Dziś proponuję coś puszystego i słodkiego 😉 Pyszny drożdżowy chlebek do odrywania z czekoladą i dużą ilością kremu czekoladowego z pewnością zachwyci całą rodzinę. Szczerze mówiąc, pochłonęliśmy jeszcze ciepły zaraz po wyjęciu z piekarnika, jest absolutnie przepyszny! Większość osób, jak tylko mówię im że ciasto jest drożdżowe, od razu załamuje ręce i od razu twierdzą, że to trudne, że nie wyjdzie i takie tam. Tutaj mam dobrą nowinę, w Tefal Cusine Companion ciasto drożdżowe robi się samo, dosłownie! Wrzuca się składniki, włącza odpowiedni program i po sygnale wyjmuje się piękne, jednolite i wyrośnięte ciasto drożdżowe.
Podam poniżej przepis na to pyszne ciasto w wersji tradycyjnej i na Tefal Cuisine Companion. Sami oceńcie, która wersja jest łatwiejsza;) Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Chlebek do odrywania z czekoladą
(1 keksówka)
Składniki:
- 2 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 7 g drożdży instant
- 5 g soli
- 1/3 szklanki mleka
- 60 g masła
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 200 g ulubionego kremu czekoladowego lub orzechowego
- 100 g posiekanej czekolady mlecznej
- 1 żółtko jajka wymieszanego z 2 łyżkami wody
Przygotowanie tradycyjne:
- Do miski miksera wyposażonego w mieszadło typu hak wsyp 2 szklanki mąki, cukier, drożdże i sól.
- W małym rondelku umieść mleko z masłem i podgrzewaj aż się rozpuści (nie gotuj). Zdejmij z ognia, dodaj wodę, odstaw do lekkiego ostygnięcia i wmieszaj ekstrakt z wanilii.
- Wlej mleko do suchych składników i miksuj na małych obrotach. Gdy mieszanina będzie jednolita dodawaj po jednym jajku, czekając aż poprzednie będzie dobrze zmiksowane.
- Dodaj 1/2 szklanki mąki i miksuj aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Dodaj resztę mąki wymieszaj i jeżeli ciasto wciąż będzie zbyt lepkie, dodawaj po 1-2 łyżki mąki aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm. Rozsmaruj na nim krem czekoladowy (podgrzej w mikrofalówce jeżeli będzie zbyt gęsty) i posyp posiekaną czekoladą. Podziel ciasto wzdłuż na 6 równych pasków i ułóż je jeden na drugim. Następnie podziel je 5-6 równych kwadratów i ułóż bokiem do góry w natłuszczonej keksówce.
- Wysmaruj wierzch ciasta żółtkiem wymieszanym z wodą, przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
- Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 30-35 minut lub do ładnego zarumienienia. Jeżeli rumieni się za bardzo, przykryj folią aluminiową.
Przygotowanie (Tefal Cuisine Companion):
- W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić mleko, masło i drożdże. Podgrzewaj przez 3 minuty przy prędkości 5 i temperaturze 35°C.
- Następnie dodaj do misy mąkę, cukier, sól, wodę, wanilię i jajka i włącz program P2.
- Po zakończeniu programu przełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj przez minutę aż ciasto przestanie się lepić i stanie się elastyczne.
- Rozwałkuj je na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm, rozsmaruj na nim krem czekoladowy (podgrzej w mikrofalówce jeżeli będzie zbyt gęsty) i posyp posiekaną czekoladą. Podziel ciasto wzdłuż na 6 równych pasków i ułóż je jeden na drugim. Następnie podziel je 5-6 równych kwadratów i ułóż bokiem do góry w natłuszczonej keksówce.
- Wysmaruj wierzch ciasta żółtkiem wymieszanym z wodą, przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
- Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 30-35 minut lub do ładnego zarumienienia. Jeżeli rumieni się za bardzo, przykry folią aluminiową.
Smacznego!
English version
Chocolate pull-apart bread
(1 loaf)
Ingredients:
- 2 3/4 cups all-purpose flour
- 1/4 cup sugar
- 7 g instant yeast
- 5 g salt
- 1/3 cup milk
- 60 g butter
- 1/4 cup water
- 1 teaspoon vanilla extarct
- 2 eggs, at room temperature
- 200 g od chocolate on nut spread
- 100 g chopped milk chocolate
- 1 egg yolk mixed with 2 tsp of water
Preparation:
- In a bowl of stand mixer fitted with the dough hook combine 2 cups of the flour, sugar, yeast, and salt.
- In a small saucepan heat milk and butter over low heat until the butter is just melted. Remove from heat, add water, and set aside for about a minute and add the vanilla.
- Pour the milk mixture over the dry mixture and stir to combine. While mixing add eggs one at a time.
- Add 1/2 cup flour and mix until smooth. Add remaining flour, 2 tablespoons at a time and knead until smooth and slightly sticky.
- Place the dough in a large, greased bowl, cover with a damp tea towel and allow to rise in a warmed oven until doubled in size.
- On a lightly floured work surface roll out the dough into roughly a 30×40 cm rectangle. Spread the chocolate spread thickly over the rectangle and sprinkle with chocolate. Cut the dough long ways into 6 strips. Stack the long strips on top of each other and cut into 5 -6 smaller squares and line into a greased loaf tin.
- Preheat the oven to 180 oC.
- Brush the loaf with egg wash and leave to rise in a warm spot for another hour until the loaf has filled the tin. Bake in the preheated to 180 oC for 30-35 mins or until golden on top.
Preparation (Tefal Cuisine Companion):
- Place the milk, butter and yeast in a bowl of tefal Companion bowl fitted with the kneading/crushing blade. Heat for 3 minutes with 5 speed and 35 ° C.
- Next add the flour, sugar, salt, water, vanilla and eggs and launch P2 program.
- Once you hear the beep at the end of P2 program, transfer risen dough on floured surface and knead for one minute until the dough becomes flexible.
- Roll out the dough into roughly a 30×40 cm rectangle. Spread the chocolate spread thickly over the rectangle and sprinkle with chocolate. Cut the dough long ways into 6 strips. Stack the long strips on top of each other and cut into 5 -6 smaller squares and line into a greased loaf tin.
- Brush the loaf with egg wash and leave to rise in a warm spot for another hour until the loaf has filled the tin. Bake in the preheated to 180 oC for 30-35 mins or until golden on top.
Enjoy!
Kasia says
Uffff… Wspaniały!
Zdecydowanie spodobałby się wszystkim.
Dziecki by oszalały.
🙂
Dzi says
oj taaak:)
Jola says
Chlebek wygląda naprawdę super, to bardziej dla moich dzieci by był. Jak dla mnie pewnie za bardzo kaloryczny bo w końcu czekolada, le pomysł mi się podoba
Dzi says
oj tam, oj tam 😉
Hania says
wygląda na bardzo mięciutki
Dzi says
I jest:)
Agata says
Wow, ale świetny chlebek <3 Naprawdę powalający – dziękuje bardzo!
kasia says
taki dobry chlebek, mówisz? 😀
Dzi says
pyszny:)
Kornelia says
pyszny jest na pewno
Ewelina says
Świetny przepis! Takiego chlebka jeszcze nie jadłam. Świetnie smakowałby z tym dżemem
Pozdrawiam!
Mariusz Komorowski says
Jejku, wygląda fantastycznie, myślę, że wypróbuję go przy najbliższym niedzielnym deserze 🙂
Dzi says
Koniecznie!
Karolina M says
Ale przepysznie wygląda, piękne zdjęcia! Uwielbiam połączenie ciasta drożdżowego i czekolady! <3