, depending on how firm you like the yolk. Transfer cooked egg on salad with slotted spoon and serve!
Enjoy!
Przepis znalazłam tutaj
ogloszenia towarzyskie z trzepaka says
Bardzo lubię tuńczyka, więc z chęcią przetestuje. Wygląda apetycznie! 🙂
Dzi says
Polecam!
Niepieprz says
Ale pięknie wygląda ta sałatka, mam nadzieję że mi wyjdzie też tak ładnie jak Tobie 🙂
Dzi says
Na pewno! jest super łatwa i szybka;)
Kalina says
Tuńczyk i awokado- pycha!