Uwielbiam boczniaki, nie wiem dlaczego ale darzę je wyjątkowo głębokim uczuciem 😉 Staram się je dodawać praktycznie do wszystkiego (sami sprawdźcie) i zawsze smakują doskonale. Dziś proponuję je w wersji dodatku do dania głównego, oblepione przepysznym sosem BBQ. Są one bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a udoskonalą każde danie. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Boczniaki w sosie BBQ
(3-4 porcje)
Składniki:
- 250g boczniaków
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki ketchupu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka
Przygotowanie:
- Boczniaki przepłucz wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
- Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj cebulę, podsmaż do zeszklenie i na sam koniec wmieszaj czosnek. Dopraw wszystkimi przyprawami i porządnie wymieszaj.
- Następnie dodaj ketchup, ocet, musztardę, miód i sos sojowy i wymieszaj.
- Gotuj sos ok. 15 min na małym ogniu, często mieszając. W międzyczasie na drugiej patelni podsmaż na oleju boczniaki do ładnego zarumienienia przez kilka minut z każdej strony i wmieszaj je do przygotowanego sosu.
- Podawaj jako dodatek do dań głównych.
*można też obtoczyć surowe boczniaki w przygotowanym sosie i upiec na grillu – pycha!
Smacznego!
English version
BBQ oyster mushrooms
(3-4 servings)
Ingredients:
- 250g of oyster mushrooms
- 3 tablespoons of vegetable oil
- 1 medium onion, diced
- 2 cloves of garlic, minced
- 2 tablespoons of ketchup
- 3 tablespoons of balsamic vinegar
- 2 tablespoons of mustard
- 1 tablespoon of honey
- 2 tablespoons of soy sauce
- salt, pepper, hot pepper, sweet pepper to taste
Preparation:
- Rinse the oyster mushrooms with water and pat dry with paper towels.
- Heat oil in a large pan, add the onion,cook until translucent and add the garlic at the end of cooking. Season with all spices and mix well.
- Then add the ketchup, vinegar, mustard, honey and soy sauce and mix.
- Cook the sauce for about 15 minutes over low heat, stirring from time to time. In the meantime, in the second pan with tablespoon of oil, cook the oyster mushrooms until browned (for a few minutes on each side) and mix it with prepared sauce.
- Serve as side dish.
Enjoy!
Darek says
Uwielbiam boczniaki, muszę sprawdzić ten przepis.
Paula says
Co można dać zamiast octu balsamicznego ? ew. można zrezygnować z niego?
Dzi says
Zamiast octu balsamicznego proponuję ocet z białego/czerwonego wina, lub jabłkowy ew. sok z cytryny chociaż. Coś kwaśnego musi być.