Share the post "Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling"
Dziś przedstawiam przepis kuchni regionalnej z książki nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej „Kuchnia Polska”. Danie w oryginale nazywa się „rożki białostockie”, ja jednak zrobiłam je w formie w formie placuszków. Może wyglądają mniej efektownie, ale i tak byłam z siebie dumna:) Przedstawiam więc puszyste placuszki ziemniaczane z nadzieniem z pieczonej kaczki (w oryginale mięso z kurczaka), jajka i zeszklonej cebulki, w chrupiącej panierce i podane z sosem pomidorowym. Mojemu przyszłemu mężowi, jako zdeklarowanemu fanowi ziemniaków, bardzo przypadły do gustu. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki
(4 porcje, 16 placków)
Składniki na ciasto:
- 1 kg ugotowanych do miękkości ziemniaków
- 2 jajka
- 120-140 g mąki
- sól
Składniki na farsz:
- 500 g upieczonej/ugotowanej kaczki lub mięsa z kurczaka, pokrojone w małą kostkę
- 2 ugotowane jajka na twardo, pokrojone w drobną kostkę
- 1-2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Składniki na panierkę:
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1 jajko roztrzepane
Przygotowanie:
- W celu przygotowania farszu, rozgrzej dużą patelnię z łyżką masła na średnim ogniu i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym przełóż z patelni do miski i wymieszaj dokładnie z mięsem i jajkiem na twardo. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- W celu przygotowania ciasta, przeciśnij ziemniaki przez praskę lub zmiksuj na puree i wymieszaj z mąką i jajkami (ciasto powinno być dość twardawe).
- Na posypanej mąką powierzchni uformuj ciasta wałek o średnicy ok. 6-7 cm i podziel go na 16 plastrów. Każdy z nich rozpłaszcz, wyłóż nadzienie i uformuj zgrabne placuszki.
- Obtocz każdy w jajku i bułce obsmaż na oleju do ładnego zarumienienia. Podawaj gorące!
Smacznego!
English version
Potato cakes with duck filling
(4 servings, 16 cakes)
Ingredients for the dough:
- 1 kg potatoes, cooked until tender
- 2 eggs
- 120-140 g of flour
- salt
Ingredients for the filling:
- 500 g cooked duck or chicken meat, cut into small cubes
- 2 hard-cooked eggs, cut into small cubes
- 1-2 onions, cut into small cubes
- salt and pepper
- 1 tablespoon butter
Ingredients for the coating:
- 1/2 cup breadcrumbs
- 1 egg beaten
Preparation:
- To prepare the filling, heat a large skillet over medium heat with a tablespoon of butter and add the onions. Cook until translucent, next place in the bowl and mix with the duck and hard-boiled eggs. Season with salt and pepper to taste.
- To prepare cakes, press potates through potato ricer, or blend until smooth and mix with flour and eggs (the dough should be firm).
- On a floured surface roll dough into a 6-7 cm wide log and cut into 16 slices. Flatten each one, place some of the filling and form into cake shape.
- Dredge each one in egg and breadcrumbs and cook on the large skillet with a little of oil until nice and golden brown. Serve hot!
Enjoy!
Estera says
Ale narobiłaś mi apetytu! Nie dość, że pokazujesz przepyszne, wyszukane potrawy, to jeszcze robić piękne zdjęcia. A ja akurat ma anginę i jedyne co przechodzi mi przez gardło to letnia woda z miodem.
Dzi says
Współczuję i zdrówka życzę! Dziękuję za miłe słowa:)
Pati says
Świetne te placuszki!
Dzi says
🙂