Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Odwrócone ślimaczki jagodowe / Upside down blueberry rolls

Odwrócone ślimaczki jagodowe / Upside down blueberry rolls

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Odwrócone ślimaczki jagodowe / Upside down blueberry rolls"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś proponuję coś niemożliwie kalorycznego i pysznego 🙂 Wilgotne i puszyste odwrócone ślimaczki napełnione nadzieniem jagodowym z nutą cynamonu i pokryte sosem z brązowego cukru i syropu klonowego.  Jest to jeden z najlepszych deserów jaki udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Wbrew pozorom są całkiem łatwe do przygotowania, a pieczemy je w zwykłej formie do muffinek. Pomimo ich niewątpliwej kaloryczności zachęcam do wypróbowania tego przepisu, gdyż te ślimaczki są zwyczajnie przepyszne! Polecam 🙂

Scroll down for recipe in English

ślimaczki

Odwrócone ślimaczki jagodowe

(12 sztuk)

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mleka, w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej

Składniki na nadzienie:

  • 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 3 łyżki syropu klonowego (ew. miodu)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód

Przygotowanie:

  1. W misce miksera wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i odstaw na 5 minut.
  2. Dodaj mleko, jajko, cukier i zmiksuj przez chwilę do połączenia się składników. Następnie dodaj mąkę, sól i gałkę muszkatołową i ponownie miksuj przez minutę do połączenia się składników. Na koniec dodaj masło i ser miksuj przez 5 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Jeżeli jest zbyt mokre i lepiące dodaj więcej mąki. Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj i odstaw ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  4. W celu zrobienia nadzienia, w małej misce wymieszaj masło, cukier, syrop klonowy i cynamon. Natłuść standardową formę do muffinów i włóż do każdego otworu po łyżce przygotowanego nadzienia.
  5. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 cm. Wyłóż na nie resztę nadzienia, posyp jagodami i zwiń w rulon zaczynając od dłuższej strony. Następnie podziel go na 12 równych kawałków i umieść w przygotowanej formie do muffinów.
  6. Odstaw ślimaczki na 30 minut do wyrośnięcia, po czym włóż do piekarnika i piecz przez kolejne 30 minut, lub do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące wyjmij z  formy, odwracając ją na talerz lub na dużą deskę do krojenia. Pozwól ślimaczkom lekko ostygnąć, posyp cukrem pudrem i zajadaj:)

Smacznego!

ślimaczki

ślimaczki

English version

Upside down blueberry rolls

(12 rolls)

Ingredients for dough:
  • 2 teaspoons dry active yeast
  • 4 tablespoons warm water
  • 1/2 cup milk, room temperature
  • 1 egg, room temperature
  • 2 tablespoons sugar
  • 2 1/2 cups all purpose flour
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 cup unsalted butter, room temperature
  • 1/2 cup cream cheese, room temperature

 Ingredients for filling:

  • 1/2 cup unsalted butter, room temperature
  • 1 cup brown sugar
  • 3 tablespoons maple syrup
  • 1 tablespoon cinnamon
  • 2 cups fresh or frozen blueberries
Preparation:
  1. Using a mixer fitted with the paddle attachment, dissolve yeast in water and allow to sit for 5 minutes.
  2. Add milk, egg and sugar and blend. Add flour, salt and nutmeg and mix for 1 minute to combine. Add butter and cream cheese and knead for 5 minutes on medium speed. Place dough in a lightly oiled bowl, cover and let rest 1 hour in a warm place.
  3. Preheat oven to 180 oC.
  4. For the filling, combine butter, sugar, maple syrup and cinnamon. Spoon a tablespoonful of filling into bottom of each cup of a greased 12-cup muffin tin
  5. On a lightly floured surface, roll out dough into a rectangle 1 cm thick. Spread remaining filling over the dough, sprinkle with blueberries and roll up lengthwise. Slice dough into 12 equal portions and arrange them in muffin tin.
  6. Allow to rise for 30 minutes. Bake 30 minutes, and turn out onto a plate while still warm. Let it cool down a little before serving.

Enjoy!

ślimaczki

ślimaczki

Share the post "Odwrócone ślimaczki jagodowe / Upside down blueberry rolls"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto drożdżowe, deser, jagody, miód, muffiny, syrop klonowy, słodkości, wypieki

« Kurczak zapiekany z miodem i figami / Chicken braised with figs and honey
Łatwa konfitura z jabłek / Easy apple jam »

Comments

  1. gin says

    6 sierpnia 2014 at 17:58

    Wyglądają uroczo, jak jagodowe kapelusiki 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 sierpnia 2014 at 19:11

      A jakie pyszne! 🙂

      Odpowiedz
  2. dżejson says

    7 sierpnia 2014 at 14:11

    Nie wiem jak wpadasz na takie pomysły, to jest jakaś wyższy poziom kreatywności kuchennej. No ale dzięki temu teraz sam mogę sobie zrobić.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 sierpnia 2014 at 15:09

      A polecam.polecam 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mazurek rozano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

Pieczarki-w-glazurze-miodowo-balsamicznej-Honey-balsamic-mushrooms

Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej / Honey balsamic mushrooms

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Botwinka zasmażana / Braised swiss chard

Chrupiące burrito z wołowiną / Crispy beef burritos

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress