Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Parmezanowe ziemniaczki opiekane

Parmezanowe ziemniaczki opiekane

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Parmezanowe ziemniaczki opiekane"

  • Facebook
  • X

Kolejny przykład, jak można urozmaicić zwykłe obiadowe ziemniaki. Parmezanowe opiekane ziemniaki, są niezwykle proste w przygotowaniu, najdłużej, bo godzinę czeka się na ich upieczenie. W tym czasie można jednak przygotować samo danie główne i obiad gotowy. Ziemniaki są pyszne i chrupiące, polecam!

Parmezanowe ziemniaczki opiekane (3-4 porcje)

Składniki:

  • 3-4 duże ziemniaki, lub więcej mniejszych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 oC.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (ok. 1,5 cm x 1,5 cm).
  3. Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub spryskaną sprayem zapobiegającym przywieraniu.
  4. Polej je oliwą z oliwek,posyp czosnkiem,solą,papryką i serem. Najlepiej dłońmi delikatnie je wymieszaj, tak by każda kostka była równomiernie pokryta składnikami.
  5. Przełóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 30 min. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i dokładnie wymieszaj. Włóż ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 15-20 min., lub do momentu gdy staną się ładnie opieczone i chrupiące.
  6. Wyjmij z piekarnika i ewentualnie posól jeszcze do smaku.
Smacznego!

Share the post "Parmezanowe ziemniaczki opiekane"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: czosnek, dodatek do dania głównego, obiad, papryka, parmezan, ziemniaki

« Casserole z paprykowym kurczakiem i makaronem
Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej »

Trackbacks

  1. Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej | pisze:
    20 lutego 2013 o 08:29

    […] głównaO MnieKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Łosoś w glazurze […]

    Odpowiedz
  2. Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    24 kwietnia 2017 o 09:24

    […] Po wyjęciu z piekarnika posyp listkami bazylii i podawaj z chlebem lub pieczonymi ziemniakami. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem / Pork chops baked with cream and spinach

Placuszki-z-mascarpone-i-malinami-Mascarpone-pancakes-with-raspberries

Placuszki z mascarpone i malinami / Mascarpone pancakes with raspberries

Tortilla z kurczakiem, pieczarkami i dużą ilością sera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress