Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Pieczone letnie warzywa / Roasted summer vegetables

Pieczone letnie warzywa / Roasted summer vegetables

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Pieczone letnie warzywa / Roasted summer vegetables"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na pieczone sezonowe warzywa, które właśnie teraz są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Pomidory, cukinia, papryka, cebula i ziemniaki, najzwyczajniej w świecie zapieczone z odrobiną ketchupu lub innego sosu na bazie pomidorów i ziołami. Jest to świetny posiłek sam w sobie, jak i dodatek do każdego dania głównego. Zapraszam!

zapiekane_letnie_warzywa

Scroll down for recipe in English

Pieczone letnie warzywa

(4-5 porcji)

Składniki:

  • olej roślinny do smażenia
  • 1 duża papryka, pokrojona w dużą kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 3 ziemniaki obrane i pokrojone w 1 cm kostkę
  • 2 pomidory pokrojone w plastry
  • 2 małe cukinie, pokrojone w plastry
  • 100 ml ketchupu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
  2. Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, dodaj troszkę oleju, włóż cebulę i podsmaż 5 minut lub do zeszklenia, dodając czosnek minutę przed końcem smażenia. Przełóż ją do szerokiego naczynia żaroodpornego.
  3. Do tej samej patelni dodaj odrobinę oleju, paprykę, ziemniaki i cukinię, dopraw solą i pieprzem i podsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż do cebuli.
  4. Dodaj do warzyw ketchup, 100 ml wody, posyp oregano i natką pietruszki, dopraw porządnie solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i ułóż pokrojone pomidory na wierzchu.
  5. Skrop olejem i włóż do rozgrzanego piekarnika na 30 minut, następnie zmniejsz temp. do 200 °C i piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie i podawaj!

Smacznego!

zapiekane_letnie_warzywa

English version

Roasted summer vegetables

(4 servings)

Ingredients:

  • vegetable oil for frying
  • 1 large bell pepper, chopped
  • 1 large onion, thinly sliced
  • 3 cloves of garlic, sliced
  • 3 potatoes, peeled and cut into 1 cm dice
  • 2 tomatoes, sliced
  • 2 small courgettes, sliced
  • 100 ml tomato ketchup
  • 1 tsp  dried oregano
  • 1 tbsp hopped parsley
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Preheat the oven to 220°C.
  2. Drizzle oil into a frying pan over a medium heat and cook the onion for 5 minutes, or until softened, add garlic 1 minute before end of frying. Transfer to the wide baking dish.
  3. To the same pan add some oil, bell pepper, potatoes and courgettes, season with salt and pepper and cook until lightly browned, then transfer to a baking dish.
  4. Add ketchup, 100 ml water to the same dish, mix, sprinkle with the oregano and parsley. Season generously with salt and pepper and place sliced tomatoes on the top.
  5. Combine well with your hands and transfer to a large ovenproof dish. Drizzle with any remaining oil.
  6. Bake for 30 minutes, then turn the oven down to 200°C and bake for another 20 to 30 minutes, or until the top browned and vegetables are tender and serve!

Enjoy!

 zapiekane_letnie_warzywa

 

Share the post "Pieczone letnie warzywa / Roasted summer vegetables"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cukinia, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, obiad, papryka, pomidor, ziemniaki

« Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym / Beef stew with coconut milk
Zupa z cukinią i fasolką / Zucchini and green bean soup »

Comments

  1. Kobieca Strona Dietetyki says

    11 października 2019 at 17:27

    Wyglądają baardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pieczone letnie warzywa / Roasted summer vegetables | FlyB Kulinaria pisze:
    6 września 2019 o 12:08

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami

Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami / Blueberry peach oven pancake

Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Liebster Blog Award

Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress