Po raz kolejny miałam ogromną przyjemność uczestniczenia w warsztatach kulinarnych. Tym razem patronem i organizatorem spotkania był producenta kawy Inka.
Na szczęście warsztaty te zostały zorganizowane w sobotę, w związku z czym nie musiałam brać kolejnego dnia urlopu. Odbyły się w klimatycznej restauracji Gar Jakubiaka pod dowództwem samego szefa kuchni Tomka Jakubiaka, znanego z wielu programów telewizyjnych i jego załogi.
Szczerze mówią nie oglądałam żadnego z nich, jednak gdy go zobaczyłam to w tyle głowy kołatało mi, że skądś znam tą twarz 😉 Jestem przekonana, że programy są fajne bo sam szef jest przesympatyczny i posiada ogromną wiedzę.
Samo spotkanie zostało zorganizowane w ramach promocję nowego rodzaju kawy Inka w wersji bezglutenowej, co jest dobrą wiadomością dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej czy chorych na celiakię. Inka Bezglutenowa to innowacyjny i jedyny w swoim rodzaju napój zbożowy na rynku, gdyż w procesie jego produkcji gluten, jako nierozpuszczalna w wodzie część ziarna, zostaje oddzielony i usunięty z produktu. Produkt jest każdorazowo kontrolowany i posiada certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Teraz każdy może ponownie cieszyć się smakiem z dzieciństwa!
Warsztaty otworzył sam szef kuchni opowiadając o pysznościach, które mieliśmy przygotować, a trzeba przyznać, że plan był ambitny. Następnie przedstawiciel producenta opowiedział o sposobie produkcji nowego rodzaju Inki i jej wartościach odżywczych, po czym zostaliśmy podzieleni na grupy i zabraliśmy się do przygotowywania bezglutenowych dań.
Takim też sposobem powstały pyszne pierogi z mąki gryczanej z mielonym indykiem i sosem grzybowym, kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem.
Po wszystkim tradycyjnie przystapiliśmy do degustacji pysznych dań.
Dziękuję za zaproszenie!:)
Dodaj komentarz