Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce

Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam pomysł na pyszny, szybki i bardzo sezonowy obiad, który przypadnie do gustu każdemu. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, w delikatnym sosie rabarbarowo-balsamicznym i ziołami, świetnie sprawdzą się na łatwy obiad nawet w zabieganym tygodniu. Na początku szybko obsmażamy doprawione kotleciki, następnie na tej samej patelni w ciągu kilku chwil przygotowujemy pyszny sos i gotowe! Jeśli jesteś fanem tego rodzaju mięsa, z pewnością przypadnie Ci do gustu przepis na polędwiczki po indonezyjsku, w sosie karmelowym lub z balsamicznymi truskawkami, wszystkie przepyszne!

Przepis na tą pyszną polędwiczkę znalazłam tutaj. Jednak delikatnie zmodyfikowałam go pod swoje gusta 😉

Poledwiczka-wieprzowa-w-sosie-rabarbarowym-Pork-loin-with-rhubarb-sauce

Scroll down for recipe in English

Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 średnia polędwiczka wieprzowa, pokrojona na 1 cm plastry
  • 2 łodygi rabarbaru, umyte i pokrojone w plasterki
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego lub innego ulubionego
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • listki z kilku gałązek tymianku
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Pokrojone kotleciki delikatnie rozbij wierzchem dłoni i dopraw solą i pieprzem, po czym oprósz mąką.
  2. Rozgrzej dużą patelnię na większym ogniu, włóż masło klarowane i gdy się rozpuści dodaj kotleciki. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia, przez 1-2 minuty z każdej strony, po czym przełóż je na talerz.
  3. Do tej samej patelni wlej wino i gotuj zdrapując drobinki z dna patelni aż połowa odparuje. Następnie włóż rabarbar i dżem, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut, aż rabarbar praktycznie się rozpadnie. Jeżeli sos za bardzo zgęstnieje dolej trochę wody. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i octem balsamicznym do smaku.
  4. Na koniec włóż do sosu usmażone polędwiczki wraz z sokami z talerza, dopraw tymiankiem i podgrzewaj przez 1-2 minuty.
  5. Podawaj z młodymi ziemniaczkami i sałatką.

Smacznego!

Poledwiczka-wieprzowa-w-sosie-rabarbarowym-Pork-loin-with-rhubarb-sauce

English version

Pork loin with rhubarb sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 medium pork tenderloin, cut into 1 cm slices
  • 2 rhubarb stalks, washed and sliced
  • 3 tablespoons strawberry or other berry jam
  • 100 ml white wine
  • 2 tablespoons of clarified butter
  • 1 tablespoon of balsamic vinegar
  • some thyme leaves
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. Smash pork cutlets with the back of your hand, season with salt and pepper, and sprinkle with flour.
  2. Heat large pan over high heat, add the clarified butter and add the chops. Cook until browned on both sides, for 1-2 minutes on each side, then transfer on the plate.
  3. Pour in the wine into the pan and cook scraping off the bottom until half of the wine evaporates. Add rhubarb and jam, bring to the boil, next cook, stirring occasionally, for about 10 minutes, until thickened. If the sauce is too thick to add some water. Season with sugar, salt, pepper and balsamic vinegar to taste.
  4. At the end of the cooking transfer tenderloin cutlets back to the pan along with it’s juices, sprinkle with thyme thyme and heat for 1-2 minutes.
  5. Serve with young potatoes and salad.

Enjoy!

Poledwiczka-wieprzowa-w-sosie-rabarbarowym-Pork-loin-with-rhubarb-sauce

Share the post "Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: białe wino, mięso, obiad, polędwiczka, rabarbar, wieprzowina, wino, zioła

« Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble
Makaron udon z chilli i szpinakiem / Udon noodle salad with chilli and spinach »

Comments

  1. Zjedzmy says

    10 lipca 2017 at 12:18

    Jak zawsze – fenomenalnie! 🙂

    Odpowiedz
  2. Telimena says

    10 lipca 2017 at 16:10

    pierwszy raz spotkałam się takim przyrządzaniem polędwiczek i powiem szczerze, że mi się spodobał przepis

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 lipca 2017 at 16:11

      Bardzo szybki i smaczny, polecam!

      Odpowiedz
  3. Tacja says

    11 lipca 2017 at 18:34

    polędwiczka w takim sosie musi byc przepyszna !

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    10 lipca 2017 o 11:44

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Pork loin with rhubarb sauce - Yum Goggle pisze:
    10 lipca 2017 o 21:37

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Slodki-sos-jagodowy-Sweet-blueberry-sauce

Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce

Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms

Strogonow-z-wolowina-i-grzybami-Beef-and-mushroom-stroganoff

Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff

Moje najlepsze przepisy z grzybami

Łosoś teriyaki na makaronie z cukinią

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress