Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms

Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Uwielbiam boczniaki, nie wiem dlaczego ale darzę je wyjątkowo głębokim uczuciem 😉 Staram się je dodawać praktycznie do wszystkiego (sami sprawdźcie) i zawsze smakują doskonale. Dziś proponuję je w wersji dodatku do dania głównego, oblepione przepysznym sosem BBQ. Są one bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a udoskonalą każde danie. Polecam gorąco!

boczniaki bbq

Scroll down for recipe in English

Boczniaki w sosie BBQ

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 250g boczniaków
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Boczniaki przepłucz wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
  2. Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj cebulę, podsmaż do zeszklenie i na sam koniec wmieszaj czosnek. Dopraw wszystkimi przyprawami i porządnie wymieszaj.
  3. Następnie dodaj ketchup, ocet, musztardę, miód i sos sojowy i wymieszaj.
  4. Gotuj sos ok. 15 min na małym ogniu, często mieszając. W międzyczasie na drugiej patelni podsmaż na oleju boczniaki do ładnego zarumienienia przez kilka minut z każdej strony i wmieszaj je do przygotowanego sosu.
  5. Podawaj jako dodatek do dań głównych.

*można też obtoczyć surowe boczniaki w przygotowanym sosie i upiec na grillu – pycha!

Smacznego!

boczniaki bbq

English version

BBQ oyster mushrooms

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 250g of oyster mushrooms
  • 3 tablespoons of vegetable oil
  • 1 medium onion, diced
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 2 tablespoons of ketchup
  • 3 tablespoons of balsamic vinegar
  • 2 tablespoons of mustard
  • 1 tablespoon of honey
  • 2 tablespoons of soy sauce
  • salt, pepper, hot pepper, sweet pepper to taste

Preparation:

  1. Rinse the oyster mushrooms with water and pat dry with paper towels.
  2. Heat oil in a large pan, add the onion,cook until translucent and add the garlic at the end of cooking. Season with all spices and mix well.
  3. Then add the ketchup, vinegar, mustard, honey and soy sauce and mix.
  4. Cook the sauce for about 15 minutes over low heat, stirring from time to time. In the meantime, in the second pan with tablespoon of oil, cook the oyster mushrooms until browned (for a few minutes on each side) and mix it with prepared sauce.
  5. Serve as side dish.

Enjoy!

boczniaki bbq

Share the post "Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: boczniaki, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, grill, grzyby, sos barbecue

« Lubisz rodzinne grillowanie? Możesz to robić zdrowo i bez dymu!
Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜 ⏩ Link Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜
⏩ Link w BIO ⏪
🥢🥢🥢🥢🥢
Dziś zapraszam na bloga po przepis na pysznego kurczaka w stylu azjatyckim z chrupiącą cukinią, papryką i prażonymi orzechami – pyszności. Polecam!🍜 #obiad #dinner #comfortfood #noodles #mięso #meat #kurczak #chicken #chinese #zucchini #cukinia #spicy #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc cza Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc czas podsumowań. Na blogu przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów w 2019 r. Zapraszam po inspirację!🍗🥘🍝
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #podsumowanie #sweets #deser #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świą Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów. Zapraszam po inspirację!🎄👌
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #duck#foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken🍗
⏩Link w BIO⏪
🍊🍊🍊
Dziś zapraszam na bloga po przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty.👌🍗
#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem

Pyszna sałatka jajeczna / Egg salad

Surowka-z-marchewki-i-pora-Carrot-and-leek-slaw

Surówka z marchewki i pora / Carrot and leek slaw

Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy / Cabbage and split pea soup with mushrooms

Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress