Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms

Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter

Uwielbiam boczniaki, nie wiem dlaczego ale darzę je wyjątkowo głębokim uczuciem 😉 Staram się je dodawać praktycznie do wszystkiego (sami sprawdźcie) i zawsze smakują doskonale. Dziś proponuję je w wersji dodatku do dania głównego, oblepione przepysznym sosem BBQ. Są one bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a udoskonalą każde danie. Polecam gorąco!

boczniaki bbq

Scroll down for recipe in English

Boczniaki w sosie BBQ

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 250g boczniaków
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Boczniaki przepłucz wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
  2. Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj cebulę, podsmaż do zeszklenie i na sam koniec wmieszaj czosnek. Dopraw wszystkimi przyprawami i porządnie wymieszaj.
  3. Następnie dodaj ketchup, ocet, musztardę, miód i sos sojowy i wymieszaj.
  4. Gotuj sos ok. 15 min na małym ogniu, często mieszając. W międzyczasie na drugiej patelni podsmaż na oleju boczniaki do ładnego zarumienienia przez kilka minut z każdej strony i wmieszaj je do przygotowanego sosu.
  5. Podawaj jako dodatek do dań głównych.

*można też obtoczyć surowe boczniaki w przygotowanym sosie i upiec na grillu – pycha!

Smacznego!

boczniaki bbq

English version

BBQ oyster mushrooms

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 250g of oyster mushrooms
  • 3 tablespoons of vegetable oil
  • 1 medium onion, diced
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 2 tablespoons of ketchup
  • 3 tablespoons of balsamic vinegar
  • 2 tablespoons of mustard
  • 1 tablespoon of honey
  • 2 tablespoons of soy sauce
  • salt, pepper, hot pepper, sweet pepper to taste

Preparation:

  1. Rinse the oyster mushrooms with water and pat dry with paper towels.
  2. Heat oil in a large pan, add the onion,cook until translucent and add the garlic at the end of cooking. Season with all spices and mix well.
  3. Then add the ketchup, vinegar, mustard, honey and soy sauce and mix.
  4. Cook the sauce for about 15 minutes over low heat, stirring from time to time. In the meantime, in the second pan with tablespoon of oil, cook the oyster mushrooms until browned (for a few minutes on each side) and mix it with prepared sauce.
  5. Serve as side dish.

Enjoy!

boczniaki bbq

Share the post "Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: boczniaki, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, grill, grzyby, sos barbecue

« Lubisz rodzinne grillowanie? Możesz to robić zdrowo i bez dymu!
Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops »

Comments

  1. Darek says

    4 maja 2021 at 10:38

    Uwielbiam boczniaki, muszę sprawdzić ten przepis.

    Odpowiedz
  2. Paula says

    19 sierpnia 2022 at 10:06

    Co można dać zamiast octu balsamicznego ? ew. można zrezygnować z niego?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 sierpnia 2022 at 10:12

      Zamiast octu balsamicznego proponuję ocet z białego/czerwonego wina, lub jabłkowy ew. sok z cytryny chociaż. Coś kwaśnego musi być.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Potrójnie imbirowe scones owsiane z żurawiną

FoodPharmacyPrzepisy

Książka Food Pharmacy Przepisy i zupa dyniowa z kolendrą / Pumpkin soup with coriander

Kruche ciasteczka walentynkowe / Valentine shortbread cookies

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Ciasteczka potrójnie czekoladowe

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress