Dziś przedstawiam przepis na pieczone sezonowe warzywa, które właśnie teraz są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Pomidory, cukinia, papryka, cebula i ziemniaki, najzwyczajniej w świecie zapieczone z odrobiną ketchupu lub innego sosu na bazie pomidorów i ziołami. Jest to świetny posiłek sam w sobie, jak i dodatek do każdego dania głównego. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Pieczone letnie warzywa
(4-5 porcji)
Składniki:
- olej roślinny do smażenia
- 1 duża papryka, pokrojona w dużą kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 3 ziemniaki obrane i pokrojone w 1 cm kostkę
- 2 pomidory pokrojone w plastry
- 2 małe cukinie, pokrojone w plastry
- 100 ml ketchupu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
- Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, dodaj troszkę oleju, włóż cebulę i podsmaż 5 minut lub do zeszklenia, dodając czosnek minutę przed końcem smażenia. Przełóż ją do szerokiego naczynia żaroodpornego.
- Do tej samej patelni dodaj odrobinę oleju, paprykę, ziemniaki i cukinię, dopraw solą i pieprzem i podsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż do cebuli.
- Dodaj do warzyw ketchup, 100 ml wody, posyp oregano i natką pietruszki, dopraw porządnie solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i ułóż pokrojone pomidory na wierzchu.
- Skrop olejem i włóż do rozgrzanego piekarnika na 30 minut, następnie zmniejsz temp. do 200 °C i piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie i podawaj!
Smacznego!
English version
Roasted summer vegetables
(4 servings)
Ingredients:
- vegetable oil for frying
- 1 large bell pepper, chopped
- 1 large onion, thinly sliced
- 3 cloves of garlic, sliced
- 3 potatoes, peeled and cut into 1 cm dice
- 2 tomatoes, sliced
- 2 small courgettes, sliced
- 100 ml tomato ketchup
- 1 tsp dried oregano
- 1 tbsp hopped parsley
- salt and pepper
Preparation:
- Preheat the oven to 220°C.
- Drizzle oil into a frying pan over a medium heat and cook the onion for 5 minutes, or until softened, add garlic 1 minute before end of frying. Transfer to the wide baking dish.
- To the same pan add some oil, bell pepper, potatoes and courgettes, season with salt and pepper and cook until lightly browned, then transfer to a baking dish.
- Add ketchup, 100 ml water to the same dish, mix, sprinkle with the oregano and parsley. Season generously with salt and pepper and place sliced tomatoes on the top.
- Combine well with your hands and transfer to a large ovenproof dish. Drizzle with any remaining oil.
- Bake for 30 minutes, then turn the oven down to 200°C and bake for another 20 to 30 minutes, or until the top browned and vegetables are tender and serve!
Enjoy!
Wyglądają baardzo apetycznie 🙂