Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling

Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepis kuchni regionalnej z książki nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej „Kuchnia Polska”. Danie w oryginale nazywa się „rożki białostockie”, ja jednak zrobiłam je w formie w formie placuszków. Może wyglądają mniej efektownie, ale i tak byłam z siebie dumna:) Przedstawiam więc puszyste placuszki ziemniaczane z nadzieniem z pieczonej kaczki (w oryginale mięso z kurczaka), jajka i zeszklonej cebulki, w chrupiącej panierce i podane z sosem pomidorowym. Mojemu przyszłemu mężowi, jako zdeklarowanemu fanowi ziemniaków, bardzo przypadły do gustu. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki

(4 porcje, 16 placków)

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ugotowanych do miękkości ziemniaków
  • 2 jajka
  • 120-140 g mąki
  • sól

Składniki na farsz:

  • 500 g upieczonej/ugotowanej kaczki lub mięsa z kurczaka, pokrojone w małą kostkę
  • 2 ugotowane jajka na twardo, pokrojone w drobną kostkę
  • 1-2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Składniki na panierkę:

  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1 jajko roztrzepane

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania farszu, rozgrzej dużą patelnię z łyżką masła na średnim ogniu i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym przełóż z patelni do miski i wymieszaj dokładnie z mięsem i jajkiem na twardo. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. W celu przygotowania ciasta, przeciśnij ziemniaki przez praskę lub zmiksuj na puree i wymieszaj z mąką i jajkami (ciasto powinno być dość twardawe).
  3. Na posypanej mąką powierzchni uformuj ciasta wałek o średnicy ok. 6-7 cm i podziel go na 16 plastrów. Każdy z nich rozpłaszcz, wyłóż nadzienie i uformuj zgrabne placuszki.
  4. Obtocz każdy w jajku i bułce obsmaż na oleju do ładnego zarumienienia. Podawaj gorące!

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version

Potato cakes with duck filling

(4 servings, 16 cakes)

Ingredients for the dough:

  • 1 kg potatoes, cooked until tender
  • 2 eggs
  • 120-140 g of flour
  • salt

Ingredients for the filling:

  • 500 g cooked duck or chicken meat, cut into small cubes
  • 2 hard-cooked eggs, cut into small cubes
  • 1-2 onions, cut into small cubes
  • salt and pepper
  • 1 tablespoon butter

Ingredients for the coating:

  • 1/2 cup breadcrumbs
  • 1 egg beaten

Preparation:

  1. To prepare the filling, heat a large skillet over medium heat with a tablespoon of butter and add the onions. Cook until translucent, next place in the bowl and mix with the duck and hard-boiled eggs. Season with salt and pepper to taste.
  2. To prepare cakes, press potates through potato ricer, or blend until smooth and mix with flour and eggs (the dough should be firm).
  3. On a floured surface roll dough into a 6-7 cm wide log and cut into 16 slices. Flatten each one, place some of the filling and form into cake shape.
  4. Dredge each one in egg and breadcrumbs and cook on the large skillet with a little of oil until nice and golden brown. Serve hot!

Enjoy!

rozki

Share the post "Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: Hanna Szymanderska, kaczka, kuchnia polska, mięso, obiad, ziemniaki

« Puree z batatów i mascarpone / Sweet potato and mascarpone puree
Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami / Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta »

Comments

  1. Estera says

    1 maja 2015 at 19:45

    Ale narobiłaś mi apetytu! Nie dość, że pokazujesz przepyszne, wyszukane potrawy, to jeszcze robić piękne zdjęcia. A ja akurat ma anginę i jedyne co przechodzi mi przez gardło to letnia woda z miodem.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 maja 2015 at 20:01

      Współczuję i zdrówka życzę! Dziękuję za miłe słowa:)

      Odpowiedz
  2. Pati says

    4 maja 2015 at 09:07

    Świetne te placuszki!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 maja 2015 at 10:00

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Orientalny-kurczak-w-coca-coli-Asian-style-coca-cola-chicken

Orientalny kurczak w coca coli / Asian style coca cola chicken

Nalesniki-po-bolonsku-pod-beszamelem-Crepes-bolognese-with-bechamel-sauce

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce

Ciasteczka-maslane-z-czekolada-Butter-cookies-with-chocolate

Ciasteczka maślane z czekoladą / Butter cookies with chocolate

Krucha tarta czekoladowa z czereśniami Billa Grangera

Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress