Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Tosty z mozzarellą i grzybami leśnymi / Mushroom mozzarella sandwich

Tosty z mozzarellą i grzybami leśnymi / Mushroom mozzarella sandwich

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Tosty z mozzarellą i grzybami leśnymi / Mushroom mozzarella sandwich"

  • Facebook
  • Twitter

Zapewne większość z Was zna tradycyjną wersję tostów z serem żółtym i szynką. Dzisiaj proponuję troszkę bardziej orientalną ich wersję, no i bardziej sezonową, gdyż zostaną tutaj użyte grzyby leśne, którymi szczodrze obdarowała mnie mama mojej połówki:). Polecam!

Scroll down for English

Tosty z mozzarellą i grzybami leśnymi

(2 duże tosty)

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego (lub innego ulubionego)
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki sera mozzarella, startego na tarce

Na nadzienie:

  • 10 do 15 małych grzybów (lub odpowiednio mniej większych), posiekanych w drobną kostkę
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku

Do posmarowania:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i smażyć przez kolejne  30 sekund, po czym dodaj grzyby i smaż, aż będą miękkie i odparuje z nich nadmiar wilgoci, około 2 do 3 min.  Posól całość, dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
  2. W małej miseczce wymieszaj majonez i liście kolendry, po czym wysmaruj nim przygotowane kromki chleba.
  3. Następnie na 2 kromkach rozłóż równomiernie nadzienie grzybowe i posyp je startą mozzarellą. Przykryj drugą kromką i wysmaruj je najlepiej roztopionym masłem (dzięki czemu będą rumiane i chrupiące). Przełóż tak przygotowane tosty do opiekacza i piecz aż do ładnego zarumienienia.
  4. Podawaj na gorąco z keczupem.
Smacznego!

English version

Mushroom Mozzarella Sandwich

(2 sandwiches)

Ingredients:
  • 4 read slices  ( feel free to use whole wheat or multigrain bread)
  • 2 tbsp butter
  • 4 tbsp mozzarella cheese, grated
For The Filling:
  • 10 to 15 mushrooms, hopped finely
  • 1 small onion, chopped finely
  • 1/2 tsp garam masala powder
  • 1/2 tsp red chili powder
  • 1/2 tsp coriander powder
  • 1 tbsp oil
  • salt to taste
For The Spread:
  • 3 tbsp mayonnaise
  • 1 tbsp coriander leaves, chopped finely

Preparation:

  1. Heat a pan with 1 tbsp oil. Add onions and fry till transparent. Now add all spice powders and saute for 30 secs. Tip in the mushrooms next and fry till wilted completely. Takes about 2 to 3 minsAdd salt and mix well. Set aside.
  2. Combine mayo and coriander leaves in a bowl. Take a bread slice and  spread generously.
  3. Now, divide the filling into two and place one portion over the bread slice and spread evenly. Sprinkle half of the mozarella cheese evenly over the filling. Close with another slice of bread. Repeat with the remaining filling and two slices.
  4. Butter the bread generously, and grill in a sandwich maker or use a girdle and cook till cheese has completely melted and the bread slices have turned a golden brown.
  5. Serve hot with tomato ketchup.

Enjoy!

Share the post "Tosty z mozzarellą i grzybami leśnymi / Mushroom mozzarella sandwich"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Śniadanie Tagged With: chilli, grzyby, mozzarella, przystawka, ser, śniadanie, tosty, zioła

« Curry z kurczakiem po malezyjsku / Malaysian chicken curry
Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym / Creamy pumpkin pasta with pork »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables

Kuchnia Polska na słodko! – warsztaty z Lidlem

Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes

Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes

gulasz_wolowy_na_mleku_kokosowym

Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym / Beef stew with coconut milk

NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE NAGRODZONE NA WIELKIEJ GALI RESTAURANT WEEK 2018!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress