Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Uncategorized / Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup

Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup

by Dzi 15 komentarzy

Share the post "Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam wariację na temat kapuśniaku z młodej kapusty. Proponuję go w postaci kremu z warzywami z ziołami i zaskakującym dodatkiem w postaci piwa:). Podana z chrupiącym boczkiem, cieniutko poszatkowaną kapustą i posypana serem żółtym, przypadnie do gustu każdemu. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty dopóki można 🙂 Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, polecam gorąco!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scroll down for recipe in English

Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem

(6 porcji)

Składniki:

  • 2-3 plasterki boczku, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 cebula, pokrojona  kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 średnia główka młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania
  • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 6 posiekanych listków szałwii
  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ½ szklanki ulubionego ciemnego piwa
  • 1 liść laurowy
  • ½ szklanki startego sera cheddar (lub innego ulubionego sera żółtego)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy, wrzuć boczek i usmaż do chrupkości, przez około 10 minut. Wyjmij boczek z garnka i przełóż na ręcznik papierowy.
  2. Ponownie umieść garnek na średnim ogniu wraz z 1 łyżką oliwy, włóż cebulę i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie wmieszaj marchewkę, kapustę i czosnek, a po 5 minutach dodaj ziemniaki i szałwię,  po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Następnie wlej bulion i piwo, włóż listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień gotuj bez przykrycia przez około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną, łącznie z ziemniakami.
  4. Po tym czasie wyrzuć liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Przełóż zupę do miseczek, posyp boczkiem, serem i kapustą i podawaj.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Recipe in English

Young cabbage, beer and cheese soup

(6 servings)

Ingredients:

  • 2-3 slices of bacon, chopped
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 onion, chopped
  • 1 large clove garlic, minced
  • 2 carrots, sliced
  • 1 medium head of young cabbage, chopped and handful sliced super thin for topping
  • 4 medium potatoes, peeled and chopped
  • 6 sage leaves, chopped
  • 6 cups vegetable or chicken stock
  • ½ cup dark beer of choice
  • 1 bay leaf
  • ½ cup cheddar cheese, grated
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat 1 tbsp olive oil in a large soup pot on medium heat. Cook the bacon until nice and crispy, about 10 minutes. Remove the bacon to a plate with a paper towel on it, set aside to cool.
  2. Place the pan on medium heat, add the other tablespoon of olive oil. Add the onion, cook for about 5 minutes, until translucent. Stir in the carrots, cabbage and garlic. After 5 minutes, add the potatoes and sage and season with salt.
  3. Add stock, beer and bay leaf, bring to a boil, then reduce heat to simmer and cook uncovered for about 30 minutes, until the potatoes are soft.
  4. Dicsard the bay leaf, remove from heat, and puree with a handheld blender, or transfer to puree in a food processor. Season with salt and pepper to taste.
  5. Ladle the soup into bowls. Sprinkle bacon, cheddar and a bit of the shredded cabbage on top of each bowl and serve.

Enjoy!

Zupa krem z mlodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup

Share the post "Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Uncategorized Tagged With: cheddar, kapusta, piwo, przystawka, ser, zioła, zupa

« Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and mushroom sauce
Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake »

Comments

  1. Kulinarny Lans says

    18 maja 2015 at 16:02

    Kapusta i piwo? Wow, jesteśmy zaskoczeni kompozycją smaków 🙂

    Odpowiedz
  2. Kulinarny Lans says

    18 maja 2015 at 16:02

    Kapusta i piwo? Wow, jesteśmy zaskoczeni taką kompozycją smaków 🙂

    Odpowiedz
  3. Adrian Bysiak says

    18 maja 2015 at 17:44

    Fantastyczny przepis, szczególnie że nie dopatrzyłem się mąki więc idealnie nadaje się na danie bezglutenowe 😉 A do tego – kto nie kocha młodej kapusty 😀 No i biorąc pod uwagę, że lubię piwne wariacje to może to być ciekawe danie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 maja 2015 at 17:46

      Dokładnie, młoda kapusta zawsze się sprawdza:)

      Odpowiedz
  4. Krzysztof says

    19 maja 2015 at 10:38

    Czesc 🙂 Nie komentowałem nic u Ciebie do tej pory, ale właśnie stwierdzilem, ze muszę zaczac :p Stało się to po przeczytaniu tego właśnie wpisu, jest naprawdę swietny, posiadasz ogromny talent. woje teksty są bardzo wartosciowe, no i co najwazniejsze przyciagaja uwage czytelnika, dzieki czemu naprawdę fajnie jest do nich wrocic po czasie, mam kilka ulubionych wpisow na Twoim blogu i co jakiś czas do nich zagladam 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Filip says

    19 maja 2015 at 12:29

    Świetny przepis 🙂 tylko trzeba uważa, żeby nie przesadzić z piwem 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 maja 2015 at 15:04

      Dokładnie:)

      Odpowiedz
  6. laNika says

    19 maja 2015 at 14:12

    Zupa z kapusty z dodatkiem piwa? To musi ciekawie smakować 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 maja 2015 at 15:03

      Ma fajny posmak, polecam!

      Odpowiedz
  7. Podgrzewacz do wosku na wkład says

    19 maja 2015 at 14:46

    Mniami! Pyszności!

    Odpowiedz
  8. Awodent says

    19 maja 2015 at 18:01

    Lubię kapustę, i lubie piwo 😛 Prawdopodobnie będzie mi smakowała i to bardzo. 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 maja 2015 at 18:50

      🙂

      Odpowiedz
  9. Kasia says

    20 maja 2015 at 09:56

    Pięknie podany talerz smacznej zupy 😉

    Odpowiedz
  10. Ilona says

    28 maja 2015 at 00:14

    Ojej ale dziwna zupa. O takim połaczeniu bym nigdy nie pomyślała…ale może być smaczne. I do tego piwo, pewnia taka zupa ucieszy niejednego niejadka zup płci męskiej jak usłyszy, ze taka zupka ma dodatek chmielu….hihihi;) Ciekawa wariacja, ale powiem, że myslalam na początku ze to zupka z młodej kiszonej kapusty, bo teraz tez jest;)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 maja 2015 at 07:44

      Faktycznie, Panom też może przypaść do gustu:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zupa z soczewicą i szpinakiem / Lentil and spinach soup

Pyszna sałatka jajeczna / Egg salad

Puree z kalafiora i koziego sera

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

Casserole z paprykowym kurczakiem i makaronem

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress